8ο Chaniartoon: Πώς το φεστιβάλ κόμικ έγινε θεσμός στα Χανιά

Διαβάζεται σε 5'
8ο Chaniartoon: Πώς το φεστιβάλ κόμικ έγινε θεσμός στα Χανιά
https://www.chaniartoonfest.gr/

Το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival στα Χανιά ανοίγει τις πύλες του και ο ιθύνων νους του δίνει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρετε γι’ αυτό.

Ανοίγει σήμερα (20/09) τις πύλες του στα Χανιά το 8o Chaniartoon – International Comic & Animation Festival, το φεστιβάλ κόμικ και ανιμέισον της πόλης που εξελίσσεται σε θεσμό. Ο ιθύνων νους του φεστιβάλ Μάριος Ιωαννίδης μάς εξηγεί τι θα παρακολουθήσουν εφέτος όσοι το επισκεφθούν και μάς εκμυστηρεύεται τα σχέδιά του για το μέλλον της διοργάνωσης που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα.

Πώς και πότε προέκυψε η ιδέα για το φεστιβάλ και πως εν τέλει αυτό έγινε θεσμός;
Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν 10 χρόνια ως μια έκθεση κόμικ και animation από παιδιά και ενήλικες που συμμετείχαν σε σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων. Η έκθεση αυτή άλλαξε πορεία, όταν το 2017 έγινε ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του κόμικ και του animation. Οι δημιουργοί κόμικ της Ελλάδας αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή στέλνοντας τα έργα τους, ενώ στο κομμάτι του animation δεχθήκαμε περισσότερες από 650 συμμετοχές. Αυτή ήταν και η αρχή του φεστιβάλ, το οποίο από τότε εξελίσσεται συνεχώς, καθώς φέτος μετράει περισσότερους από 100 συμμετέχοντες δημιουργούς, ομιλητές, εισηγητές που έρχονται στα Χανιά για το φεστιβάλ, ενώ οι συμμετοχές στις ταινίες ξεπερνάνε τα τελευταία χρόνια τις 2200.

Πώς το αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία αλλά και οι τοπικοί φορείς;
Το κοινό αγκαλιάζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο το φεστιβάλ και αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές, οι οποίες κάθε χρόνο και αυξάνονται. Και φυσικά κοινό επισκέπτεται το φεστιβάλ από το Ρέθυμνο αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το φεστιβάλ έχει τα τελευταία χρόνια της αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και στην συνδιοργάνωση και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, και η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων. Κάθε χρόνο οι φορείς εμπλέκονται ενεργά όλο και περισσότερο, αναγνωρίζοντας πέρα από την προσπάθεια που γίνεται και τις προοπτικές και τις δυνατότητες μια τέτοιας διοργάνωσης.

Τι καινούργιο θα παρακολουθήσουν εφέτος όσοι το επισκεφθούν;
Φέτος έχει αναβαθμιστεί το εκθεσιακό κομμάτι το οποίο περιλαμβάνει 9 διαφορετικές θεματικές εκθέσεις. Οι εκθέσεις έχουν επιμεληθεί ειδικά για το φεστιβάλ, έχουν γίνει αρκετά μουσειακές και θα είναι ανοιχτές στο κοινό για όλη την διάρκεια του. Επίσης αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο το κομμάτι των διεθνών καλεσμένων. Φέτος θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον μεγάλο Ιάπωνα mangaka Shintaro Kago. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο σημαντικός δημιουργός manga από την Ιαπωνία επισκέπτεται την Ελλάδα. Από την Ιταλία θα μας έρθει ο θρυλικός δημιουργός της Disney, Massimo de Vita. Τέλος από το Βέλγο θα φιλοξενήσουμε την Ilan Manouach σπουδαίο ερευνητή και πανεπιστημιακό των κόμικς.

Πόσο δύσκολο είναι να πειστούν ξένες καλλιτέχνες, ονόματα του χώρου να ταξιδέψουν στα Χανιά και στην Κρήτη και να πάρουν μέρος σ’ αυτό;
Το δύσκολο κομμάτι σε αυτό δεν είναι να πειστούν να έρθουν οι ξένοι καλλιτέχνες στο φεστιβάλ, αλλά να μπορέσουμε να συντονιστούμε ως προς τα προγράμματα τους. Και αυτό κυρίως γιατί το φεστιβάλ αρχίζει να σχεδιάζεται από τον Οκτώβρη, οπότε οι πρώτες επαφές γίνονται Ιανουάριο, που ειδικά για τα μεγάλα ονόματα ίσως να είναι και αρκετά αργά. Πλέον έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε σε βάθος διετίας για τέτοιου είδους κανονίσματα.

Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να συντονιστούν έτσι ώστε να βγει εις πέρας η αποστολή σας;
Για το φεστιβάλ δουλεύει σχεδόν όλο το χρόνο ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων. Γυρώ από αυτόν υπάρχει ένας κύκλος ανθρώπων που βοηθάνε σε συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να είναι η επικοινωνία με κάποιους χορηγούς, μέχρι την διαμεσολάβηση για καλλιτέχνες του εξωτερικού ή για την επιμέλεια εκθέσεων. Φυσικά τις ημέρες του φεστιβάλ η ομάδα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς συμπληρώνεται από εθελοντές όλων των ηλικιών που βοηθάνε σε όλους τους τομείς.

Πώς οραματίζεστε το φεστιβάλ πέντε ή και δέκα χρόνια μετά;
Έχοντας ταξιδέψει αρκετές φορές στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, αυτό της Angouleme της Γαλλίας, έχουμε δει που θέλουμε να φτάσεις το φεστιβάλ και φυσικά το πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει. Ειδικά συγκρίνοντας την πόλη της Γαλλίας με αυτή των Χανίων και τα κοινά τους χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος τους. Αυτό που οραματιζόμαστε είναι να γίνει μια γιορτή για όλη την πόλη, όπου οι εκθέσεις θα μεταφερθούν παράλληλα σε πολλαπλούς χώρους πολιτισμού της πόλης. Ο κόσμος που επισκέπτεται το φεστιβάλ να μην είναι μόνο από την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά από όλη την Ευρώπη. Τέλος να προσφέρει στο κόμικ με σχετικές εκδόσεις αλλά και άλλο υλικό, αφήνοντας το στίγμα του.

Το 8o Chaniartoon – International Comic & Animation Festival διεξάγεται από τις 20 μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2024 στα Χανιά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα