Υπόθεση C4I – Siemens: Τα ημερολόγια της γραμματέως του Χριστοφοράκου ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Η αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την υπόθεση που προκαλεί πολιτικές κόντρες. Στο στόχαστρο μπαίνουν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Τι περιλαμβάνει το περίφημο ημερολόγιο και τι λένε οι καταθέσεις.
- 02 Δεκεμβρίου 2018 08:19
Ένα ημερολόγιο γεμάτο σημειώσεις δια χειρός της Αικατερίνης Τσακάλου, συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική ζωή της χώρας. Η πρώην γραμματέας του άλλοτε κραταιού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, έχει αποτελέσει μάρτυρα – κλειδί σε σχεδόν όλες τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό Δημόσιο με το γερμανικό κολοσσό, ενώ οι χειρόγραφες αναφορές της, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές αντιδικίες, εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών.
Tα ημερολόγια της περιόδου 2000-2003 επανέρχονται στο προσκήνιο, με τη διαβίβαση της δικογραφία για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, στη Βουλή. Η κατάθεση του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευαγγ. Βασιλάκου, ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για τη σύμβαση του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς, “έδεσε” τα χέρια του εφέτη ειδικού ανακριτή, Δημ. Ορφανίδη, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, υποχρεώθηκε να διαβιβάσει άμεσα τη δικογραφία στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μάρτυρας προχωρά στην εκτίμηση ότι για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης υπήρξε δωροδοκία υπουργού, κατονομάζοντας μάλιστα τον ήδη προφυλακισμένο Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ θεωρεί πως πιθανόν όλα αυτά λάμβαναν χώρα εις γνώσην του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Με τους δύο εμπλεκόμενους να αρνούνται κατηγορηματικά ότι υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας σε όλα αυτά, η ελληνική Δικαιοσύνη στράφηκε και προς τα ογκώδη ημερολόγια της Αικατερίνης Τσακάλου, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Σε αυτά καταγράφονται στα ελληνικά και στα γερμανικά, δεκάδες πολιτικά και μη πρόσωπα, ραντεβού που κλείστηκαν ή έπρεπε να γίνουν, ενέργειες και εντολές του Μιχ. Χριστοφοράκου που έπρεπε να ολοκληρωθούν.
Τι περιλαμβάνει το περίφημο ημερολόγιο
Εκατοντάδες ονόματα “φιγουράρουν” στις πάνω από 800 σελίδες των ημερολογίων, κυρίως στελέχη της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός και ο Θεοδ. Τσουκάτος, αλλά και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως είναι ήδη γνωστό.
Σύμφωνα με τη συμπληρωματική κατάθεση της γραμματέως του κ.Χριστοφοράκου πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο της έρευνας για το C4I, σε συνδυασμό με το ημερολόγιο της, κατά την περίοδο του ανοίγματος των προσφορών για το διαγωνισμό και της κατακύρωσης στην κοινοπραξία SAIC Siemens, είχαν πυκνώσει οι επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη.
Στις 14 Οκτωβρίου στο ημερολόγιο της Τσακάλου αναφέρεται συνάντηση Χριστοφοράκου- Παπαντωνίου στο υπουργείο Άμυνας παρουσία του Στήβεν Βάις, τεχνικού συμβούλου της SAIC. Ακολουθούν δύο ραντεβού του κ.Χριστοφοράκου με το γγ του υπουργείου Άμυνας Σπύρο Τραυλό και στο τέλος του μήνα νέα επικοινωνία με τον κ.Παπαντωνίου.
Στις 18 Νοεμβρίου ανοίγουν οι φάκελοι του διαγωνισμού και δύο ημέρες μετά, στις 20 Νοεμβρίου του 2002 από το ημερολόγιο φέρεται να έχει επικοινωνήσει η γραμματέας του κ.Τσουκάτου με το γραφείο του κ.Χριστοφοράκου αφήνοντας μήνυμα να μιλήσει με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το συντομότερο δυνατό.
Το Φεβρουάριο του 2003 ο κ.Χριστοφοράκος επικοινωνεί οκτώ φορές με τον κ.Τσουκάτο. Εχει επίσης συναντήσεις με το Χρήστο Βερελή και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που είναι βεβαίως μέλη της τότε κυβέρνησης.
Το εξοχικό του Σημίτη και το ελικόπτερο
Στο ημερολόγιο της κ.Τσακάλου στις 4 Μαρτίου 2003 αναφέρεται το όνομα Βασ.Κανελακόπουλος και το Κορακοχώρι Ηλείας με τη σημείωση “προσγειώνεται ελικόπτερο”. Η γραμματέας του κ.Χριστοφοράκου είχε ερωτηθεί σχετικά στη συμπληρωματική κατάθεση της, καθώς στο Κορακοχώρι βρίσκεται το εξοχικό του Κώστα Σημίτη. Η κ.Τσακάλου είχε απαντήσει ότι το όνομα δεν της θύμιζε κάτι, προσθέτοντας όμως μετά ότι ενδεχομένως να πρόκειται για χειριστή ελικοπτέρου.
Πολιτικές κόντρες
Η δικογραφία για το C4I “δείχνει” κατά κύριο λόγο τον Γιάννο Παπαντωνίου και έχει προκαλέσει νέα πολιτική αντιπαράθεση.
Το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει αποστάσεις από το Γιάννο Παπαντωνίου, όμως το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και η αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο κατά της δημοκρατικής παράταξης και κάνει μάλιστα λόγο ακόμη και για νέο “βρώμικο 89”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του προφανώς και αξιοποιεί τόσο την προφυλάκιση Παπαντωνίου όσο και την αποστολή της δικογραφίας για το C4I στη Βουλή με στόχο να αποτρέψει επιστροφές ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στο ΚΙΝΑΛ, ενώ πολιτικά βάζει στο στόχαστρο και τον ίδιο τον κ.Σημίτη. Και ταυτόχρονα θέλει να βάζει στο κάδρο και την οικογένεια Μητσοτάκη, επισείοντας τον κίνδυνο “επιστροφής του παλιού πολιτικού συστήματος” κατά τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ, με επιχείρημα τις αναφορές στο ημερολόγιο της κ.Τσακάλου για τηλεφωνικές επικοινωνίες και ραντεβού και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάζει σύμπλευση του σημιτικού ΠΑΣΟΚ με τη μητσοτακική ΝΔ, εκτιμώντας προφανώς ότι έτσι πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ βεβαίως έχει δηλώσει ότι δεν πήρε κανένα δώρο από τη Siemens, ενώ όταν πέρυσι το Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιτεθεί και στον κ.Μητσοτάκη και στη Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής για το θέμα Χριστοφοράκου, η πρώην υπουργός είχε κάνει λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα υπενθυμίζοντας ότι η απαγόρευση εξόδου από μια χώρα ούτε επιβάλλεται ούτε κοινοποιείται, σε κανένα μέρος του κόσμου, από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και τον αρχών.
Αντιδράσεις για τα ημερολόγια
Όπως είναι αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τη χρήση των επίμαχων σημειώσεων είναι έντονες και συνεχείς, από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Άλλωστε, ήδη η υπεράσπιση στην υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens, δικογραφία που δικάζεται σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έχει τοποθετηθεί κατά των ημερολογίων, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να φανεί αν πράγματι έλαβαν χώρα τα συγκεκριμένα ραντεβού, ή αν αναβάλλονταν και κυρίως ότι ακριβώς ειπώθηκε κατά τη διάρκειά τους.
Η αξιοπιστία των ημερολογίων έχει απασχολήσει πολλές φορές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η ίδια η Αικατερίνη Τσακάλου καταθέτοντας ως μάρτυρας έχει διευκρινίσει ότι “οι τυχόν επανειλημμένες εγγραφές δεν σημαίνουν αντίστοιχες επικοινωνίες”, ωστόσο έχει κατηγορηματικά υποστηρίξει ότι στα ημερολόγια καταγράφονται γεγονότα. «Είναι αυθόρμητες σημειώσεις… Είναι γεγονότα είτε βολεύουν είτε όχι… Είναι έτσι η δομή του ημερολογίου που στο 98% όσων καταγράφονται έχουν πραγματοποιηθεί…» κατέθεσε χαρακτηριστικά.