Ακίρα Κουροσάβα: Πώς η ΕΣΣΔ τού έσωσε τη ζωή και προφήτευσε τον Yoda του Star Wars

Ακίρα Κουροσάβα: Πώς η ΕΣΣΔ τού έσωσε τη ζωή και προφήτευσε τον Yoda του Star Wars

Είκοσι χρόνια χωρίς τον σπουδαίο Ιάπωνα σκηνοθέτη, θυμόμαστε την ταινία που τον έβγαλε από τη δεινή θέση, όταν η ΕΣΣΔ άνοιξε την "αγκαλιά" της για να φτιάξει το ουμανιστικό του αριστούργημα

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

Σήμερα θυμόμαστε τη σπουδαία του ταινία, “Ντερσού Ουζαλά” η οποία βασίζεται στα βιβλία αναμνήσεων του Ρώσου τοπογράφου – εξερευνητή Βλαντίμιρ Αρσένιεφ.

Πρόκειται για μια ωδή για τη σχέση και τη φιλία ενός Ευρωπαίου, μεγαλωμένου σ’ ένα προηγμένο αστικό περιβάλλον και του σοφού ερημίτη οδηγού του, Ασιάτη νομάδα Ντερσού Ουζαλά της παλιάς φυλής των Νανάι, που έτυχε να σώσει δυο φορές τη ζωή του Αρσένιεφ.

Υπόθεση: Μέσα από τα ταξίδια τους, ο Ντερσού  αποκαλύπτει στο φίλο του τα μυστικά, τις συνήθειες και την καθημερινή ζωή των άγριων ζώων, καθώς και τα πιστεύω των ηλίθιων ανθρώπων. Διδάσκει τον τρόπο να προσεγγίσουμε την φύση με στοργή και να ανοίξουμε τις καρδιές μας στα άγρια θηρία, στους ανθρώπους, τα πουλιά και τα λουλούδια.

Ο Κουροσάβα εδώ χρησιμοποίησε ως “καμβά” του την απέραντη στέπα της Σιβηρίας που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με  το σύγχρονο ιαπωνικό τοπίο.

Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1976. Απέσπασε ακόμη 2 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών της Μόσχας (1975) και το βραβείο καλύτερης ταινίας καλλιτεχνικού και πειραματικού κινηματογράφου (CEC, Ισπανία, 1977).

Η ταινία είναι η πρώτη ταινία που γύρισε ο Κουροσάβα εκτός ιαπωνικού εδάφους και η πρώτη μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε με εισπρακτικές αποτυχίες. Μάλιστα, λίγο πριν τη γυρίσει είχε φτάσει στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Η “χείρα βοηθείας” που έλαβε οικονομικά, ήταν από την ΕΣΣΔ.

 

Με τους: Μαξίμ Μουνζούκ, Γιούρι Σολομίν, κ.ά.

Παραγωγή: «Dersu Uzala», Σοβιετική Ενωση, Ιαπωνία, (1975)

Μπόνους:

Λέγεται ότι ο χαρακτήρας του Yoda από τον Πόλεμο των Άστρων είναι βασισμένος στον Ντερζού Ουζάλα. Ανάμεσα στους δύο ήρωες υπάρχει μια φυσιογνωμική ομοιότητα αλλά και οι δύο βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο μοιάζει πολλές φορές απειλητικό και αφιλόξενο για οποιονδήποτε άλλο.

Τι έλεγε ο Κουροσάβα στο Newsweek μετά την πρεμιέρα της ταινίας που κέρδισε το Όσκαρ:

“Στις ΗΠΑ το κατεστημένο επιτάσσει να είναι ο εμπορικός διευθυντής και όχι ο σκηνοθέτης εκείνος που έχει τον πρώτο λόγο. Είναι ανυπόφορο να εργαστείς με έναν εμποριικό διευθυντή που ανακατεύεται σε όλα και ζητάει συνέχεια περισσότερα πράγματα. Οι ρώσοι δίνουν στο σκηνοθέτη πλήρη εξουσία και πλήρη ελευθερία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα