Από την Αργολίδα έως το Λασίθι, πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλους

Από την Αργολίδα έως το Λασίθι, πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλους
Ο αρχαιολογικός χώρος Απτέρας στα Χανιά ΤΖ

Στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα, Ένας Πολιτισμός» παραστάσεις, δρώμενα, κι εκθέσεις περιμένουν τους παραθεριστές ανά την επικράτεια.

Με την πλειονότητα του κόσμου να βρίσκεται σε διακοπές, αυτή η εβδομάδα θεωρείται κλασικά η πιο νεκρή του έτους από άποψη εκδηλώσεων στα διάφορα αστικά κέντρα. Κανένα πρόβλημα, ο νεότευκτος θεσμός «Όλη η Ελλάδα, Ένας Πολιτισμός» προσφέρει μια μεγάλη επιλογή από πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φιλοξενούνται σε εμβληματικούς ή λιγότερο προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, γεφυρώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά με την σύγχρονη, παλλόμενη καλλιτεχνική δημιουργία. Πάμε να δούμε τις επιλογές για αυτό το επταήμερο.

Αργολίδα, 17 & 18 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Άργους, 21:00, «Ιλιάδα του Ομήρου»

Παράσταση εφηβικού θεάτρου από την θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, που απευθύνεται σε παιδιά 10-18 χρόνων και παρουσιάζει ολόκληρη την ομηρική «Ιλιάδα» σε 70’. Η θεατρική διασκευή της ομάδας, που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Τάσου Ράτζου, επιδιώκει να μιλήσει στην γλώσσα των πολύ νέων. Προς αυτό τον σκοπό, οι Τhe Prefabricated Quartet –Θοδωρής Παπαδηµητρίου (τσέλο), Χρήστος Γούσιος (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Σιώνας (φωνή, ηλεκτρικό µπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύµπανα)– παίζουν ζωντανά συνθέσεις του Παπαδημητρίου σε μοντέρνους στίχους του Μιχάλη Γκανά, τύπου «Πιάσε το χέρι μου, Θεά/ ψυχή μου, δώσε ρεύμα,/ να γράψω μ’ έναν κεραυνό/ πάνω στην μαύρη πλάκα.» Παίζουν οι ηθοποιοί Αλέξης Κότσυφας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, και Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου.

Μια μοντέρνα "Ιλιάδα" για εφήβους στο Άργος SALMANLIS ZAFIRIOS

Χανιά, 18 & 19 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας, 08:00-20:00, «Συμβίωσις»

Ηχητική εικαστική εγκατάσταση βασισμένη σε επιτύμβια επιγράμματα. Άνθρωποι με διαφορετικές ηλικίες, ιδιότητες και βιογραφίες –τους υποδύθηκαν 61 πολίτες των Χανίων– συνθέτουν ένα πλήθος που περνάει στην άλλη όχθη της ύπαρξης, δημιουργώντας μια αόρατη πολιτεία. Κάποιοι πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους, άλλοι όχι, αλλά τα μηνύματα από την «άλλη πλευρά» δεν σταματούν ποτέ να έρχονται. Μέσα από έναν συνδυασμό μουσικής (Γιώργος Μπακαλάκος) και λόγου (Νίκος Μανουσάκης) το έργο, σε σκηνοθεσία Νικόλα Χανακούλα, βασίζεται σε αλγόριθμο, μέσα από τον οποίο εξελίσσεται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας (18-25 Αυγούστου) που η «Συμβίωσις» θα φιλοξενείται στην Απτέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβίωση ζωντανών και νεκρών, αρχαίου κόσμου και τεχνολογίας, λόγου και μουσικής.

Αρκαδία, 19 & 20 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού, 21:00, «Ο Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης»

Θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο «Ιδομενέας» του Γερμανού Ρόναλντ Σίμελπφένιχ, αλλά και στην όπερα του Μότσαρτ «Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης». Συνοδευόμενοι από τον πιανίστα Θοδωρή Ιωσηφίδη, ο οποίος ερμηνεύει άριες από την όπερα, πρελούδια του Σοπέν και μινιατούρες του Προκόφιεφ, οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη και Μάξιμος Μουμούρης αφηγούνται τον μύθο του κρητικού βασιλιά που γυρνώντας από την Τροία πρέπει να θυσιάσει τον γιό του, όπως υποσχέθηκε στον θεό Ποσειδώνα, όταν εκείνος τον έσωσε από την θύελλα που χτύπησε το πλοίο του. Μυθικά πρόσωπα, όπως ο Ναύπλιος, ο Παλαμήδης, η Ηλέκτρα, ο Οδυσσέας, ζωντανεύουν με φόντο το φυσικό τοπίο, το φεγγάρι κι ένα πιάνο με ουρά… Σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά.

Μάξιμος Μουμούρης και Βίκυ Βολιώτη στον Ορχομενό Αρκαδίας ΜΟ

Αργολίδα, 19 & 20 Αυγούστου Φρούριο Παλαμηδίου, 19:30, «Άσμα Ασμάτων»

Μουσικοχορευτική παράσταση που βασίζεται στο πασίγνωστο βιβλικό κείμενο και περιστρέφεται γύρω από την έννοια του ερωτευμένου ζεύγους Σολομώντα και Νύφης. Η Ξανθούλα Ντακοβάνου, στην οποία πιστώνεται η σύλληψη, η μουσική σύνθεση, καθώς και η επιλογή και μεταγραφή των κειμένων, χαρακτηρίζει το έργο ως «χορογραφημένο βυζαντινό ορατόριο». Η ζωντανή μουσική, υπηρετούμενη από τραγούδι, ούτι, νέυ, σαντούρι και κρουστά, συνοδεύει την χορογραφία (Ταξιάρχης Βασιλάκος), η οποία εμπνέεται από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, αλλά και από συναφείς παραδόσεις της βυζαντινής εποχής, όπως οι γεωργιανοί χοροί. Η σκηνοθεσία είναι της Ελευθερίας Κόμη, ερμηνεύουν οι Ντακοβάνου, Βασιλάκος, Γεράσιμος-Σοφοκλής Παπαδόπουλος, Αθηνά Κυρούση-Σαλβούτσι, Νεφέλη Σταμούλη, Αυγερινή Γάτση, Ουρανία Λαμπροπούλου και Αλέξανδρος Ριζόπουλος.

Το "Άσμα Ασμάτων" στο Ναύπλιο μέσα από μουσική και χορό ΧΡ

Αχαΐα, 19 & 290 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Βούντενης Πάτρας, 19:30 «Ξένοι στην ίδια θάλασσα»

Θεατρική παράσταση που συντίθεται από τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα «Όνειρο στο κύμα», «Μοιρολόγι της φώκιας» και «Νεκρός ταξιδιώτης», έχοντας ως κοινό παρονομαστή την θάλασσα. Μέσα από τα πιο λιτά θεατρικά μέσα η παράσταση, που σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε μουσικά ο Άρης Τρουπάκης, επιχειρεί να αναδείξει όχι μόνο την μοναδική γλώσσα του σκιαθώτη κοσμοκαλόγερου, αλλά και την ουσία της γραφής του, που παντρεύει το παραμύθι με τον τρόμο, την ομορφιά με την φρίκη ως αλλεπάλληλα κύματα μιας αιώνιας θάλασσας. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Ήμελλος, η Δέσποινα Κούρτη και ο Τρουπάκης.

Δημήτρης Ήμελλος (αριστερά) και Άρης Τρουπάκης στην Πάτρα με Παπαδιαμάντη ΜΤ

Λασίθι, 20 & 21 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Λατούς, 20:00, «Λατώ, A Safe Space»

Μικτό θέαμα που συνδυάζει εικαστικά, θέατρο και περφόρμανς αντλώντας έμπνευση από την μυθολογία, την τραγωδία, την πρόσφατη επικαιρότητα και τον φεμινισμό. Στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς της Ετέρας, τόπο συνδεδεμένο με την λατρεία θηλυκών θεοτήτων, η ανθρώπινη φωνή τριών γυναικών ηθοποιών (Ράνια Οικονομίδου, Βάλια Παπαχρήστου, Αναστασία Κατσανιβάκη) ενώνεται με φυσικούς ή τεχνητούς ήχους του ηχητικού καλλιτέχνη Λάμπρου Πηγούνη για να αφηγηθεί έναν μύθο που εκκινεί από το αρχέγονο και προσωπικό φτάνοντας έως το σύγχρονο και πολιτικό. Κι όλα αυτά, σε έναν «ασφαλή χώρο» όπου εκτίθενται εικαστικές δημιουργίες της Βιργινίας Μαστρογιαννάκη και του Μάνου Τσιχλή (η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 25 Αυγούστου). Σκηνοθεσία της Ελένης Καλαρά.

Σάμος, 21 & 22 Αυγούστου Αρχαίο (ξύλινο) θέατρο Σάμου, 21:00, «Τα δώρα»

Παράσταση μουσικού θεάτρου που βασίζεται στον αισχύλειο «Προμηθέα δεσμώτη». Θέτοντας ως κεντρικό ερώτημα το κατά πόσο οι ενέργειες του Προμηθέα –να κλέψει την φωτιά από τον Ήφαιστο και την γνώση από την Αθηνά και να τις χαρίσει στον άνθρωπο– ήταν ηρωικές ή σκέτη ύβρις, η παράσταση ταξιδεύει στον χρόνο και φωτίζει επίκαιρα και επιτακτικά ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Μπορούν, ας πούμε, η επιστήμη και οι τέχνες να εμποδίσουν τον αφανισμό του ανθρώπου; Ή ποια είναι τα όρια της ανθρωπότητας και ποιος τα θέτει; Η σκηνοθεσία είναι της Ζωής Ξανθοπούλου, η μουσική του Νίκου Ιωακείμ, ενώ τους ρόλους αποδίδουν οι ηθοποιοί Σταύρος Λιλικάκης, Κωνσταντίνος Ντέλλας, και Μαρίζα Τσίγκα, καθώς και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης.

Μουσικό θέατρο "Τα δώρα" στην Σάμο

Λακωνία, 21 & 22 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Γυθείου, 20:30, «Αίσωπος, ένας φίλος από τα παλιά»

Παράσταση παιδικού θεάτρου σε κείμενο και σκηνοθεσία του πολύπειρου Νίκου Δαφνή, που πραγματεύεται την ζωή του δύσμορφου μα διαχρονικά διδακτικού παραμυθά από την Φρυγία και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και πάνω. Εκτός από τα βιογραφικά μέρη, αλλά και κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 6ου π.Χ. αιώνα που προβάλλονται στην οθόνη του σκηνικού, τα 65’ της παράστασης (χωρίς διάλειμμα) περιλαμβάνουν και ιντερλούδια με δραματοποιημένους πασίγνωστους αισώπειους μύθους. Την μουσική και τα τραγούδια υπογράφουν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Νίκος Τσέκος, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Πελαγία Αγγελίδου, Σοφία Αγγελικοπούλου, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Τάκης Στάγκος, Νίκος Σταματόπουλος, και Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου.

Πληροφορίες: Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά καταβάλλεται το εισιτήριο του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου, όπου αυτό υπάρχει. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο https://digitalculture.gov.gr/.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα