Αυλαία τέλους για το 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Τρεις μέρες δυναμικής, πολυπολιτισμικής γιορτής έλαβαν χώρα από τις 28-30 Ιουνίου στο Πάρκο Γουδή στέλνοντας για ακόμη μία χρονιά ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του σεξισμού, του εθνικισμού και γενικότερα των διακρίσεων.
- 01 Ιουλίου 2019 13:15
«Ξαναμοιράζοντας το αστέρι σε όσους κοπιάσουν να ‘ρθουνε». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που έριξε αυλαία χθες, υποδεχόμενο για ακόμη μία φορά πλήθος κόσμου. Τρεις μέρες μαζικής, δυναμικής, πολυπολιτισμικής γιορτής έλαβαν χώρα από τις 28-30 Ιουνίου στο Πάρκο Γουδή στέλνοντας για ακόμη μία χρονιά ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του σεξισμού, του εθνικισμού και γενικότερα των διακρίσεων.
«Μέσα στο σκοτάδι λάμπουν τ’ αστέρια! Είναι ο κόσμος της αντίστασης που μπορεί να φωτίσει τη διέξοδο. Είναι η θέλησή μας να πούμε το μεγάλο «όχι» στο ρατσισμό, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, τους φασίστες, αυτή που μπορεί να βάλει φραγμό στο ζόφο. Είναι ο αγώνας για ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη που μπορεί να ξαναζωντανέψει την ελπίδα, να κάνει τα αστέρια να λάμψουν μέσα στο σκοτάδι», ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του 22ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Συναυλίες για όλα τα γούστα, καθώς «η μουσική είναι μία και ταυτόχρονα πολλές» έντυσαν μουσικά το φεστιβάλ μεταμορφώνοντάς το Πάρκο Γουδή άλλοτε σε ένα υπαίθριο «πάρτι» και άλλοτε σε ένα μεγάλο, ρεμπέτικο, λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.
Τα μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων πρωταγωνίστησαν και φέτος χορεύοντας, τραγουδώντας και μαγειρεύοντας. Στη σκηνή των μεταναστευτικών κοινοτήτων, μία μίξη παραδοσιακών μουσικών από όλο τον κόσμο δημιουργούσε μελωδίες διαφορετικές απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει. Την τιμητική τους για ακόμη μία χρονιά είχαν οι μεταναστευτικές κουζίνες, καθώς ουρές σχηματίζονταν μετά τις 8 το βράδυ όπου όλοι περίμεναν να δοκιμάσουν γεύσεις από 20 χώρες. Εδέσματα για όλα τα γούστα, σε μία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που ετοιμαζόταν μπροστά στους επισκέπτες. Με γεύσεις από δεκάδες γωνιές της γης, φτιαγμένες με τις μνήμες και τις συνταγές εκείνων που κάποτε υποχρεώθηκαν να αφήσουν το φαΐ τους στη μέση για να σωθούν από πολέμους και από φτώχεια, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές κουζίνες δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι συζητήσεις του 22ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων η δίκη της Χρυσής Αυγής, παρουσία της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, οι επιπτώσεις του Airbnb και των άλλων πλατφόρμων βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη και τους κατοίκους, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες, οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων, η άνοδος της ακροδεξιάς, τα δικαιώματα των φυλακισμένων, οι μετανάστες εργάτες γης στη νότια Ευρώπη, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, και άλλα.
Προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους συμπλήρωσαν το σκηνικό αυτού του τριήμερου φεστιβάλ, μιας γιορτής που κάθε χρόνο προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι «πατρίδα μας είναι όλη η γη».