69o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: 18 ταινίες για έναν Χρυσό Λέοντα

69o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: 18 ταινίες για έναν Χρυσό Λέοντα

Το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκινάει στις 29 Αυγούστου και λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου. Εσείς μάθετε τα πάντα για τις ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Λέοντα

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Θα πάρει ο Τέρενς Μάλικ το Χρυσό Λέοντα, ενάμιση χρόνο μετά το Χρυσό Φοίνικα για το ”Δέντρο της Ζωής”; Θα είναι το ”Τhe Master” η ταινία που θα διχάσει το Φεστιβάλ; Και πόσο θα στοιχίσει στη Βενετία η ”καλλιτεχνική” στροφή του νέου διευθυντή της Αλμπέρτο Μπαρμπέρα; Λίγο πριν ξεκινήσει η 69η Μόστρα, το Flix ριψοκινδυνεύει προβλέψεις…

”Ξεκινάμε μια αλλαγή για τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ, η οποία μέσα σε δύο ή τρία χρόνια θα μας φέρει ενώπιον μιας εκ νέου αναγέννησής του. Το Φεστιβάλ είναι σαν μια γηραιά κυρία που χρειάζεται φρεσκάρισμα. Πιστεύω πως ένα φεστιβάλ πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και όχι απλά να διαλέγει δεκάδες ταινίες.”

Η φιλοσοφία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, υπήρξε σαφής ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2011. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Μπαρμπέρα είναι γνώριμο πρόσωπο για τη Μόστρα, αφού υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 έως και το 2001 (διαβάστε περισσότερα εδώ), πριν αναλάβει ο Μάρκο Μούλερ, ο οποίος κατάφερε να ξαναφέρει τη λάμψη που όλοι πίστευαν πως έλειπε από το αρχαιότερο μεν, δεύτερο σημαντικότερο ωστόσο μετά τις Κάννες κινηματογραφικό Φεστιβάλ στον κόσμο.

Πιστός λοιπόν σε όσα είχε υποσχεθεί, ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα μείωσε το συνολικό αριθμό των ταινιών σε ολόκληρο το Φεστιβάλ (Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, Εκτός Διαγωνιστικού, Τμήμα Ορίζοντες) και επέλεξε μετρημένα, με αυστηρό καλλιτεχνικό προφίλ και μια δόση… Χόλιγουντ τις 18 ταινίες που διεκδικούν το φετινό Χρυσό Λέοντα.

Ανάμεσα τους φυσικά ξεχωρίζουν οι καινούριες ταινίες των Τέρενς Μάλικ, Πολ Τόμας Αντερσον (το ”The Master” μπήκε τελευταία στιγμή στο Διαγωνιστικό Τμήμα), Μπράιαν Ντε Πάλμα, Μάρκο Μπελόκιο, Μπριγιάντε Μεντόζα, Τακέσι Κιτάνο κ.ά., αλλά και επιλογές από καθαρά φεστιβάλικα χαρτιά που αποτελούν προσωπικές επιλογές του Μπαρμπέρα στο νέο, πιο ”καλλιτεχνικό” προφίλ που θέλει να προσδώσει στη Μόστρα.

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 18 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα