Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με Σπίλμπεργκ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Θόδωρο Αγγελόπουλο
Τι ανακοινώθηκε σήμερα για το φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - οι μεγάλες πρεμιέρες, τα σημαντικότερα αφιερώματα, οι καλεσμένοι και το ελληνικό σινεμά.
- 25 Οκτωβρίου 2022 20:11
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online, με πάνω από 250 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους να γεμίζουν το χορταστικό πρόγραμμα.
Οι προβολές θα γίνουν όπως πάντα στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, σχεδόν 100 από τις ταινίες του προγράμματος θα γίνουν διαθέσιμες και ψηφιακά μέσω πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ
Όπως είναι ήδη γνωστό, το “Fabelmans” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα προσωπικό φιλμ με στοιχεία από τη δική του εφηβεία και την αγάπη του για το σινεμά, θα ανοίξει το φεστιβάλ. Η ταινία θεωρείται ήδη φαβορί για τα φετινά Όσκαρ.
Η λήξη θα γίνει με ένα από τα ευρωπαϊκά φιλμ της χρονιάς, το “Κορσές” της Μαρία Κρόιτσερ, με την Βίκι Κρίπς να καθηλώνει ως αυτοκράτειρα Σίσυ.
Η «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ΚΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Mε αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί ένα πολυεπίπεδο αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
- Την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών.
- Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Η άλλη θάλασσα, με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι».
- Την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ. Αγγελόπουλος για πάντα, που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του Αγγελόπουλου.
- Tην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες της ερχόμενης σεζόν, από το αμερικάνικο και ευρωπαϊκό σινεμά. Οι νέες ταινίες του Σαμ Μέντες, Τζαφάρ Παναχί, Ντάρεν Αρονόφσκι, Φρανσουά Οζόν, Στιβ Μπουσέμι, αδερφοί Νταρντέν αλλά και αξιοπρόσεκτα καλλιτεχνικά επιτεύγματα όπως το «Godland» που καθήλωσε τις Κάννες, το «Eternal Daughter» της Τζοάνα Χογκ με την Τίλντα Σουίντον σε διπλό ρόλο, δύο νέες ταινίες του σπουδαίου Χονγκ Σανγκ-σο, αλλά και το «Pacifiction» του παλιού αγαπημένου του φεστιβάλ, Αλμπερτ Σέρα.
Παράλληλα, θα δούμε τη νέα ταινία του Φατίχ Ακίν, “Το Χρυσάφι του Ρήνου”, με τον ίδιο φυσικά καλεσμένο του φεστιβάλ. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί κι η Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, Νυχτερινοί επισκέπτες του Μικαέλ Ερς.
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Για πρώτη φορά ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ φιλοξενεί ένα σπάνιο και σπουδαίο αφιέρωμα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, φέρνοντας στο φως πολιτισμούς που αξίζει να γνωρίσουμε. Η κινηματογραφική κάμερα βρίσκεται σε όλες τις γωνιές της γης λέγοντας τις ιστορίες των αυτόχθονων κατοίκων με τρόπο που σπάνια φτάνει στο κινηματογραφικό mainstream.
Ένα άλλο υπέροχο αφιέρωμα θα είναι η ρετροσπεκτίβα στον μοναδικό σκηνοθέτη, τον Βρετανό -με ελληνικές ρίζες- Πίτερ Στρίκλαντ, έναν από τους πιο ρηξικέλευθους δημιουργούς της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Με ταινίες όπως το “Duke of Burgundy” (ξεχάστε το “Phantom Thread”) και το “Berberian Sound Studio”, αλλά και το νέο του φιλμ “Flux Gourmet” με τον Μάκη Παπαδημητρίου, η φιλμογραφία του Στρίκλαντ αξίζει πάντα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το 63ο ΦΚΘ πραγματοποιεί επίσης αφιέρωμα στο έργο των πειραματικών δημιουργών, Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ, στο έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και θρύλου του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Αλεξάνταρ Πέτροβιτς, καθώς κι ένα spotlight στον σπουδαιότερο θεατράνθρωπο του 20ού αιώνα, Πίτερ Μπρουκ.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ, εκ των οποίων 15 σε πρώτη προβολή. Ανάμεσά τους, θα προβλήθεί ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μια ειδική προβολή στο πλαίσιο της βράβευσης της Finos Film με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο (“Ο Φίλος Μου ο Λευτεράκης”), μια ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα “Dodo”, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, καθώς και spotlight στη Μαρία Πλυτά, μια αληθινή πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά, και στη σκηνοθέτη, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια, Μαρία Γαβαλά.
6 συνολικά ελληνικές ταινίες θα προβλήθούν στο πλαίσιο των τριών διαγωνιστικών τμημάτων του φεστιβάλ, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι θα προβληθούν κι όλες οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες (συμπεριλαμβάνων και των σπουδαστικών, όπως τα έξοχα “Τσουλάκια” για τα οποία έχουμε γράψει στο παρελθόν) από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Πιο αναλυτικά, όλες οι ελληνικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ, εδώ.
ΑΓΟΡΑ, ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ
Με ambassador τον αγαπημένο ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη και το νεοσύστατο τμήμα Agora Series, που πιάνει τον παλμό της εποχής, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Μάλιστα, η Αγορά της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη νέα ενότητα Agora Series, μέσα από μια σειρά από masterclasses και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου.
ΤΜΗΜΑ PODCAST
Δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, ενώ άλλα δέκα podcasts συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, στο τμήμα εκτός συναγωνισμού. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Λιμάνι, με δωρεάν είσοδο.
ΜΟΝΟΛΕΠΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ
Επίσης, το Φεστιβάλ, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσε νέους και νέες 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας. Πέντε από αυτές θα βραβευτούν στη διάρκεια της 63ης διοργάνωσης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη:
- Την ειδική δίγλωσση έκδοση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τίτλο Αγγελόπουλος για πάντα.
- Τον αγαπημένο και πάντα πρωτοποριακό Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της 63ης διοργάνωσης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.
Το 63ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 3-13 Νοεμβρίου.