Εξήντα χρόνια Playboy: Ο μύθος από τη Μέριλιν Μονρό μέχρι τη Μαρτζ Σίμπσον

Εξήντα χρόνια Playboy: Ο μύθος από τη Μέριλιν Μονρό μέχρι τη Μαρτζ Σίμπσον

Ήταν Δεκέμβριος του 1953, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του αμερικάνικου Playboy. Τότε κόστιζε 50 σεντς, είχε στο εξώφυλλο του τη Μέριλιν Μονρό και η επανάσταση μόλις ξεκινούσε. Διασχίζουμε τα 60 χρόνια ενός μύθου

Του Μανώλη Κρανάκη

Την Ανοιξη του 1953, ο Χιου Χέφνερ, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου του Ιλινόι και ήδη με προϋπηρεσία στο Esquire και άλλα περιοδικά, ήταν έτοιμος για να φτιάξει τη δική του ιστορία. Δηλαδή, ένα περιοδικό που θα είχε τον τίτλο «Stag Party». Αφού προσπάθησε και βρήκε χρηματοδότηση κυρίως από την οικογένειά του, έπρεπε να βρει έναν άλλο τίτλο για το περιοδικό του, αφού υπήρχε ήδη ένα ανδρικό περιοδικό με τον τίτλο «Stag». Ο ίδιος, μαζί με τη συζυγό του Μίλι και τον φίλο του Ελντον Σέλερς σκέφτηκαν διάφορους τίτλους («Top Hat», «Gentleman», «Sir», «Satyr», «Pan», «Bachelor») πριν ο Σέλερς προτείνει το καλύτερο απ’ όλα, το «Playboy».

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το 1953, κατασκευασμένο εξολοκλήρου στην κουζίνα του σπιτιού του κοντά στο Χάιντ Παρκ. Δεν έγραφε στο εξώφυλλο ημερομηνία καθώς ο Χέφνερ δεν είχε ιδέα κάθε πότε θα μπορούσε να το βγάζει. Στο εξώφυλλο βρισκόταν η Μέριλιν Μονρό και μέσα μια σειρά φωτογραφίες από ένα ήδη διάσημο ημερολόγιο. Το πρώτο τεύχος έγινε ανάρπαστο και ξεπούλησε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιλιγγιώδης πορεία ενός από τα σημαντικότερα εκδοτικά φαινόμενα που έγιναν ποτέ, ενός περιοδικού που είχε την ευφυία να συνδυάσει την αγάπη των ανδρών για το γυμνό και ταυτόχρονα το «all things men» περιεχόμενο, από το οποίο πέρασαν οι σημαντικότερες μορφές της πολιτικής, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, του σινεμά και της τηλεόρασης, κρατώντας το μύθο του περιοδικού ισχυρό για πολλά χρόνια.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Δείτε ακόμη:

 

Πηγή: Flix.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα