Χρυσόγονος: Δεν χρειάζεται να αλλάξει η Σένγκεν για να έχουμε πρόβλημα. Αρκεί να κλείσουν οι Σκοπιανοί τα σύνορα
Στις διμερείς συμφωνίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης με την ΠΓΔΜ και όχι στις αποφάσεις περί Σένγκεν εντοπίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ K. Χρυσόγονος, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκλειστεί η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι δηλώνει στο NEWS 247
- 27 Ιανουαρίου 2016 12:51
Δεν θεωρεί άμεσο τον κίνδυνο αποκλεισμού από τη ζώνη Σένγκεν, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος που μίλησε στο NEWS 247, λίγες ώρες πριν την απόφαση του Κολεγίου Επιτρόπων που θα επαναπροσδιορίσει την λειτουργία της συνθήκης ελεύθερης διακίνησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. “Η σχετική διαδικασία προβλέπεται κατά τόσο περίπλοκο τρόπο στη συνθήκη, ώστε αυτό αποτελεί ένα πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο”. Ο κίνδυνος αποκλεισμού της χώρας μας σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο πρακτικός και μάλιστα αν τεθεί σε εφαρμογή η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα νομικό ή πραγματικό μέσο να τον εμποδίσει.
“Στην πραγματικότητα πρέπει να καταλάβουμε ότι ακόμη κι αν δεν συμβεί τίποτα σε σχέση με το Σένγκεν, ακόμη και αν συνεχίσει να λειτουργεί ως ακριβώς έχει, εμείς μπορεί να αποκτήσουμε πρόβλημα με άλλο τρόπο. Δηλαδή, ξέρουμε ότι αν σε διμερές επίπεδο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παράσχουν οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ούτως ώστε να κλείσει με φράχτη τα σύνορά της με την Ελλάδα στην πράξη η μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη θα σταματήσει” εξηγεί και σημειώνει: “Και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραδείγματος χάρη, να στείλει Ούγγρους αστυνομικούς να φυλάνε το φράχτη, στον οποίο έχουν συμβάλει να οικοδομηθεί”.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και το παιχνίδι των φραχτών
Μπορεί η επικαιρότητα να εστιάζει στην τροποποίηση της Σένγκεν, όμως για τον κ. Χρυσόγονο η ουσία είναι αλλού: “Το δια ταύτα είναι ότι αν αποφασίσουν κάποιοι Ανατολικοευρωπαίοι, οι οποίοι είναι και οι πλέον αρνητικοί απέναντι στη χώρα μας, να προχωρήσουν σε διμερείς ενέργειες σε σχέση με τα Σκόπια ή ούτε καν με τα Σκόπια, σε σχέση με τη Σερβία, ώστε να χτίσουν φράχτες στα σύνορα Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Ουγγαρίας που ήδη υπάρχουν σε κάποιο βαθμό, κάπου οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν. Αλλά το χειρότερο θα είναι αν αποκλειστούν τα σύνορα Ελλάδος-ΠΓΔΜ” αναφέρει.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώσπου να γίνει αντιληπτό από όσους επιθυμούν να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη πως τα σύνορα έχουν κλείσει “θα περάσει ένα διάστημα στο οποίο τελικώς θα βρεθεί στην Ελλάδα εγκλωβισμένος ένας άγνωστος αριθμός ατόμων” μας περιγράφει ο κ. Χρυσόγονος.
“Η Σένγκεν δεν εμποδίζει ούτε τους Σκοπιανούς να χτίσουν φράχτη – δεν είναι μέλος της συνθήκης, είναι τρίτο κράτος – ούτε ενδεχομένως τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να δώσουν βοήθεια στη χώρα, αν νομίζουν ότι θέλουν να τη βοηθήσουν σε διμερές επίπεδο. Η όλη συζήτηση βρίσκεται εκτός αντικειμένου” εκτιμά.
Το μπλοκ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης
Ρωτάμε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι εκείνες οι χώρες που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη. “Σίγουρα από τους χειρότερους είναι Ούγγροι, Σλοβάκοι, ενδεχομένως και Πολωνοί με τη νέα κυβέρνηση, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν 1 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες. Παραμένει άγνωστο αν είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες αυτοί” αναφέρει. Παρά τις απειλητικές δηλώσεις στελεχών των κυβερνήσεών τους, ο κ. Χρυσόγονος εκτιμά πως οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί ή οι Αυστριακοί είναι λιγότερο αρνητικοί τους ανατολικοευρωπαίους.
Ασφυκτικές πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ
Το Βερολίνο διαδραμάτισε από την αρχή κυρίαρχο ρόλο στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά ανέλαβε το βάρος των αποφάσεων που προκαλούν έντονες τριβές στο εσωτερικών της κυβέρνησης. “Προς το παρών, η Γερμανία δέχεται το μεγαλύτερο βάρος του όλου ζητήματος. Ήδη στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις. Οι ξενοφοβικοί του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ανεβαίνουν διαρκώς στις δημοσκοπήσεις και απειλούν να διεμβολίσουν το παραδοσιακό σύστημα. Συνεπώς οι πιέσεις στην κα. Μέρκελ θα ενισχυθούν πάρα πολύ” εκτιμά ο ευρωβουλευτής.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενός επικίνδυνου παιχνιδιού
Με τις επικριτικές φωνές στην Ευρώπη να δείχνουν και πάλι τη χώρα μας, δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Κώστα Χρυσόγονο τι είναι αυτό που κάνει ή πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει τη θέση της. “Αυτά που μπορεί να κάνει η Ελλάδα δεν είναι πολλά και δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν καθοριστικά το ζήτημα” σημειώνει και τονίζει: “Εκείνο που θα έπρεπε να γίνει μακροπρόθεσμα θα ήταν να βρεθεί τρόπος να ειρηνεύσουν η Συρία και το Ιράκ” γεγονός που είναι ιδιαίτερα περίπλοκο όπως εξηγεί. “Σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση θα μπορούσε τουλάχιστον να πιεστεί η Τουρκία να τιμήσει την υπογραφή της, του περασμένου Νοεμβρίου. Νομίζω ότι Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφτεί το ενδεχόμενο οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, διότι η Τουρκία ουσιαστικά κοροϊδεύει. Το καθεστώς Ερντογάν δηλαδή, όχι η Τουρκία. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι εύκολο για τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, λόγω της γεωπολιτική θέσης της Τουρκίας και των πιέσεων που ασκούνται από τις ΗΠΑ” επισημαίνει.
Ο κ. Ερντογάν εμπορεύεται το δράμα των προσφύγων
Η Τουρκία δεν είναι η μόνη από τους εμπλεκόμενους που δεν δείχνει προθυμία να ακολουθήσει τα συμφωνημένα. “Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να καταβάλουν τα 3 δις που υποσχέθηκαν στην Τουρκία, αν η Τουρκία εφήρμοζε τα συμφωνημένα, δεν ξέρω όμως κατά πόσο το ποσό αυτό είναι αρκετό, δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία γενικώς και πιθανών κάποιοι ιθύνοντες του καθεστώτος, αποκομίζουν τεράστια οφέλη από το δουλεμπόριο. Άρα δεν ξέρω κατά πόσο τα 3 δις είναι επαρκές κίνητρο”.
“Ο κ. Ερντογάν και η πολιτική του εμπορεύονται το δράμα των προσφύγων για να ζητήσουν απίστευτα πράγματα από την Ένωση και εμείς έχουμε βρεθεί στη μέση του παιχνιδιού αυτού” αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δυσκολεύεται να προβλέψει το αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών για τη χώρα μας: “Θα δούμε την εξέλιξη… δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και κάποια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας σε ένα θέμα που έχει εθνική σημασία”
Κλείνοντας, ο κ. Χρυσόγονος παρατηρεί και την άρνηση των κρατών μελών της ΕΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, τόσο στο επίπεδο της συμφωνίας μετεγκατάστασης, όσο και αναφορικά με την παραγόμενη πολιτική. Μόλις την Τρίτη, η Δανία, αποφάσισε να γδύνει τους πρόσφυγες που υποδέχεται από τα πολύτιμα αντικείμενα και τα χρήματα που έχουν πάνω τους, ενώ δεκάδες είναι οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες προτάσεις σε όλη την ήπειρο. “Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στην ανταπόκριση των κρατών και της Ένωσης ως συνόλου, στις αξίες τις οποίες υποτίθεται ότι υπηρετεί. Αλλά αυτό δεν είναι καινούριο. Αυτό το ξέρουμε και σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης” σημειώνει λακωνικά ο ευρωβουλευτής.