Γνωριμία με την Ντόνα Χάραγουεϊ

Γνωριμία με την Ντόνα Χάραγουεϊ
Η Ντόνα Χάραουεϊ επί τω έργω

Το ντοκιμαντέρ-πορτρέτο της σπουδαίας αμερικανίδας διανοήτριας προβάλλεται δωρεάν απόψε, στο πλαίσιο του συνεδρίου Climate Culture που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Οι μηχανές του ύστερου 20ου αιώνα έχουν κάνει εντελώς ασαφή την διαφορά μεταξύ φυσικού και τεχνητού, νου και σώματος, μεταξύ αυτοπαραγόμενου και εξωγενώς σχεδιασμένου, καθώς και μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων που κάποτε ίσχυαν για ζωντανούς οργανισμούς και μηχανές. Σήμερα οι μηχανές μας είναι ενοχλητικά ζωντανές, κι εμείς τρομακτικά αδρανείς.» Ή ακόμη: «Η επίγνωση του αποκλεισμού λόγω “ταμπέλας” είναι έντονη. Οι ταυτότητες πια μοιάζουν αντιφατικές, μεροληπτικές και στρατηγικές.»

Φράσεις με νόημα πυκνό, λέξεις που επιχειρούν να περιγράψουν πτυχές του γενναίου νέου κόσμου μας… Τις έχει διατυπώσει η Ντόνα Χάραουεϊ, η 76χρονη αμερικανίδα ακαδημαϊκός και συγγραφέας που λογίζεται ως ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα πάνω σε θέματα βιοηθικής, τεχνοηθικής, και μετα-φεμινισμού. Η Χάραουεϊ, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία των ΗΠΑ που ανέλαβε πανεπιστημιακή έδρα Φεμινιστικής Θεωρίας, έγινε ευρέως γνωστή τη δεκαετία του 1980 μέσα από το έργο της για το φύλο, την ταυτότητα και την τεχνολογία, ερχόμενη σε ρήξη με τις επικρατούσες τάσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για έναν άμεσο και χαρούμενο φεμινισμό μεταξύ των ειδών.

Αυτή η διακεκριμένη επιστημόνισσα είναι το αντικείμενο του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Donna Haraway: Storytelling for Earthly Survival» (Ντόνα Χάραουεϊ: Αφήγηση για επίγεια επιβίωση), το οποίο θα προβληθεί μόνο απόψε στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Πρόκειται για μια αγγλόφωνη βελγική ταινία του 2016 σε ιταλο-ισπανική συμπαραγωγή και σκηνοθεσία του Ιταλού Φαμπρίτσιο Τερανόβα.

Βιωσιμότητα μέσω καλλιτεχνικής δράσης

Στο ντοκιμαντέρ, η Χάραουεϊ αποδεικνύεται μια χαρισματική αφηγήτρια που οικοδομεί ένα επαναστατικό και ελπιδοφόρο σύμπαν, γεμάτο από φουτουριστικά πλάσματα και αναπάντεχες μείξεις ειδών σε μια εποχή μεγάλων καταστροφών. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ο Τερανόβα επισκέφτηκε την Χάραουεϊ στο σπίτι της στη Νότια Καλιφόρνια, κι έμεινε σχεδόν κυριολεκτικά μαζί της για μερικές εβδομάδες δημιουργώντας ένα πολύ ξεχωριστό και ειλικρινές κινηματογραφικό πορτρέτο. Συγχρόνως, ο σκηνοθέτης επιστράτευσε ένα ιδιαίτερο στήσιμο, το οποίο ανέδειξε την παιγνιώδη και πνευματώδη ευαισθησία αυτής της μοναδικής διανοήτριας.

Η έκτακτη αποψινή προβολή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο του Climate Culture, ενός υβριδικού συμποσίου που διοργανώνει έως τις 4 Ιουλίου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Με διαδικτυακές ημερίδες, ομιλίες και προβολές μέσα από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, το διεθνές αυτό συνέδριο εξετάζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτιστικός τομέας στον αγώνα της ανθρωπότητας για κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, σχεδιαστές πολιτικής και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου παίρνουν μέρος στο διεπιστημονικό συμπόσιο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 

Πληροφορίες: Στις 21:00 στον κινηματογράφο «Λαΐς» (Ιερά Οδός & Μ. Αλεξάνδρου 134-136), είσοδος δωρεάν με δελτία εισόδου και σειρά προτεραιότητας.
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα