Χρηστίδης: Οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα του φορολογικού νομοσχεδίου
Διαβάζεται σε 3'Τις αρνητικές επιπτώσεις του φορολογικού νομοσχεδίου στην ελληνική κοινωνία που αφορούν κυρίως τις γυναίκες που θα κληθούν να κάνουν την βάρβαρη επιλογή “παιδιά ή καριέρα” εν έτει 2023 επισημαίνει ο Παύλος Χρηστίδης
- 07 Δεκεμβρίου 2023 12:39
«Η κυβέρνηση “φορτώνει” τη μεσαία τάξη και κυρίως τις γυναίκες με ένα χαράτσι 1.500 ευρώ το χρόνο τουλάχιστον, κραυγάζοντας μάλιστα ότι χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Καμία φοροδιαφυγή δεν χτυπάει» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης, αυτό που «χτυπάει» το νομοσχέδιο είναι «τη γυναίκα και τη μητρότητα, διότι η πλειονότητα των περιπτώσεων που δηλώνουν καθαρά κέρδη μικρότερα του κατώτατου μισθού είναι αυτές οι γυναίκες που δεν κρύβουν εισοδήματα και που αυξάνουν αλματωδώς τα κέρδη και τους φόρους που πληρώνουν όταν επιστρέφουν σε ρυθμούς πλήρους απασχόλησης στην ατομική τους επιχείρηση».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «βαθιά συντηρητική» την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει ένα νομοσχέδιο, οι αρνητικές επιπτώσεις του οποίου «αφορούν κυρίως τις γυναίκες που θα κληθούν να κάνουν την βάρβαρη επιλογή εν έτει 2023: παιδιά ή καριέρα».
Έφερε, μάλιστα, το εξής παράδειγμα:
«Οι γυναίκες επιστήμονες που διατηρούν ατομική επιχείρηση ή είναι αυτοπασχολούμενες σε κάποιο επιστημονικό πεδίο, είναι ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ψυχολόγοι, λογίστριες – οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες όταν κάνουν παιδιά και μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρώσουν και το δημοτικό ή και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, επιλέγουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους και άρα την πελατεία τους και προφανώς τα εισοδήματά τους. Οι γυναίκες αυτές, που είναι εξαιρετικές στη δουλειά τους, επιλέγουν να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών τους, αφού το κοινωνικό κράτος δεν υφίσταται, χωρίς να εγκαταλείψουν εξολοκλήρου την επαγγελματική τους πορεία. Διατηρούν επομένως ένα γραφείο αυξάνοντας σταδιακά τις ώρες απασχόλησης ανάλογα με τον βαθμό αυτονομίας που κατακτούν τα παιδιά τους. Όταν κάποια στιγμή αποφασίζουν ότι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους, τα έσοδά τους και άρα και οι φόροι που πληρώνουν εκτινάσσονται, κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν ξεκινούσαν από το μηδέν».
Όπως σημείωσε, η πλειονότητα των γυναικών αυτών θα κληθεί να επιλέξει να σταματήσει την επαγγελματική της δραστηριότητα. «Κλείνοντας τις ατομικές τους επιχειρήσεις, θα είναι πλήρως εξαρτημένες οικονομικά από τους συζύγους τους, θα υποχρεωθούν επίσης σε μικρότερες συντάξεις, ενώ για πολλές περιπτώσεις η μακρά ή πλήρης απουσία από το επάγγελμά τους θα σημαίνει και αδυναμία πλήρους επαναφοράς», είπε.
Συνολικά, ο Π. Χρηστίδης ανέφερε ότι οι φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις «είναι άδικες, παράλογες και καταστροφικές για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, το σύνολο ίσως των χειρονακτικών επαγγελμάτων και τεχνιτών».