Είδαμε τον “Κώδικα των Δισεκατομμυρίων Δολαρίων” στο Netflix- Εσείς γνωρίζετε την αλήθεια για το Google Earth;
Η μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων, που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο Netflix, μας ταξιδεύει στο Βερολίνο του 1990.
- 26 Οκτωβρίου 2021 18:59
Μπιλ Γκέιτς, Στιβ Τζομπς, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος: Είναι μερικοί μόνο από τους κραταιούς άνδρες στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Έχετε, ωστόσο, σκεφτεί πως πίσω από κάθε νικητή, υπάρχουν συνήθως πολλοί “χαμένοι”; Άνθρωποι που άνοιξαν τον δρόμο γι΄αυτούς και για πολλούς άλλους, προκειμένου να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό έξυπνες και “προχωρημένες” τεχνολογικές ιδέες και “μοιραία” έτσι να βγάλουν πολλά δισεκατομμύρια από αυτές.
“Ο κώδικας δισεκατομμυρίων δολαρίων”, η μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο Netflix μάς ταξιδεύει στο Βερολίνο του 1990. Εκείνη την περίοδο, που οι υπολογιστές δεν είχαν μπει ακόμη στα σπίτια των ανθρώπων και που η λέξη ίντερνετ ήταν άγνωστη στην πλειοψηφία των ανθρώπων, δύο πολύ ταλαντούχοι νεαροί Γερμανοί, ένας διδακτορικός φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών και ένας προγραμματιστής, ξεκίνησαν έναν ρομαντικό αγώνα ιδρύοντας την εταιρεία ART + COM. Σκοπός τους; Να αλλάξουν τον κόσμο, να δώσουν σε όλους ίση πρόσβαση σε αγαθά και να διευκολύνουν τις ζωές τους. Δημιούργησαν μάλιστα έναν δικό τους αλγόριθμό και εφηύραν έναν πρόδρομο του Google Earth, το Terravision, μία “εικονική γη” στην οποία μπορούσαν όλοι να κάνουν “εικονικές πτήσεις” στις χώρες και τις πόλεις που ήθελαν. Η παρουσίαση που έκαναν με χρηματοδότηση της Deutsche Telekom στο συνέδριο του Κιότο μαγνήτισε τους πάντες και οι δύο νέοι έγιναν πρώτο θέμα παγκοσμίως γι’ αυτή τους την τεχνολογική εφεύρεση. Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά και, ενώ έψαχναν χρηματοδότηση προκειμένου να εξελίξουν την ιδέα τους, είδαν κάποιους άλλους κάνουν πράξη το όραμά τους και μάλιστα με τον δικό τους αλγόριθμο. Ήταν η πλατφόρμα της Google Earth.
Στη σειρά εξιστορούνται τα όχι και τόσο γνωστά γεγονότα που τους οδήγησαν τους σε μία δικαστική διαμάχη με τον κολοσσό της Google που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Εμείς είδαμε τη σειρά και σας προτείνουμε να τη δείτε για τους παρακάτω λόγους:
- Γιατί πρόκειται για μία εξαιρετικά καλογυρισμένη γερμανική μίνι σειρά που δεν μένει στα συνηθισμένα κλισέ. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο καταφέρνει να σηκώσει στους ώμους του το βάρος των ρόλων τους, να μας συγκινήσει με τον ρομαντισμό του και να μας θυμώσει με την αδικία που υπέστη. Γίνονται στα μάτια μας οι “όμορφα χαμένοι”.
- Γιατί το σενάριο είναι τόσο καλά δομημένο που σταδιακά γίνονται αντιληπτοί οι κανόνες του σύγχρονου “κοινωνικού” συμβολαίου. Οι κανόνες μίας κοινωνίας όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και ο πιο δυνατός πάντα νικά. Η οπτική της σειράς είναι αυτή της πλευράς των “χαμένων”, των υπερταλαντούχων δηλαδή ανθρώπων που συνέλαβαν την ιδέα και δεν την έφεραν εις πέρας λόγω ανεπάρκειας πρακτικών μέσων. Και αυτό κάνει στα μάτια του κοινού ακόμη πιο κατάφωρη την αδικία εις βάρος τους.
- Γιατί δεν πρόκειται για άλλη μία ταινία που δύο σπασίκλες της τεχνολογίας αλλάζουν το κόσμο και κάποιοι άλλοι τους “κλέβουν” την ιδέα και πλουτίζουν. Είναι η ιστορία δύο ανθρώπων πιο ρομαντικών και αδύναμων που παραμερίζονται και εκδιώχνονται από το προσκήνιο από ανθρώπους που δε διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων προκειμένου να κατακτήσουν μία θέση εξουσίας και βέβαια… πλούτη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις