“Apollo 11”: Δείτε για πρώτη φορά νέα πλάνα από την ιστορική αποστολή στη Σελήνη

“Apollo 11”: Δείτε για πρώτη φορά νέα πλάνα από την ιστορική αποστολή στη Σελήνη

Πενήντα χρόνια μετά το ιστορικό βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, το ντοκιμαντέρ "Apollo 11" έκανε πρεμιέρα στο Σάντας ενθουσιάζοντας χάρη στα πλάνα που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά μέχρι σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ “Apollo 11” θεωρούταν ένα από τα κορυφαία γεγονότα στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Σάντανς και δικαίως, αφού ενθουσίασε τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς. Η επιτυχία του δεν έγκειται μόνο στο ότι μας παρουσιάζει για πρώτη φορά ακυκλοφόρητα πλάνα της ιστορικής αποστολής, αλλά στη συνολική εμπειρία που προσφέρει στο θεατή, αφού τα πλάνα έχουν δεχθεί επεξεργασία που τα κάνει να μοιάζουν με “σημερινά” ενώ η κινηματογραφική αφήγηση θυμίζει περισσότερο ταινία παρά ντοκιμαντέρ.

Και πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος φόρος τιμής για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με επικεφαλής τον Νιλ Άρμστρονγκ. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε πλάνα που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και την NASA, καθώς και 11.000 ώρες ηχογραφημένου υλικού. Ότι χρησιμοποιήθηκε ψηφιοποιήθηκε και υπέστη ειδική επεξεργασία, εξασφαλίζοντας μία καθαρότητα και αρτιότητα εικόνας και ήχου που κάνουν το θεατή να ξεχνά ότι παρακολουθεί εικόνες από την μακρινή δεκαετία του ’60.

Το πιο σημαντικό είναι ότι καλύπτει όλα τα στάδια της αποστολής: Από την προετοιμασία των αστροναυτών και τις τεχνικές προετοιμασίες, μέχρι την εκτόξευση, την προσελήνωση, την επιστροφή στη Γη με την ηρωική υποδοχή και την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Και φυσικά… πλάνα από τη Σελήνη.

Όλα αυτά, μέσα σε 93 λεπτά και χωρίς καθόλου voice over, έτσι ώστε ο θεατής να έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί ταινία ή είναι αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Οι πρώτες κριτικές κάνουν λόγο για μία “αριστοτεχνική κινηματογραφική δουλειά”.

Ο ίδιος ο δημιουργός του, Τοντ Ντάγκλας Μίλερ, προτιμά να το αποκαλεί μία εμπειρία “άμεσου κινηματογράφου”!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα