Ελληνικό Σινεμά 2012-2013: Το αντίθετο της κρίσης

Ελληνικό Σινεμά 2012-2013: Το αντίθετο της κρίσης

Όλες οι ελληνικές ταινίες που θα μας απασχολήσουν την επόμενη σεζόν από την ομάδα του Flix

Aν ο κινηματογραφικός χάρτης μιας εθνικής παραγωγής δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της ίδιας της χώρας της, τότε η λίστα που ακολουθεί με τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, γυρίζονται, ολοκληρώνονται ή περιμένουν να βγουν στις αίθουσες καθρεφτίζουν μια Ελλάδα που αντιστρόφως ανάλογα με την πλήρη αδράνεια σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της, συνεχίζει να δημιουργεί κόντρα σε όλες τις πιθανότητες

Η λίστα που ακολουθεί ξεκίνησε ως μια απόπειρα να καταγραφούν όσες περισσότερες ελληνικές ταινίες βρίσκονται στα σκαριά, ετοιμάζονται, γυρίζονται ή είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Καθόλου εύκολη υπόθεση – όπως ανακαλύψαμε ήδη από την αρχή της έρευνάς μας, καθώς προέκυπταν – και είναι σίγουρο πως λείπουν – συνεχώς νέοι τίτλοι από γνωστούς ή άγνωστους δημιουργούς, αλλά και ολοκληρωμένες ταινίες που, έχοντας κάνει την πρεμιέρα τους σε κάποιο φεστιβάλ (εγχώριο η ξένο), δεν έχουν προβληθεί ακόμη στις αίθουσες.

Περισσότερο, όμως, και από την ποσότητά τους, που σχεδόν σοκάρει αν αναλογιστεί κανείς πως καμία ταινία από τις παρακάτω δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το σε αδράνεια Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και την συνεχώς ”υπό αναδιοργάνωση” ΕΡΤ, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων που τόλμησαν να ξεκινήσουν την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η σαφής μείωση των ”εμπορικών” ταινιών, αλλά και το δειλό όσο και αναζωογονητικό παράδειγμα των ελληνικών ταινιών που αναζητούν και βρίσκουν συμπαραγωγή στο εξωτερικό.

Σε μια Ελλάδα που αναζητά πλέον μέχρι και την… ταυτότητά της, το ελληνικό σινεμά μοιάζει για πρώτη φορά στην πολύπαθη ιστορία να πατά γερά στα πόδια του, να διαθέτει σαφή ρεύματα, δημιουργούς που μπορείς να εμπιστευθείς, καλοδεχούμενους πειραματισμούς και – ευτυχώς – ελάχιστα κατάλοιπα του κακού παρελθόντος του.

Είναι άδικο να χαλάσουμε την εορταστική αυτή λίστα με γκρίνιες, θυμούς και αγανάκτηση, αλλά πώς να προσπεράσει κανείς ένα κράτος που ακόμη και υπό διάλυση αρνείται να πιστέψει στο μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν του, αγνοώντας το παραδειγματικά; Ειδικά όταν η υποστήριξή του ελληνικού κινηματογράφου θα του κόστιζε πολύ λιγότερο από γενναιόδωρες τουριστικές καμπάνιες για τη ”βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό” και όταν, ακόμη και στη νέα (λέμε τώρα…) αρχή του, εξαφανίζει το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα σε θρησκεύματα και αθλητισμούς.

Αλλά μην γελιέται κανείς. Η ποσότητα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής δεν σημαίνει ούτε ότι ”η κρίση ευνοεί το σινεμά”, ούτε ότι ως δια μαγείας έγινε πιο εύκολο να γυρίσεις μια ταινία στην Ελλάδα – μάλλον το αντίθετο ισχύει. Σημαίνει απλώς πως οι άνθρωποι που κάνουν σινεμά σε αυτήν τη χώρα επιμένουν να δημιουργούν. Και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που ακούσαμε εδώ και καιρό…

Σημείωση 1: Σε κάθε μια από τις ταινίες που ακολουθούν με αλφαβητική σειρά δηλώνεται η φάση στην οποία βρίσκεται τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο. Σε όσες δεν σημειώνεται τίποτα σημαίνει ότι είναι έτοιμες ταινίες.

Σημείωση 2: Σε μια λίστα που αναπόφευκτα είναι work in progress, θα θέλαμε τη συμβολή σας για οποιαδήποτε άλλη ταινία ετοιμάζεται, γυρίζεται ή είναι έτοιμη, έτσι ώστε ο χάρτης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλήρης. Περιμένουμε τις προσθήκες σας στο [email protected]

Διαβάστε την αναλυτική λίστα των ελληνικών ταινιών στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα