Χρυσοχοΐδης: “Κάμερες θα μπουν, αλλά δεν ξέρω για σχέδιο του Δήμου Αθηναίων”
Διαβάζεται σε 4'Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “άδειασε” τον Κώστα Μπακογιάννη για τις “750 κάμερες’ σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ποιο είναι το σχέδιό του.
- 27 Φεβρουαρίου 2024 13:32
Στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” του MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην οποία τοποθετήθηκε και για την τοποθέτηση καμερών σε στολές αστυνομικών, περιπολικά αλλά και σημεία στην πόλη.
Σχετικά με τις κάμερες στις στολές, είπε:
“Υπήρξε πιλοτικό πρόγραμμα το 2021 με bodycam, τώρα αυτά έχουν νομοθετηθεί, αυτές οι κάμερες τώρα θα μπουν σε 2.000 περίπου αστυνομικούς και 400 οχήματα. Η αστυνομία το αποδέχεται αυτό, είναι πολύ ήπια τελευταία και βοηθάει τον κόσμο να διαδηλώνει, αρκεί η όχληση που γίνεται να είναι αντίστοιχη της μάζας”.
Απαντώντας για την εφαρμογή του νόμου περί διαδηλώσεων, τόνισε:
“Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι δεδομένο και προστατεύεται. Θα αρχίσουμε την εφαρμογή ενός νόμου που δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί γιατί 100 άνθρωποι μπορεί να κλείνουν τον δρόμο, υπάρχουν κατεστημένες ιδεολογίες”.
Πρόσθεσε δε πως θα επανασυσταθεί η ομάδα ΟΔΟΣ με άοπλες περιπολίες, κυρίως με γυναίκες:
“Θα ξαναφτιάξουμε την ομάδα ΟΔΟΣ με άοπλες κοπέλες, άοπλοι και νέοι – νέες αστυνομικοί, μια ομάδα 100 ανθρώπων που θα προσπαθούν να οριοθετήσουν τις συγκεντρώσεις. Η επιλογή γυναικών γίνεται γιατί η ΕΛΑΣ έχει χιλιάδες γυναίκες αστυνομικούς που δυστυχώς δεν εμφανίζονται πολύ, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να βγάλω μπροστά πολλές άξιες και ικανές γυναίκες”.
“Άδειασμα” Μπακογιάννη
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν θα τοποθετηθούν 750 κάμερες σε κεντρικά σημεία του δήμου Αθηναίων και αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, όπως είχε αναφέρει στο debate ο Κώστας Μπακογιάννης, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε:
“Εγώ δεν το ξέρω αυτό. Εγώ ξέρω πως μια προσπάθεια θα κάνει η Περιφέρεια χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, και μια προσπάθεια που θα κάνει η Αστυνομία σε κάποια σημεία που θα κρίνει πως απαιτείται η χρήση καμερών για τις επιχειρήσεις της, αλλά και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, ώστε να είναι αποτελεσματικές. Πρώτα θα μπουν κάμερες τροχαίας για βεβαιώσεις προστίμων, αλλά ταυτόχρονα σε περιοχές που καταγράφεται μεγάλη εγκληματικότητα να έχει τη δυνατότητα η Αστυνομία να παρακολουθεί το τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι η Αστυνομία να μπορεί να παίρνει την εικόνα στα πλαίσια του σεβασμού των νόμων, και να υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων”.
Θυμίζουμε πως στο προεκλογικό debate με αντίπαλο τον Χάρη Δούκα, που εν πολλοίς όρισε τις εξελίξεις, ο Κώστας Μπακογιάννης έλεγε για τις κάμερες:
“Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς, οι οποίες πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Και φυσικά η πρόληψη. Φως δηλαδή”.
Από τη δική του μεριά ο κ. Δούκας έλεγε πως “οι κάμερες δεν είναι η προτεραιότητα” αλλά πως προκρίνει το να φωταγωγηθεί καλύτερα η πόλη.
Από τα παραπάνω βέβαια προκύπτει το ερώτημα για τι “επιτελικό κράτος” μιλάμε, όταν ο νυν αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει “συμφωνημένο σχέδιο” του προκατόχου του με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, και την ώρα που όπως λέει δεν γνωρίζει το αντίστοιχο σχέδιο της Περιφέρειας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη πως θα υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση της Αστυνομίας και στελέχωση του “100” που λαμβάνει κλήσεις.
“Προτεραιότητά μου ήταν και εδώ να στελεχωθεί η υπηρεσία με γυναίκες, περίπου 120, για να προχωρήσουμε. Κάθε φορά προσπαθώ να εξασφαλίσω ότι οι κρίσιμες υπηρεσίες θα έχουν το κατάλληλο προσωπικό”. Δεν διέψευσε δε πως λόγω “ρουσφετιών”, κάποιες θέσεις της ΕΛΑΣ είναι υπερστελεχωμένες και κάποιες άλλες, υποστελεχωμένες.