David Arquette: Ο πρωταγωνιστής του Scream αποκάλυψε πώς η δυσλεξία τον επηρέασε στους ρόλους του

Διαβάζεται σε 3'
David Arquette
David Arquette AP Photo

Για το άγχος που τον καταβάλει καθώς μπορεί να περάσει ένα σενάριο μέχρι και χίλιες φορές μέχρι να το μάθει λόγω δυσλεξίας, μίλησε ο David Arquette

Το σοβαρό άγχος που του προκαλεί η δυσλεξία του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο να απομνημονεύσει τα λόγια του ρόλου του μοιράστηκε ο ηθοποιός, David Arquette.

«Όντας δυσλεκτικός και διαβάζοντας σενάρια και απομνημονεύοντας τα λόγια σου, αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο;» τον ρώτησε η Kaitlyn Bristowe, από το Bachelorette στο podcast της “Off the Vine”.

«Ναι. Ακόμα, μπορεί να περάσω ένα σενάριο χίλιες φορές μόνος μου», εξομολογήθηκε ο πρωταγωνιστής του Scream, προσθέτοντας ότι «ακόμα μπορεί να μην το έχω όταν φτάσω στο γύρισμα μέχρι να ακούσω τους άλλους να το λένε και να το τρέξουμε μερικές φορές μαζί».

Τι ισχύει για τη δυσλεξία

«Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολία στην ανάγνωση λόγω προβλημάτων στην αναγνώριση των φωνημάτων και στην κατανόηση του πώς αυτά σχετίζονται με τα γράμματα και τις λέξεις (αποκωδικοποίηση). Επίσης γνωστή ως αναγνωστική δυσκολία, η δυσλεξία είναι αποτέλεσμα ατομικών διαφορών στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα», σύμφωνα με τον Mayo Clinic που επικαλείται το People.

Για τους ενήλικες, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν «λανθασμένη προφορά ονομάτων ή λέξεων, ή προβλήματα ανάκλησης λέξεων» και «αφύσικα μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση εργασιών που περιλαμβάνουν ανάγνωση ή γραφή» — όλα τα οποία είναι απαραίτητα για μια καριέρα στην υποκριτική.

Η δυσκολία με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ο ηθοποιός μοιράστηκε επίσης ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπορούν να τον αποσυντονίσουν εντελώς.

«Είχα μια σκηνή που ήταν, ας πούμε, χωρισμένη σε τρεις σκηνές. Αλλά όταν έφτασα στο γύρισμα, μου είπαν, ‘Θα τις βάλουμε όλες μαζί’. Και μόνο που τις έβαλαν όλες μαζί, αυτό μπέρδεψε τελείως το μυαλό μου».

Η σκηνή, όπως εξήγησε, ήταν ένας μονόλογος. «Ήξερα τα κομμάτια ξεχωριστά», είπε, αποκαλύπτοντας ότι αυτό συνέβη σε μια πρόσφατη ταινία.

«Δεν ήταν πολύ παλιά, και το κάνω αυτό εδώ και πάνω από 30 χρόνια», είπε ο Arquette, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στην ταινία The Good Half με τον Nick Jonas και την Brittany Snow.

Η εμπειρία με το θέατρο

Ο Arquette αναφέρθηκε στο πώς η δυσλεξία του επηρέασε την εμπειρία του στο θέατρο το 2015, όταν έπαιξε έναν διάσημο ντετέκτιβ, επισημαίνοντας ότι στα θεατρικά έργα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μάθεις καλά τα λόγια σου.

«Έκανα αυτό το θεατρικό έργο και έπαιζα τον Σέρλοκ Χολμς με αγγλική προφορά, και ήταν — ω, θεέ μου. Δεν θα έπρεπε ποτέ να παίξω αυτόν τον ρόλο. Απλώς δεν ήμουν καθόλου κατάλληλος για αυτόν τον χαρακτήρα», είπε γελώντας.

Αλλά, συνέχισε, «ήταν μια κωμική εκδοχή, αλλά παρ’ όλα αυτά. Ήταν τόσο δύσκολο, και δεν είχα ακόμα απομνημονεύσει το κείμενο», είπε.

Είπε ότι δυσκολευόταν ακόμα με τα λόγια του μέχρι την πρόβα τζενεράλε, όπου προσκάλεσαν μια σειρά από σχολεία. «Και όλος ο χώρος ήταν γεμάτος, κι εγώ δεν ένιωθα ακόμα άνετα με τα λόγια».

«Ήμουν τόσο αγχωμένος, και, ω, Θεέ μου. Ήταν σαν να είχα σχεδόν μια ψυχική κατάρρευση εκείνη τη στιγμή. Ήταν τόσο τρομακτικό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα