Γιατί το φεστιβάλ Δράμας απομάκρυνε τον άκρως πετυχημένο καλλιτεχνικό διευθυντή του;
Διαβάζεται σε 5'Η διοίκηση του φεστιβάλ Δράμας απαντά στην ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη, το Υπουργείο Πολιτισμού αποστασιοποιείται.
- 06 Δεκεμβρίου 2024 13:53
Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η έξαφνη παύση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών Δράμας, σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πετυχημένη πενταετία στο τιμόνι του διεθνούς φεστιβάλ, ανακοίνωσε με επιστολή του το νέο.
O σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης (“Amerika Square”) ανέλαβε τη θέση πριν 5 χρόνια, λίγο μετά τον έξαφνο θάνατου του Αντώνη Παπαδόπουλου, προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή. Στη διάρκεια της θητείας του, το φεστιβάλ κατάφερε με επιτυχία να κάνει level up τόσο σε επίπεδο εικόνας και brand, όσο και με πιο ουσιαστικούς τρόπους: κυνηγώντας νέες συνεργασίες, θεσμοθετώντας νέες δράσεις, βάζοντας τάξη στον τρόπο που επιλέγεται, δομείται και παρουσιάζεται το πρόγραμμα, αναδεικνύοντας σπουδαστικές δουλειές και νέα ταλέντα, συστήνοντας νέα τμήματα, νέα διαγωνιστικά και με νέους συνεργάτες.
Στην ανοιχτή επιστολή του, που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ, ο Σακαρίδης σημειώνει πως η θητεία του δεν ανανεώθηκε, δείχνοντας ως υπεύθυνους τη διοίκηση του φεστιβάλ που απαξίωσε «το ύφος και την κατεύθυνση που έλαβε το πρόγραμμα ταινιών επί της δικής μου καλλιτεχνικής διεύθυνσης, επικριτική και ενάντια στις αρχές της προόδου, της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας που υπηρετεί ο σύγχρονος κινηματογράφος και όπως οφείλει να υπηρετεί ένα εθνικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ, κάνοντας νύξη ακόμη και για κατάργηση του Βραβείου Drama Queer στο Εθνικό Διαγωνιστικό και των ακόμη δύο αντίστοιχων βραβείων στα άλλα διαγωνιστικά προγράμματα και διατυπώνοντας αναχρονιστικές, ομοφοβικές, άκρως ανησυχητικές κατά τη γνώμη μας απόψεις».
Είναι προφανές πως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, εφόσον ευσταθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες.
Τι λέει όμως το φεστιβάλ Δράμας για όλα αυτά;
Σήμερα, κι αφού ο Σακαρίδης έκανε δημόσια την τοποθέτηση/καταγγελία του, το φεστιβάλ αντί απάντησης ανακοίνωσε πως προχωρά σε νέα διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή, που θα γίνει πρώτη φορά μέσω ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας – κι όχι ανάθεσης, όπως γινόταν ως τώρα. Ως απάντηση στα όσα λέει ο Σακαρίδης, το μόνο που αναφέρεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ είναι πως: «η απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία δεν σχετίζεται με την προσωπική ή καλλιτεχνική πορεία του νυν Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Αντιθέτως, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού».
Επί της ουσίας όμως, όταν ο (το τονίζουμε ξανά γιατί είναι πολύ σημαντικό) εξαιρετικά και πασιφανέστατα πετυχημένος καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρει πως διατυπώθηκαν «αναχρονιστικές, ομοφοβικές απόψεις», η παραπάνω μη-απάντηση μάλλον δεν μας καλύπτει.
Στο μεταξύ, μια λιτή ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο ουσιαστικά αφαιρεί εαυτόν πλήρως από την όλη κατάσταση. Η πλήρης ανακοίνωση είναι η εξής: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στη θητεία του εκάστοτε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διευκρινίζεται ότι ο διορισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Φεστιβάλ και του Δήμου Δράμας».
Σε αντίθεση λοιπόν με την ιστορία με το οσκαρικό φιάσκο των επιτροπών Μενδώνη/Φωτήλα, εδώ το Υπουργείο κάνει τελείως πίσω και ρίχνει όλο το βάρος της απόφασης και της ευθύνης στο ίδιο το φεστιβάλ. Αξίζει σε αυτό το σημείο, μιας που αναφέραμε και τα Όσκαρ, να πούμε ότι μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του φεστιβάλ Δράμας επί θητείας του Σακαρίδη, εξασφαλίστηκε πως οι ταινίες που διακρίνονται αποκτούν εισιτήριο για τη διαδικασία των Όσκαρ.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ζήτημα που εγείρει σημαντικά ερωτηματικά για το παρασκήνιο ενός εκ των σημαντικότερων φεστιβάλ όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και από τα σημαντικότερα διεθνώς για τις μικρού μήκους ταινίες. Ειδικά αν ισχύουν οι νύξεις περί ομοφοβικών και αναχρονιστικών απόψεων που συμπεριλαμβάνουν την ακύρωση κινήσεων συμπερίληψης και αντίστοιχων θεσμοθετημένων βραβείων.
Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση της Διοίκησης του φεστιβάλ Δράμας, ενώ εδώ βρίσκεται και η αρχική ανακοίνωση του Γιάννη Σακαρίδη.
Η Διοίκηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ενημερώνει το κοινό, τους συνεργάτες και τους καλλιτέχνες για την έναρξη της διαδικασίας επιλογής του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεσμού.
Η θητεία του νυν Καλλιτεχνικού Διευθυντή, κ. Γιάννη Σακαρίδη, ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024, μετά από πέντε χρόνια προσφοράς. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η επιλογή του επόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα γίνει μέσω ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Αυτή η απόφαση βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές διαφάνειας και ίσης πρόσβασης για όλους τους υποψήφιους, πρακτική που συναντάται σε μεγάλα φεστιβάλ διεθνώς. Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο που πληροί τα κριτήρια της πρόσκλησης, της οποίας οι όροι θα ανακοινωθούν σύντομα με νέο δελτίο τύπου.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική ανανέωσης του Φεστιβάλ Δράμας, με στόχο τη διατήρηση της πρωτοπορίας και της ανταγωνιστικότητας του στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη. Πιστεύουμε ότι κάθε μεγάλος θεσμός αναπτύσσεται και ανανεώνεται μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες που προάγουν την πολυφωνία, την καινοτομία και τη συμμετοχικότητα. Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση μας για συνεχή πρόοδο.
Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις και δημοσιεύματα, η Διοίκηση επισημαίνει ότι η απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία δεν σχετίζεται με την προσωπική ή καλλιτεχνική πορεία του νυν Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Αντιθέτως, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού.
Το Φεστιβάλ Δράμας παραμένει προσηλωμένο στη στήριξη της τέχνης και των δημιουργών, και δεσμεύεται να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στον χώρο του πολιτισμού. Καλούμε την καλλιτεχνική κοινότητα να αγκαλιάσει αυτή τη διαδικασία, βλέποντας την ως μια ευκαιρία συμμετοχής και συμβολής στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού που όλοι αγαπάμε και υποστηρίζουμε.
Με εκτίμηση, Η Διοίκηση του Φεστιβάλ Δράμας