ΥΠΕΞ για Ερντογάν: Αντιπαραγωγικές και εχθροπαθείς οι δηλώσεις του

ΥΠΕΞ για Ερντογάν: Αντιπαραγωγικές και εχθροπαθείς οι δηλώσεις του
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Στις δηλώσεις Ερντογάν απαντά το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει πως δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη (31/8) απαντώντας στις δημόσιες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

“Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο” διαμηνύει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ισχυρίστηκε ότι “οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη”.

“Ο Αύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο” είπε ο τούρκος πρόεδρος ενώ συνέχισε λέγοντας πως “τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικὀς στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη”.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της 101ης επετείου της “Μεγάλης Νίκης” επί του ελληνικού στρατού στο Ντουμπλουπινάρ (η οποία σηματοδότησε την προέλαση των δυνάμεων του Μουσταφά Κεμάλ, την υποχώρηση των Ελλήνων και την καταστροφή της Σμύρνης) ο Τούρκος ηγέτης έκανε αναφορές τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Η αγάπη για την ελευθερία είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του έθνους μας και η απάντησή του στις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων το αποδεικνύει. Ιδιαίτερα η επική αντίσταση ενάντια στην προδοσία της 15ης Ιουλίου” τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 2016.

Εν συνεχεία ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκλογική του νίκη λέγοντας ότι “με τις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαϊου περάσαμε ένα ακόμα κρίσιμο κατώφλι στην πορεία για το στόχο μας. Ηταν μία γιορτή δημοκρατίας. Παρέχουμε τα τελευταία 21 χρόνια όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας μας”.

Οσο για το μέλλον, ο Τούρκος ηγέτης ήταν σαφής: “Θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας και θα υψώσουμε την Τουρκία στην κορυφή των σύγχρονων πολιτισμών. Θα κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα