Υποκλοπές: Σχέδιο “εξαφάνισης” της ΑΔΑΕ στα σκαριά;
Ανησυχία προκαλεί η φημολογία ότι μεθοδεύεται η υπονόμευση της ανεξάρτητης αρχής που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενοχλητική για το Μέγαρο Μαξίμου
- 30 Δεκεμβρίου 2022 07:26
Ανησυχία προκαλεί στα επιτελεία κομμάτων της αντιπολίτευσης η έντονη φημολογία που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για ένα πολύ-επίπεδο σχέδιο ώστε το (προεκλογικό) 2023 η κυβέρνηση να απαλλαγεί από τον «βραχνά» της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης των Επικοινωνιών! Μάλιστα τα επόμενα 24ωρά, πληροφορίες θέλουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια του.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει την αποδόμηση της ΑΔΑΕ, ακόμη και την ουσιαστική κατάργησή της με την επίκληση “θεσμικών” ζητημάτων . Το σχετικό υπόβαθρο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να δημιουργείται τις επόμενες ημέρες με δημοσιεύματα-διαρροές που θα αναφέρονται σε «θεσμικά κωλύματα» των μελών της διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής, σε σχέση με άλλες τους ιδιότητες. Η αρχή, σημειώνουμε, έχει 8 τακτικά μέλη και 5 αναπληρωματικά.
Στην συνέχεια φέρεται να υπάρχει πλάνο την άσκηση πιέσεων προκειμένου να υπάρξει αλλαγή των ισορροπιών εντός της ΑΔΑΕ. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί – πράγμα πολύ πιθανό- φημολογείται ότι συζητείται η «συγχώνευσή» της με άλλη ανεξάρτητη αρχή συναφούς αντικειμένου. Έτσι ώστε να αιτιολογηθεί η ανάδειξη νέας διοίκησης από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία θα είναι της αρεσκείας της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτά ενώ μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος παρέδωσε την ετήσια έκθεση της επιτροπής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου.
Μεγάλο «αγκάθι»
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους 6 μήνες (τουλάχιστον) η ΑΔΑΕ έχει αναδειχθεί στο «Νο 1» αγκάθι για την κυβέρνηση εξαιτίας της συνέπειας που έχει επιδείξει στην διερεύνηση του «Σκανδάλου των Υποκλοπών». Ιδίως μάλιστα ο πρόεδρος της, Χρήστος Ράμμος, που εμμένοντας στην πιστή εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων και της νομοθεσίας, «δεν εννοεί» να συνταυτιστεί με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για συγκάλυψη της υπόθεσης και τον εξοβελισμό της από την κοινωνικό-πολιτική ατζέντα. Η διοίκηση της ΑΔΑΕ επιμένει ουσιαστικάνα …κάνει την δουλειά για την οποία υπάρχει: Δηλαδή την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών.
Η ΑΔΑΕ όχι απλά φέρεται να είναι η αιτία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί στις 8 Αυγούστου την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού φημολογείται ότι πρώτη αυτή εντόπισε τα σχετικά ίχνη, αλλά στην συνέχεια επέμεινε στην διερεύνηση της υπόθεσης. Η ανεξάρτητη αρχή εικάζεται πως είναι διατεθειμένη να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να ελέγξει τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στα οποία σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να καταγράφονται οι επισυνδέσεις που αιτείται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα καταγράφονται παρεμβάσεις ώστε να μην έχει καμία διευκόλυνση σε αυτή την διαδικασία. Επίσης αντιδρά και σε άλλες μεθοδεύσεις όπως η καταστροφή αρχείων παρακολούθησης ή την τακτική της συνεχούς επίκλησης του απορρήτου από την πλευρά της κυβέρνησης.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Μίλησε για «διασταυρωμένες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εμποδιστούν οι συνταγματικά προβλεπόμενοι έλεγχοι».
Το ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση συνεργασίας με την ΑΔΑΕ φάνηκε πολύ πρόσφατα, όταν αγνόησε πλήρως την ανεξάρτητη αρχή όταν στα μέσα Νοεμβρίου κατέθεσε το νομοσχέδιο για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών δίχως καν να ζητήσει την γνώμη της. Παρά το ότι η ΑΔΑΕ ήταν η καθ’ ύλη αρμόδια. Επίσης στην συνέχεια κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αγνόησε και την εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση της ΑΔΑΕ που εξέφρασε διαφωνίες σε 15 κομβικά σημεία του νομοθετήματος. Ιδίως στα άρθρα που προβλέπουν την παρέλευση 3ετίας προκειμένου να ενημερωθούν τα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν για τους λόγους που αυτό συνέβη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις