Άγονη γη: Μία αφτιασίδωτη μετάβαση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα

Άγονη γη: Μία αφτιασίδωτη μετάβαση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα

Η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν στη σωματική τους περφόρμανς τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα.

100 χρόνια από την “Έρημη Χώρα” και 70 χρόνια από το εξώδικο του T.S Έλιοτ στον Καναδό καθηγητή Τζον Πίτερ, όταν εκείνος δημοσίευσε το άρθρο του στο περιοδικό Essays in Criticism, υποστηρίζοντας πως η άγονη γη είναι μια ελεγεία για τον αγαπημένο του νεκρό, η Ραφίκα Σαουίς και ο Μιχάλης Αργυρού ερευνούν τον κενό τόπο που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα, αλλιώς την έννοια της μετάβασης κατά την οποία τα πάντα είναι δυνατά.

Οι καλλιτέχνες θέτουν το ερώτημα σε τέσσερις ετερόκλητους ανθρώπους και τους ζητούν να αναμετρηθούν με τη δική τους προσωπική μετάβαση, τη δική τους «άγονη γη». Η σωματική και εικαστική εικονοποίηση της ποιήματος του Τ.Σ Έλιοτ είναι μια πολυφωνική σύνθεση τεσσάρων ημερών, στην οποία κάθε περφόρμερ παρουσιάζεται σε διαφορετική μέρα.

Με σειρά εμφάνισης, ο εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ο χορογράφος, χορευτής και περφόρμερ Γιάννης Καρούνης, ο έφηβος Τάσος Τσουρής και η αρθρογράφος – ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη. Στην βίντεο εγκατάσταση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει το ποίημα. Αποδόμηση, αναρρίχηση, ακροβασία, επιμονή αλλά και οι καθημερινές έννοιες: έρωτας, οργή, παιδί, γάμος, είναι όλα όσα αναμετριούνται οι τέσσερις περφόρμερς.

Εμείς μιλήσαμε με αφορμή αυτήν την “Αγονη Γη” με τη Ραφίκα Σαουίς και τον Μιχάλη Αργυρού.


Τι είναι η Άγονη Γη και τι θα δούμε στη σωματική αυτή περφόρμανς;

Μιχάλης Αργυρού : Η άγονη γη είναι η μετάβαση από αυτό που είμαστε πραγματικά. Η εμμονή στην πραγμάτωση του θέλω, ώστε ό,τι συμβεί στη ζωή μας να είναι ολόκληρο. Είναι ο κενός τόπος που δημιουργείται ανάμεσα στην επιθυμία και στην πραγματικότητα.

Πώς επελέγησαν οι ετερόκλητοι αυτοί άνθρωποι προκειμένου να συμμετέχουν στην περφόμανς και να απαντήσουν το ερώτημα που τους θέσατε;

Ραφίκα Σαουίς: Τυχαία ήταν η επιλογή μια και αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά, αλλά και τον Μιχάλη είναι η ανθρώπινη εμπειρία, το βίωμα και η αλήθεια, που είναι πραγματικά, αφτιασίδωτα και πολύ μεστά με τεράστιο βάθος. Όλοι μας αποτελούμε κατά αυτήν την έννοια έναν ξεχωριστό πλανήτη. Δική μας θερμοκρασία, δική μας ατμόσφαιρα, δικό μας τοπίο. Οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι έχουν βιώσει τη δική τους μετάβαση. Μετάβαση στην επιθυμία ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μετάβαση στην ύπαρξη. Μετάβαση στο ρόλο του γονέα. Φυλομετάβαση. Μετάβαση στον χρόνο από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Μετάβαση στην δημιουργία μιας οικογένειας.

Θα δούμε έναν ζωγράφο επί 5 ώρες να δημιουργεί το πορτραίτο του «Τειρεσία», όπως αναφέρεται στο ποίημα. Πότε γυναίκα και πότε άντρας. Ένας λευκός καμβάς.

Έναν γονέα που το συνεχόμενο νανούρισμα γίνεται ένα τραγούδι αντίστασης μια και διεκδικεί το παιδί που έχει στερηθεί.

Έναν έφηβο που αναμετριέται με τη φθορά.

Έναν άντρα που έχει διανύσει χιλιόμετρα προκειμένου να συναντήσει τον άνθρωπο της ζωή του. Το έτερόν του ήμισυ. Όλοι σε αναμονή.

Πόσο πολύτιμη είναι για τον άνθρωπο η έννοια της μετάβασης, αυτός ο χώρος ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα;

Ραφίκα Σαουίς: Η μετάβαση είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη μας. Δεν είναι αναγκαία. Απλώς είναι. Η μετάβαση είναι άχρονη. Τα πάντα είναι δυνατά. Μπορεί να σε καταστρέψει αλλά μπορεί και να λυτρώσει.

Πώς πιστεύετε πως θα επικοινωνήσει η παράσταση αυτή με το σήμερα;

Μιχάλης Αργυρού : Η ταύτιση σε αυτά που υπάρχουν αλλά δεν συμβαίνουν είναι διαχρονική. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να είναι ο εαυτός τους . Η συνομιλία των περφόρμερ με τους θεατές θα είναι σαν να συμμετέχουν σε ψυχανάλυση.

Επιμελήτρια: Σωζήτα Γκουντούνα/Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννης Καρούνης/Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Αγγελική Μαργέτη

Στις 7 Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου 2022 στη Νέα Υόρκη, στο χώρο τέχνης Undercurrent, με αφορμή την Έρημη Χώρα, θα παρουσιαστεί διαδραστική εγκατάσταση του Μιχάλη Αργυρού και περφόρμανς της Ραφίκας Σαουις, υπό την αιγίδα του Greece in USA.

MetaphorAthens : Δορυλαίου 10 Αθήνα 11521 ( πλατεία Μαβίλη )/Υγειονομικό πρωτόκολλο: covid free χώρος/ Πρόγραμμα Ημερών: 11/11 Σταματάκης Γιώργος, ώρα: 16:30 – 21:30/12/11 Τάσος Τσουρής ώρα: 16:30 – 21:30/13/11 Γιάννης Καρούνης, ώρα: 16:30 – 21:30/14/11 Βανέσα Βενέτη, ώρα: 16:30 – 21:30/Βίντεο περφόρμανς: Μάνος Καρατζογιάννης

Στις 14.11.2021 (Κυριακή) στο τέλος της περφόμανς, ο Γιάννης Αντιόχου, ο Νίκος Ερηνάκης και η Αγγελική Κορρέ θα συνομιλήσουν με αφορμή την νέα έκδοση (4η έκδοση) του Τ.Σ. Έλιοτ από τις Εκδόσεις Κείμενα. Μαζί τους οι συμμετέχοντες περφόρμερ που θα μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία στο διάλογο με την «Άγονη Γή»


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα