Flimmakers for Palestine Greece: “Οι Έλληνες δημιουργοί να πάρουν θέση για τη Γάζα”

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Το δίκτυο “Flimmakers for Palestine Greece” καλεί τους κινηματογραφιστές της χώρας να πάρουν θέση για τον παλαιστινιακό λαό.

Το νέο δίκτυο Filmmakers for Palestine Greece δραστηριοποιείται για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για όσα γίνονται στη Γάζα, αλλά και για να καλέσει όσους περισσότερους καλλιτέχνες γίνεται σε κοινή δράση.

Βασικό και κύριο αίτημα, είναι η άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το κάλεσμα αλληλεγγύης του δικτύου Flimmakers’ for Palestine Greece:

“Είμαστε μια ομάδα εργαζομένων στο σινεμά που συναντηθήκαμε με αφορμή τη σιωπή των θεσμών σχετικά με τη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Γράφουμε αυτό το κείμενο από την ανάγκη μας να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στην παλαιστινιακή κοινότητα και να θέσουμε ερωτήματα προς τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο σχετικά με τις ευθύνες που φέρουμε ως άνθρωποι που δημιουργούμε και κατ’ επέκταση συνδιαμορφώνουμε αφηγήσεις, αντιλήψεις και εικόνες για τον κόσμο μας.

Όσες από εμάς βρεθήκαμε το Νοέμβριο του 2023 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε, αρχικά με αμηχανία και έπειτα με θλίψη και θυμό, ότι η σιωπή του θεσμού μπροστά στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δεν προβλέπεται να σπάσει.

Παράλληλα, ιδρύματα πολιτισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ακυρώνουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις Παλαιστινίων δημιουργών, όπως κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και βραβεύσεις συγγραφέων. Ενώ η τακτική λογοκρισίας προϋπήρχε, γιγαντώθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 ακολουθώντας την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ρατσιστικής προπαγάνδας που έχει ως επίκεντρο το απάνθρωπο αφήγημα ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν έχουν αξία. Με τρόμο γινόμαστε μάρτυρες σε πάνω από 28.000 εκτελέσεις και στον εκτοπισμό 1.9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ενώ στη δημόσια σφαίρα επαναφέρονται μαύρες λίστες για όσους/ες αμφισβητούν το καθεστώς απαρτχάιντ, όπως και ένα κλίμα εκφοβισμού μέσα στην καλλιτεχνική κοινότητα.

Σήμερα, ακόμη και μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει τις πράξεις γενοκτονίας, το Ισραήλ συνεχίζει να εκτελεί εγκλήματα πολέμου, σε συνεργασία με πολλές κυβερνήσεις της Δύσης, ανάμεσά τους και την ελληνική. Εν μέσω αυτού του δυστοπικού διεθνούς τοπίου, ο ελληνικός κινηματογράφος και οι εγχώριοι καλλιτεχνικοί θεσμοί ακολουθούν την πολιτική της σιωπής.

Μέσα σε αυτό το καθεστώς λογοκρισίας, η ψευδαίσθηση της ελεύθερης, πολιτικοποιημένης και μη ποινικοποιημένης έκφρασης στον καλλιτεχνικό χώρο θρυμματίζεται. Πιστεύουμε και υπερασπιζόμαστε ότι οι χώροι πολιτισμού οφείλουν να είναι χώροι δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού. Το να στοχάζεσαι και να μιλάς ελεύθερα είναι προϋπόθεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Χωρίς αυτό, ποιο είναι το νόημα της τέχνης και ποιος ο ρόλος των καλλιτεχνών;

Καλούμε όλους τους φορείς του ελληνικού κινηματογράφου να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ. Ζητάμε να αναδείξουν την πραγματικότητα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με την προβολή ταινιών Παλαιστινίων σκηνοθετών/τριων, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να ζητήσουν ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.

Καλούμε επίσης την κινηματογραφική κοινότητα όχι μόνο να λύσει τη σιωπή, αλλά έμπρακτα να στηρίξει δράσεις αλληλεγγύης κι ευαισθητοποίησης και να συμμετάσχει στο νέο δίκτυο Filmmakers for Palestine Greece για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

“Εμείς στην Παλαιστίνη ξυπνάμε κάθε πρωί για να διδάξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ζωή, κύριε”- Rafeef Ziadah, ποιήτρια και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το [email protected] / facebook.com/Filmmakers4palestinegr / instagram.com/filmmakers4palestinegr

*Filmmakers θεωρούμε κάθε άνθρωπο που σχεδιάζει, υλοποιεί, αναλύει και διδάσκει κινηματογράφο: από μοντέρ μέχρι βοηθό σκηνοθέτριας, από φωτίστρια μέχρι κριτικό κινηματογράφου, από θεατή μέχρι προγραμματίστρια. Μια ταινία δημιουργείται από κάθε βλέμμα που την σχηματίζει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα