Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μάη του ’68

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μάη του ’68

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο κινηματογράφος Αστόρ προβάλλουν μια σειρά ταινιών και ντοκιμαντέρ που σφράγισαν την περίοδο εκείνη

Ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μάη του ’68 διοργανώνει καθόλη τη διάρκεια του Μαΐου το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και ο κινηματογράφος Αστόρ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών απ’ την εξέγερση που σημάδεψε την ιστορία της Γαλλίας στον 20ο αιώνα και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Είναι η εποχή που οι διαδηλώσεις των φοιτητών ξεσπούν στο Παρίσι, ενώ αργότερα σε αυτές συμμετέχουν τόσο το εργατικό κίνημα όσο και όλος ο κόσμος στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

Οι νέοι καταδικάζουν τον καπιταλισμό, την αυστηρή ηθική του De Gaulle, τις συλλήψεις των συντρόφων τους, προτάσσοντας μεταξύ άλλων τη σεξουαλική ελευθερία και περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες. Τα γεγονότα αυτά σημαδεύτηκαν από τη μεγαλύτερη γενική απεργία του αιώνα. Η Γαλλία «συλλαμβάνεται», οι πολιτικοί είναι σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση παραιτείται και επικυρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά κοινωνικών παροχών (αύξηση μισθών, μείωση του χρόνου εργασίας, δικαιώματα για τα συνδικάτα κλπ.).

Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από τον Μάη του ’68, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και ο κινηματογράφος Άστορ θα πραγματοποιήσουν μια σειρά προβολών ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινιών εμπνευσμένων από την ιστορική αυτή περίοδο, στο φουαγιέ του κινηματογράφου Άστορ.

Πρόγραμμα προβολών

4/5 Documentaires Mai 68 (Partie 1) : 105 λεπτά

5/5 Mourir a 30 ans – Romain Goupil : 97 λεπτά

11/5 Documentaires Mai 68 (Partie 2) : 82 λεπτά

12/5 Milou en Mai – Louis Malle : 107 λεπτά

18/5 Le fond de l’air est rouge – Chris Marker :180 λεπτά

19/5 Tous au larzac – Christian Rouaud : 120 λεπτά

25/5 Le fond de l’air est rouge – LES SIXTIES 5 films des années 60/70 – Chris Marker : 144 λεπτά

26/5 Les Lip, l’imagination au pouvoir – Christian Rouaud : 120 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα