Alive and Kicking. O Τζιμ Τζάρμους μιλάει στο Flix

Alive and Kicking. O Τζιμ Τζάρμους μιλάει στο Flix

Απόψε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την καινούρια υπέροχη ταινία του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί». Λίγους μήνες πριν, στις Κάννες, περάσαμε μαζί του 50 ολόκληρα λεπτά

Ο Τζιμ Τζάρμους δεν θέλει πια να δίνει συνεντεύξεις. Δεν θέλει να εξηγεί το έργο του. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν θα μιλήσει σε κανέναν δημοσιογράφο. Στις Κάννες μίλησε σε δύο μόλις, πολύ μικρά γκρουπ, ένα από Γάλλους συναδέλφους κι ένα από δημοσιογράφους του υπόλοιπου πλανήτη. Από την στιγμή που κάθισε απέναντί μας και για τα επόμενα πενήντα λεπτά, μπήκαμε στον δικό του κόσμο, απόλυτα γοητευμένοι από τον τρόπο σκέψης του, από τον νωχελικό μα συναρπαστικό τρόπο της ομιλίας του, από την πυκνότητα των ιδεών του. Και ήταν σαν απέναντί μας να είχαμε όλα όσα κατοικούν ήδη στον κόσμο που εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια έχει χτίσει για μας και μας έχει χαρίσει με το σινεμά του, προσωποποιημένα στον ίδιο.

Μύθος του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες, μύστης μιας κινηματογραφικής λατρείας με τους δικούς του φανατικούς πιστούς, είναι εύκολο να δεις τον Τζάρμους σαν ένα σύμβολο. Αλλά όχι όταν τον έχεις μπροστά σου. Κι όχι όταν βλέπεις τις ταινίες του που μοιάζουν να πάλλονται από ζωή και ενέργεια, που δεν έχουν τίποτα το δήθεν ή ψεύτικο, που όπως κι ο ίδιος, σου μιλούν με έναν τρόπο άμεσο και προσωπικό.

Το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», δεν είναι απλά η καινούρια ταινία του μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Είναι μαζί μια από τις καλύτερες, σε μια φιλμογραφία εκλεκτικά εξαιρετική. Είναι η συμπύκνωση πολλών από τις ιδέες που θα συναντήσετε στη δουλειά του εδώ και χρόνια, ένα ερωτικό του γράμμα στο σινεμά και τον κόσμο, ένα έργο ακραίου ρομαντισμού με κάθε έννοια της λέξης.

Ο ίδιος μπορεί πιο κάτω να αναρωτιέται αν ο κόσμος χρειάζεται ακόμη το σινεμά του, αν το γεγονός ότι δυσκολεύεται πια να κάνει ταινίες, σημαίνει κάτι, όμως βλέποντας το φιλμ, δεν θα έχετε καμιά απολύτως αμφιβολία. Χρειαζόμαστε το σινεμά του Τζιμ Τζάρμους. Την μποέμ μελαγχολία του, το ράθυμο χιούμορ του, την υπέροχη ματιά του στη ζωή. Και ίσως, στην κυνική, σκληρή εποχή μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ…

Δείτε την συνέχεια του κειμένου στο flix.gr

Διαβάστε ακόμα:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα