Ζητείται λύση χωρίς το ΔΝΤ

Ζητείται λύση χωρίς το ΔΝΤ
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνομιλεί με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Πληροφορίες από Αθήνα και Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι εξετάζεται μία φόρμουλα ώστε το Ταμείο να παραμείνει και πάλι ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ξεπεραστεί ο διπλός σκόπελος πρωτογενών πλεονασμάτων-μέτρων

Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ; Η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να αποτελεί όπλο στη συζήτηση για το χρέος, εγκυμονεί όμως και τον κίνδυνο νέων μέτρων, εάν το Βερολίνο επιμείνει στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτο.

Σε αυτό το γρίφο η ελληνική πλευρά πλέον αναζητεί μία λύση χωρίς το ΔΝΤ. Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως μπορεί το Ταμείο να μείνει και πάλι εκτός και για την ακρίβεια ότι μπορεί να παραμείνει ως απλός παρατηρητής, όπως είναι και σήμερα.

Αλλά και από την Ουάσινγκτον υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ως πιθανότερη εκδοχή το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Πώς θα γίνει όμως αυτό, τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει από το Bundestag την τελευταία συμφωνία, διαβεβαιώνοντας τους Γερμανούς βουλευτές ότι το Ταμείο δεν αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα;

Κάποιοι κύκλοι του Ταμείου εκτιμούν ειδικότερα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα να παραμείνει το Ταμείο… εντός, εκτός και επί τα αυτά του ελληνικού προγράμματος. Και αυτό διότι διαφορετικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστεί ένα πλήρες πακέτο μέτρων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση από την Κομισιόν, επομένως και το Βερολίνο θα επιλέξει τη συμφωνία με το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και χωρίς πολλά πρόσθετα μέτρα.

Το σενάριο αυτό βέβαια δεν είναι τόσο αισιόδοξο όσο φαίνεται: Μία συμφωνία με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου σημαίνει ότι και πάλι δεν θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους, αλλά η συζήτηση αυτή θα παραπεμφθεί για το 2018, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και μετά τις γερμανικές εκλογές, που λειτουργούν ούτως ή άλλως ως τροχοπέδη σε μία τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Ούτως ή άλλως βέβαια αυτό προβλέπει και η απόφαση του τελευταίου Eurogroup: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν συμφωνηθεί και αρχίζουν να εφαρμόζονται άμεσα, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όμως παραπέμπονται για το 2018.

Πρέπει όμως να δοθεί και μία λύση στο αδιέξοδο της αξιολόγησης, εκτός από τα πρωτογενή. Όλα δείχνουν ότι ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στο 2016 έχει χαθεί, με τον Ιανουάριο να είναι το επόμενο ορόσημο. Υπάρχει όμως και το αισιόδοξο σενάριο, να μη χρειαστεί καν να επιστρέψουν οι Θεσμοί, εάν και εφόσον βρεθεί μία πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα