Από τον Ψηλορείτη μέχρι τη Λήμνο – 11 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και θέμα την κλιματική κρίση

Από τον Ψηλορείτη μέχρι τη Λήμνο – 11 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και θέμα την κλιματική κρίση
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός / Euphoria Aggelos Hill

Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου.

Από το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη μέχρι τον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και από το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης μέχρι το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου, η όγδοη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος 2023 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φέρνει έντεκα ξεχωριστές εκδηλώσεις οι οποίες προσφέρονται δωρεάν για το κοινό.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραγωγές, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους και χορό σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Αρκαδία, Πιερία, Ψηλορείτη, Θήβα, Λέσβο, Ηράκλειο, Μεσσηνία, Λήμνο, Χαλκίδα και Ρόδο από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου 2023.

Το μουσικό έργο Selva Oscura του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά έρχεται στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία και η παράσταση χορού Η ανάσα του κόσμου σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Πιερία στις 22 και 23 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η εκδήλωση “Περί της φύσης των πραγμάτων” από το πολιτιστικό δίκτυο Androidus Project Tank στο σπήλαιο Ιδαίον Άντρον στον Ψηλορείτη.

Η παράσταση χορού NEMESIS από την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας στις 23 και 24 Αυγούστου και η μουσική παράσταση Οι μέλισσες, σε ιδέα και επιμέλεια Κορίνας Βουγιούκα, στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου στις 24 και 25 Αυγούστου.

Οι τέσσερις εποχές

Η θεατρική παράσταση Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνας Ρεμεδιάκη, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο και η παράσταση για παιδιά και εφήβους Οι τέσσερις εποχές, σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 25 και 26 Αυγούστου.

Η παράσταση Euphoria, σε σκηνοθεσία Σοφίας Χιλλ, παρουσιάζεται στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στη Μεσσηνία, το μουσικό έργοΣπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου και η παράσταση χορού Μια κουκκίδα ευτοπία, σε χορογραφία Ζωής Ευσταθίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα στις 26 και 27 Αυγούστου. Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες παρουσιάζεται η παράσταση για παιδιά και εφήβους Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο, στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

21-27 Αυγούστου 2023 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Selva Oscura / Α.Δ. Κτιστάκης, Α.Κ., Ε. Πασπαλά

22, 23 Αυγούστου 2023

  • Μουσική | Selva Oscura

Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, Αρκαδία / Ώρα έναρξης: 21.00 / Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης / Κείμενο: Αλεξάνδρα Κ* / Ερμηνεύει: Έλλη Πασπαλά

Μουσική εκτέλεση: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Κώστας Γιοβάνης (όμποε), Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Μαρία Σκανδάλη (τσέλο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), ), Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (κρουστά). Ηχολήπτης: Νίκος Κόλλιας

Στον Αρχαιολογικό χώρο Μαντίνειας στην Αρκαδία, ο συνθέτης Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συμπράττει με την ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά και τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ*, η οποίο υπογράφει το λιμπρέτο, σε ένα μουσικό έργο για την εσώτερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το νέο έργο με τίτλο Selva Oscura είναι «ένας μουσικός αποχαιρετισμός στο δέντρο που αφήσαμε πίσω».

Τι ψυχικό αποτύπωμα αφήνει στον άνθρωπο η απομάκρυνση από τις φυσικές του ρίζες προς χάριν μιας σκληρής αστικότητας; Τι σημαίνει η απώλεια ενός δέντρου πέρα από τις πρακτικές επιπτώσεις που γνωρίζουμε ήδη;

Στο Selva Oscura, το δάσος παίρνει τη διάσταση ενός ψυχικού χώρου άμεσα συνδεδεμένου με την παιδική μας ηλικία. Ενός χώρου που, κάθε φορά που χάνεται, παίρνει μαζί του κι ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπιάς μας.

H ανάσα του κόσμου Μυρτώ Αποστολίδου

  • Χορός | Η ανάσα του κόσμου

Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία / Ώρα έναρξης: 21.00.

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα / Συν-δημιουργία, ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου / Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος / Μουσικοί: Γιώργος Κρίμπερης, Ρενάτο Κούση /Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου – DIGITARIA /Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Mårten Spångberg, Έλενα Νοβάκοβιτς, Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου, Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα.

Το νέο χορογραφικό́ έργο Η ανάσα του κόσμου της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή ως τη πρωταρχική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Τα φυτά είναι -και ήταν πάντα- οι σημαντικότεροι συγκάτοικοι μας στον πλανήτη. Βρισκόμαστε σε μια σχέση αμοιβαιότητας μαζί́ τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που μας συνδέουν σε έναν ταχέως κλιματικά μεταβαλλόμενο κόσμο;

Χορευτές και μουσικοί συνθέτουν τον εφήμερο οργανισμό της παράστασης, ο οποίος γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Η χορογραφία διερευνά την λειτουργία της αναπνοής ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό και πνευματικό που συνδέει διαφορετικά είδη και πολιτισμούς. Η ανάσα του κόσμου ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση και προτείνει την εμπειρία μας παράστασης ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι τόσο μια αμιγώς γεωλογική ή ορυκτή πραγματικότητα όσο το αποτέλεσμα της αναπνοής άλλων ζωντανών όντων. Για την αναπνοή εξαρτόμαστε από τις ζωές των άλλων – Emanuele Coccia.

Περί της φύσης των πραγμάτων / Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης


  • Μουσική | Περί της φύσης των πραγμάτων

Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης / Ώρα έναρξης: 19.30 (Ώρες προσέλευσης: 18:30-19:00). Ομάδα παραγωγής, συντελεστές: Androidus Project Tank / Υπεύθυνη οργάνωσης, επικοινωνίας: Μαρίνα Γεροντή / Εμπνευστής μουσικού μέρους της εκδήλωσης, βασισμένου στην πρωτότυπη τέχνη και δημιουργία: Κώστας Φασουλάς / Υπεύθυνος παραγωγής: Αντώνης Νταγιαντάς.

Ο συνδυασμός της μεταξύ μύθου και ιστορίας προσωπικότητας του Επιμενίδη και του φιλοσοφικού ποιητικού έργου Περί της Φύσης των Πραγμάτων του Λουκρητίου αποτέλεσε την έμπνευση της φετινής καλλιτεχνική μας συνάντησης στο διαχρονικό πολιτιστικό κύτταρο του Ιδαίου Άντρου. Η εκδήλωση αναπτύσσεται γύρω απ’ τον πυρήνα σύνθεσης των πολυδιάστατων μορφών τέχνης εμπνευσμένων απ’ τη φιλοσοφία επαναπροσέγγισης της Φύσης και της σχέσης ανθρώπου- περιβάλλοντος. Με εφόδια διαφορετικές μορφές τέχνης και τεχνικές ή χειροτεχνίες, που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στον Κρητικό Πολιτισμό. όπως η υφαντική, η αγγειοπλαστική και η ξυλοτεχνία, τα εικαστικά, το θέατρο και η κυρίαρχη μουσική παραγωγή ο Επιμενίδης ΙΙ «αφυπνίζεται» γύρω από την έννοια της προσφοράς του ανθρώπου στο περιβάλλον το οποίο, ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Η εκδήλωση Περί της φύσης των πραγμάτων θα εκτείνεται σε τρεις θεματικές ενότητες ξεκινώντας από τις απογευματινές ώρες (ώρες προσέλευσης: 18:30-19:00, ώρα έναρξης: 19.30), με την επιδιωκόμενη ολοκλήρωσή της να πραγματοποιείται μέχρι τις 22:30. Περισσότερα εδώ…

23, 24 Αυγούστου 2023

  • Χορός | NEMESIS

Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας / Ώρα έναρξης: 21.00.

Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης. Πιάνο: Χρήστος Καρνάβας. Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρακουλάκης/ Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Αναστάσης Κολοβός, Έλλη Μπογιάκη, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου, Εύη Μήτρακα, Πέτρος Γιαννίδης, Αναστάσης Οικονομόπουλος, Αλέξης Μαρτζούκος, Γιώργος Χρηστάκης.

Η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητική αναπηρία, παρουσιάζει τo έργο NEMESIS, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του ιδρυτή της ομάδας Γιώργου Χρηστάκη. Η νέα παραγωγή ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα του ανθρώπου και το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την κλιματική αλλαγή, και ξεχωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ισορροπία τους ο παράγων άνθρωπος, δηλαδή η ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν αποδοθεί ο ρόλος του οικοσυστήματος – κλιματικής αλλαγής στο ανθρώπινο σώμα, θα παρατηρηθεί ότι ο εκφυλισμός και των δύο κατά βάση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το NEMESIS ερευνά το φάσμα και τις διαδικασίες ανταπόκρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της, σε σχέση με τον άνθρωπο και το σώμα και πιο συγκεκριμένα το ανάπηρο σώμα. Γι’ αυτό και το έργο κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάνω σε αυτό, αλλά και των ανθρώπινων συμπεριφορών πάνω στις δύο αυτές οργανικές έννοιες (σώμα / ανάπηρο σώμα), με συζεύξεις, ταυτίσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσά τους.

24, 25 Αυγούστου 2023

  • Μουσική | Οι μέλισσες (Βιργιλίου Γεωργικά, βιβλίο IV)

Ιερό του Μέσσου Λέσβου / Ώρα έναρξης: 19.00. Αφήγηση, σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κρεβάικας. Ερμηνεύει: Φανή Αντωνέλου (σοπράνο). Φλάουτο με ράμφος, επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Κούντουρας. Επιμέλεια, ιδέα, μεταγραφές, επιμέλεια κειμένου, κιθάρα: Κορίνα Βουγιούκα.

Η ξεχωριστή μουσική παράσταση με αφήγηση και μουσικό σύνολο που φέρει τον τίτλο Οι μέλισσες: Το θαυμαστό θέαμα του μικρόκοσμου και των μεγάθυμων ηγετών του αποτελεί μια «μουσική ανάγνωση» του τέταρτου βιβλίου των Γεωργικών του Βιργιλίου.

Μια αλληγορική και ποιητική περιγραφή της ιδανικής πολιτείας με πρότυπο τον κόσμο των μελισσών. Οι μέλισσες, που κατά την αρχαιότητα συνδέονταν με το θεϊκό στοιχείο (στις μέρες μας είδος υπό εξαφάνιση), περιγράφονται από τον Βιργίλιο ως μια κοινωνία πλήρως αναπτυγμένη, με βασιλεία, πόλη, κατανομή της εργασίας και μια εργασιακή ηθική. Ενδιαφέρονται για τη συνέχιση του είδους τους με έναν μοναδικό τρόπο, που ξεπερνά το ένστικτο της ατομικής τους επιβίωσης.

Μέσα από το τέταρτο βιβλίο των Γεωργικών παρακολουθούμε την κοινωνία των μελισσών άλλοτε από μέσα και άλλοτε από τη σκοπιά του μελισσοκόμου.

25, 26 Αυγούστου 2023

Βυσσινόκηπος Χρήστος Συμεωνίδης

  • Θέατρο | Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο / Ώρα έναρξης: 20.30. Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνογραφία: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη. Ενδυματολόγος, βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τράντα. Κατασκευή κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη. Κινησιολογία: Κατερίνα Φώτη. Πρωτότυπη μουσική: Jan Van Angelopoulos. Σχεδιασμός φωτισμών: Χρόνης Σαπουντζάκης. Βοηθός σκηνοθέτριας: Νιόβη Δανέζη. Φωτογραφίες, video: Χρήστος Συμεωνίδης. Βιντεογράφηση προβών: Μαριέττα Γοντικάκη. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Νάντια Κατσούρα, Δέσποινα Κούρτη, Εμμανουέλα Μαγκώνη. Στο ρόλο του Φιρς ο μικρός Κωνσταντίνος Σαπουντζάκης. Στη φωνή του Φιρς, η Ειρήνη Γάλλου

Η θεατρική παράσταση Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου, μια κωμωδία σε τέσσερις πράξεις βασισμένη στο έργο Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχωφ, έρχεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς στο Ηράκλειο. Μια παράσταση ως αρχιτεκτονική ανασύσταση της μνήμης με συντεταγμένες βιωμάτων και κομμάτια διάσπαρτα του βιότοπου. Μια ιστορία επιστροφής, στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στον κήπο μιας εσωτερικής ομορφιάς και αθωότητας, ως ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε ελπίδα για να φτιάξουμε «άλλες κερασιές». Οι τελευταίοι κληρονόμοι θα αποπειραθούν την ανασύσταση ενός χαμένου επίγειου παραδείσου μέσω της τοπογραφίας της μνήμης. Όταν το σπίτι δεν είναι πια εδώ. Και όταν ο κήπος δεν είναι πια εδώ… θα αναγκαστούν να ανθίσουν οι ίδιοι, ο ένας για τον άλλον.

  • Θέατρο | Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Οι τέσσερις εποχές

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου / Ώρα έναρξης: 20.30

Κείμενο, σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη. Χορογραφία: Αλέξανδρος Κεϊβάναη. Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης. Στίχοι: Γιώργος Μυζάλης. Φωτισμοί: Φοίβος Ζήτης. Ερμηνεύουν, τραγουδούν και ακροβατούν οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη. Φωνή δράκου: Ιωάννης Κοντέλλης

H παράσταση για παιδιά και εφήβους Οι τέσσερις εποχές, σε κείμενο και σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, είναι μια σύγχρονη ιστορία με πρωταγωνιστές μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο. Όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο τότε τα παιδιά θα πρέπει να αναλάβουν δράση! Πρόκειται για μια ευφάνταστη παράσταση που μιλάει στα παιδιά για τη φιλία, τα δέντρα, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά τους δράκους. Η αεικίνητη ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών/ τραγουδιστών/ ακροβατών της παράστασης (Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη) με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την άμεση επικοινωνία τους με το κοινό θα περάσουν τα μηνύματα με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο.

26, 27 Αυγούστου 2023

Euphoria - Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης Aggelos Hill

  • Θέατρο | Euphoria

Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία / Ώρα έναρξης: 21.30.

Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Χιλλ. Κοστούμια: Νίκη Θεόκα. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Δρούγκας. Ερμηνεύουν: Σοφία Χιλλ, Κατερίνα Ζερβού, Άγγελος Χιλλ. Μουσικοί: Γιώργος Καλούδης (κρητική λύρα, βιολοντσέλο), Ρουθ Χιλλ (κανονάκι, ρεκ), Δηµήτρης Ζερβός (κρουστά), Δηµήτρης Χιλλ (αφγανικό ραµπάµπ, σάζι). Διεύθυνση παραγωγής: Σάιµον Χιλλ.

Δύο νέοι ανάμεσα σε δύο κόσμους ως άλλος Πενθέας και Διόνυσος. Με όχημά τους τα κείμενα, αρχαία και άλλα, θα προσπαθήσουν να βρουν τη ρίζα, να θυμηθούν, να ανακαλέσουν. Τεχνολογία, πρόοδος, ανάπτυξη. Τι ονομάζουν οι αρχαίοι Ανάγκη; Γιατί χάνονται οι τέσσερις εποχές του χρόνου; Τι είναι ο ουμανισμός; Είναι ο άνθρωπος το κέντρο του κόσμου μας; Υπάρχει οικολογική συνείδηση; Εξαφανίζονται οι μεγάλοι πολιτισμοί;

Σπόροι σε κίνδυνο / Oros Ensemble

  • Μουσική | Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού

Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας Λήμνου / Ώρα έναρξης: 21.00. Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Aνεμόεσσα, Oros Ensemble, Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης. Εκπαιδευτική, γεωπονική εποπτεία: Δανάη Σφακιανού. Ερμηνεύει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)

Συμμετέχει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο), Καζούγιο Τσουνεχίρο (κρουστά)

Στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο, το μουσικό σύνολο Oros Ensemble και ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» συμπράττουν με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και το τοπικό φεστιβάλ Κούρνος (Κournos Music Festival) για την παρουσίαση του νέου έργου Σπόροι σε κίνδυνο ή ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού του συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη.

Το πρωτότυπο αυτό μουσικό έργο είναι εμπνευσμένο από τον ήχο των φυτών και τον τόπο ανάπτυξής τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Λήμνος, η «Ηφαίστειος Νήσος», ο «σιτοβολώνας του Αιγαίου», το πεδινότερο νησί της χώρας μας με τα ατέλειωτα σιταροχώραφα, που γέννησε μοναδικές γηγενείς ποικιλίες. Η τέχνη, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρωτογενής παραγωγή ως αιτούμενα, ως δημιουργικός πυρήνας συνθέτουν μια ξεχωριστή site-specific λυρική περφόρμανς.

Μια κουκίδα ευτοπία Μελίνα Μπουκουβάλα

  • Χορός | Μια κουκίδα ευτοπία

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Αρέθουσα / Ώρα έναρξης: 21.00. Σύλληψη, χορογραφία: Ζωή Ευσταθίου. Έρευνα κίνησης: Ζωή Ευσταθίου σε συνεργασία με τις χορεύτριες Θέµις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη και Χριστίνα Σκουτέλα. Ερμηνεύουν: Θέµις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Χριστίνα Σκουτέλα. Πρωτότυπη μουσική: Tζεφ Βάνγκερ. Φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση: Μελίνα Μπουκουβάλα. Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη.

Το έργο Μια κουκίδα ευτοπία βασίζεται στη σχέση της προσλαμβανόμενης χωρικής και χρονικής απόστασης της κλιματικής κρίσης µε τη διαμόρφωση θετικών συναισθημάτων και εσωτερικών κινήτρων για την ατομική και συλλογική δέσμευση προς την επιβράδυνσή της.

Η χορογράφος Ζωή Ευσταθίου διερευνά την έννοια της απόστασης, διαμορφώνοντας σχέσεις αλληλεξάρτησης και αυτονομίας, καθώς και συλλογικής προσπάθειας. Οι χορευτές επικεντρώνονται στα θετικά συναισθήματα και τα συνδέουν µε τη δέσμευση του ατόμου και της κοινωνίας προς την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, ακολουθούνται κινησιολογικές διαδρομές και αλληλεπιδράσεις επίμονες, υποκινούμενες από εσωτερικά κίνητρα, οι οποίες δύνανται να τους καθοδηγήσουν σε µια έρευνα συλλογικής πράξης. Όπως µαρτυρά και ο τίτλος, η παράσταση αναζητά και διαμορφώνει, µέσω της τέχνης του χορού, των πολυμέσων και της σύγχρονης ηλεκτρονικής µουσικής, µια ευτοπία, έναν υπαρκτό τόπο και τρόπο επιβράδυνσης της κλιματικής κρίσης µέσω των θετικών συναισθημάτων.

  • Παράσταση για παιδιά και εφήβους | Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο

Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος / Ώρα έναρξης: 21.00

Ομάδα Τικ Τακ Ντο. Συγγραφή κειμένου: Αργυρώ Ταμβάκου, Παναγιώτης Λαμπής. Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ. Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ. Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος. Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής. Ερμηνεύουν: Λουκάς Θεοδοσόπουλος, Χρήστος Καπενής, Στέλιος Κέλλερης, Αργυρώ Ταμβάκου.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία, έναντι της μετακίνησης με αμάξι, εξοικονομεί 150 γραμμάρια CO2/χιλιόμετρο και, αναμφίβολα, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Έχοντας αυτό κατά νου η ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι με περιπετειώδη πλοκή για παιδιά, εμπνευσμένο από τον μοναδικό κατασκευαστή ποδηλάτων στην Ελλάδα Γιώργο Βογιατζή.

Στην παράσταση Ένας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο, ο Διαγόρας χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις του. Μια μέρα, συναντά τον Δήμαρχο και βάζουν ένα στοίχημα: Αν ο Διαγόρας κάνει τον γύρο της Ευρώπης με το ποδήλατο, ο Δήμαρχος θα φτιάξει ποδηλατοδρόμους! Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και απρόβλεπτες γνωριμίες! Ένα μουσικό παραμύθι ως μια μαγευτική περιήγηση στα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών πολιτισμών αλλά και μια επισήμανση για τα οφέλη των πράσινων μετακινήσεων.

Πληροφορίες

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr , nationalopera.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα