Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Το «Xenia» του Κούτρα βγήκε στη Γαλλία, το «Miss Violence» του Αβρανά βγήκε στην Αγγλία, η «Νορβηγία» του Βεσλεμέ πάει Κάρλοβι Βάρι κι ο κόσμος βλέπει μια «χρυσή» Ελλάδα στα «Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου». Αυτήν την εβδομάδα, το ελληνικό σινεμά έμoιασε στ’ αλήθεια διεθνές

Λίγο μετά την επίσημη πρεμιέρα του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο Un Certain Regard του φετινού Φεστιβάλ Καννών, λίγο πριν το ραντεβού με το ελληνικό κοινό το φθινόπωρο, η ταινία έκανε, την Τετάρτη 18 Ιουνίου, το άνοιγμά της στη Γαλλία, σε κάτι παραπάνω από 50 σινεμά σ’ όλη τη χώρα.

Μια μικρή «βόλτα» στο Παρίσι μάς ενθουσίασε, βλέποντας τη θετική ανταπόκριση που επιφύλαξε στο φιλμ η κριτική.  Πάρτε μια γεύση απ’ το τι έγραψε ο γαλλικός Τύπος για το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, αυτήν την «τρελή ελληνική εποποιία». Μαζί, καμαρώσαμε για τι τέσσερις ελληνικές ταινίες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ανάμεσά τους σε παγκόσμια πρεμιέρα η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ. Διαβάσαμε τον Πίτερ Μπράντσο στην Guardian να χαρακτηρίζει ως «Ενα μακάβριο παραμύθι για το κακό και την ελληνική αγωνία» το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Η ταινία βγήκε αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας κι ενθουσίασε την κριτική (διαβάστε περισσότερα εδώ), ένα περίπου χρόνο μετά τη διπλή της βράβευση στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας. Και την ίδια ώρα που το νέο ελληνικό σινεμά ταξίδεψε στον κόσμο, ο κόσμος επισκέφθηκε την Αθήνα και την Κρήτη του ’60, στην ατμοσφαιρική και στιλάτη αναπαράστασή του στα «Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου» του Χοσεΐν Αμινί που μοιάζει να τραβάει, επιτέλους, πλήθος κοινού στα σινεμά της θερινής σεζόν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Πηγή: flix.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα