Μαραβέγιας, Ανδρεαδάκης, Ζαλαντό μιλούν στο NEWS 24/7 για το “πράσινο” σινεμά και τη Βόρεια Εύβοια

Μαραβέγιας, Ανδρεαδάκης, Ζαλαντό μιλούν στο NEWS 24/7 για το “πράσινο” σινεμά και τη Βόρεια Εύβοια
Κωστής Μαραβέγιας, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης στη συνέντευξη Τύπου στον Εθνικό Κήπο για την παρουσίαση του Φεστιβάλ στη Β. Εύβοια. Evia Film Project

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Evia Film Project και δίνει ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια για ένα πενθήμερο γεμάτο “πράσινες” ταινίες και masterclasses.

Το Evia Film Project, η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό. Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, “πράσινες” δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, περιμένουν το κοινό σε μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια.

O τραγουδιστής και τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας, ambassador του Evia Film Project, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στην παραλία της Αγίας Άννας το Σάββατο 18 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μαζί του θα είναι και οι αγαπημένοι φίλοι του Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ξένια Ντάνια και Ελένη Αράπογλου.

Οι εκδηλώσεις του Evia Film Project θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα.

Το Evia Film Project αποτελεί ένα από τα έργα “Φωτοδότες“, που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έγινε σε ένα καταπράσινο ιστορικό σημείο του Εθνικού Κήπου και επικεντρώθηκε στο πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο “πράσινη” μέσα από τον κινηματογράφο!

Άρτι αφιχθείς από τις Κάννες, ο ambassador της διοργάνωσης (που χαμογέλασε συγκαταβατικά με τον τίτλο) Κωστής Μαραβέγιας μίλησε στο NEWS 24/7 για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Εύβοια και με το σινεμά.

Κωστής Μαραβέγιας, Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστης Ανδρεαδάκης στη συνέντευξη Τύπου στον Εθνικό Κήπο για την παρουσίαση του Φεστιβάλ στη Β. Εύβοια. Evia Film Project

Να υποστηρίξουμε το περιβάλλον και να ευαισθητοποιηθούμε όχι μόνο όταν έρθει η πυρκαγιά, αλλά πριν. Με οτιδήποτε. Με τη δράση μας, με τη στάση μας καθημερινά. Και προσοχή, όχι με διδακτικό ύφος και χωρίς να “κουνάμε το δάκτυλο” (Μαραβέγιας)

Αγαπάω πάρα πολύ το σινεμά και έχω φεστιβαλική σχέση με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη. Όπου υπάρχει φεστιβάλ, βρισκόμαστε και πηγαίνω αρκετά χρόνια στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Εδώ στο Evia Film Project έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Είναι κάτι που κι εμένα μου διεγείρει την όρεξη και τη λαχτάρα να μάθω. Τι σημαίνει “πράσινο σινεμά”. Πώς μπορούν να γίνουν τέτοιες παραγωγές, τόσο μεγάλες, με μικρότερο ενεργειακό περιβαλλοντικό κόστος; Τι σημαίνει λιγότερα φώτα στα γυρίσματα;

Και ως σινεφίλ, επειδή αγαπώ να βλέπω σινεμά, θα ήθελα να καταλάβω πώς μπορεί να γίνει ένα σινεμά που να είναι πιο ηθικό εν τέλει, σε σχέση με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα υπάρχει μία προσωπική σχέση με την Εύβοια, που κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Ως άνθρωπος που αγαπάει τη φύση και το περιβάλλον ήταν μέσα στην καρδιά μου αυτή η συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας (που κάηκε) και όχι μόνο. Έχω μείνει και πιο νότια, είχα νοικιάσει και σπίτι μία σεζόν. Διαδρομές, εικόνες πολλές, πεζοπορίες.


Ο Κωστής Μαραβέγιας Alexandros Makris

Στην παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια πριν από τέσσερα χρόνια έκανα μία συναυλία και τώρα θα παίξουμε στο ίδιο σημείο, που δεν θα είναι το ίδιο πράσινο.

Αυτό έχει ανάμικτα συναισθήματα έχει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα και για εμένα σαν μουσικό που θα ανέβω στη σκηνή, αλλά και σαν θεατής που θα έρθει και ενδεχομένως να έχει δει κάτι παλιότερα εκεί.

Έχω βρεθεί στις περιοχές που κάηκαν και ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Να υποστηρίξουμε το περιβάλλον και να ευαισθητοποιηθούμε όχι μόνο όταν έρθει η πυρκαγιά, αλλά πριν. Με οτιδήποτε. Με τη δράση μας, με τη στάση μας καθημερινά και προσοχή όχι με διδακτικό ύφος και χωρίς να “κουνάμε το δάκτυλο”. Πρέπει να γίνει με θετικό πρόσημο. Θέλει υπομονή να δείξουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση δικιά μας σε αυτόν τον κόσμο έχει μία επίπτωση. Πώς θα γίνει λοιπόν αυτή η κίνηση να είναι πιο φιλική. Όχι κατ’ ανάγκη απόλυτα οικολογική γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αλλά πώς θα αφήσουμε λιγότερο βλαπτικά το “αποτύπωμά” μας ξεκινάει από εμάς, φτάνει στο σινεμά, και πάμε εκεί να ανακαλύψουμε αυτό το νέο ήθος.

Η πανδημία μας έδειξε ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε… έτσι. Να είμαστε κλεισμένοι σε πόλει πυκνοκατοικημένες και να χάνουμε την επαφή με τη φύση. Γιατί μετά δεν σεβόμαστε και τη φύση. Για να σεβαστείς κάτι πρέπει να το γνωρίσεις, να το αγαπήσεις και μετά να έχεις “το νου σου”.

Ρωτώντας τον να αναφέρει μία ταινία που τον συγκίνησε μίλησε με λατρεία για το γαϊδουράκι στην υπέροχη ταινία “Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ” του Ρομπέρ Μπρεσόν. “Είναι ένας ύμνος στην αγάπη για το διαφορετικό, για τη φύση, για τα ζώα” μας είπε ο Κωστής Μαραβέγιας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, είπε στο NEWS 24/7: “Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης “βγαίνει” με μεγάλη εκδήλωση εκτός της φυσικής του έδρας. Και είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είχαμε την ανάγκη και την υποχρέωση να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτή την περιοχή που είχε πληγεί από μια τόσο βίαιη φυσική καταστροφή και δεύτερον να κάνουμε μία εκδήλωση όσο το δυνατόν πιο ‘πράσινη’.

Evia Film Project

Και στο επίπεδο της εκπαίδευσης του κοινού, των επαγγελματιών, των μαθητών και των φοιτητών και στο επίπεδο της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει σε βάθος χρόνου, αλλά και στο πώς θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ουσιαστικό ερώτημα αν μπορούμε να κάνουμε ταινίες και εκδηλώσεις “πράσινες”.

Οι New York Times αμέσως μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια είχαν γράψει ένα συγκλονιστικό κείμενο και έλεγαν ότι η Βόρεια Εύβοια αναδεικνύεται ως η πρωτεύουσα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι τώρα. (Ανδρεαδάκης)

Η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μάς μίλησε για το διεθνές ενδιαφέρον στο “πράσινο σινεμά”. “Εκδηλώνεται ένα ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο για το μέλλον του πλανήτη μας και το πώς πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για περιοριστεί η καταστροφή. Βρισκόμαστε σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο. Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα μεγάλο think tank για το σινεμά, τα οπτικοακουστικά μέσα και το περιβάλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα της “μάχης” με τις φωτιές και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είμαστε πολύ πιο “μπροστά» από άλλα φεστιβάλ, μιας και είμαστε το πρώτο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που είναι αφιερωμένο στο Πράσινο Σινεμά. Και που ασχολείται και με το πώς να στηρίξει την “πράσινη βιομηχανία” και να εκπαιδεύσει όχι μόνο τους νέους αλλά και τους συναδέλφους μας”.

Η κ Ζαλαντό πήγε στις καμένες περιοχές την περασμένη άνοιξη. “Ήταν γεμάτο παπαρούνες που φύτρωναν πάνω στις στάχτες. Ήταν ευχάριστο να βλέπεις καινούργια ζωή που παλεύει να ξανα-υπάρξει, αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει η περιοχή. Όταν βρίσκεσαι εκεί αγγίζεις το πρόβλημα με τα ίδια σου τα χέρια” μας είπε.

Ταινία έναρξης και λήξης

Ταινία The Green Planet Evia Film Project

Δώδεκα ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης, ενώ μία αναπάντεχη προβολή με υπέροχες μικρού μήκους ταινίες θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Αγίας Άννας. Ανάμεσα στους δημιουργούς που θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια είναι και οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Σάκης Μανιάτης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους, “Μέγαρα”.

Το Evia Film Project ανοίγει με την ταινία της Κολίν Σερό, “Ο Πράσινος Πλανήτης” την Τετάρτη 15 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, θα αναδιαμορφωθεί από το Φεστιβάλ και θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του για τους θεατές.

Η ταινία λήξης του Evia Film Project είναι το νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα γερμανού σκηνοθέτη, Φόλκερ Σλέντορφ “Ο Δασοποιός”. Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου, στον κινηματογράφο Απόλλων.

Evia Film Project: Αγορά και Masterclasses

Νέα σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη από ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζονται στην Αγορά του Evia Film Project, με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών και αγαπημένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Evia Film Project φιλοδοξεί να αποτελέσει κινηματογραφικό πόλο έλξης για το πράσινο σινεμά, δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα παγκοσμίως.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την βιώσιμη κινηματογραφική παραγωγή, ένα εργαστήρι της WWF Ελλάς για τις δασικές πυρκαγιές, masterclasses για τον ρόλο της δημοσιογραφικής έρευνας στις περιβαλλοντικές ταινίες, σε συνεργασία με το iMEdD, από τους δημοσιογράφους Γιώργο Αυγερόπουλο και Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Επίσης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος θα παραδώσει ένα masterclass για την τεχνολογία στον κινηματογράφο, ενώ στη Βόρεια Εύβοια θα βρεθεί και ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Γκίντιον Μέντελ, ο οποίος θα παρουσιάσει το προσωπικό του πρότζεκτ Burning World.

Δράσεις για παιδιά

Το Evia Film Project περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλούσιο πρόγραμμα για γονείς και παιδιά. Θα απολαύσουμε ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, θα συμμετάσχουμε σε συναρπαστικά κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και θα παίξουμε ένα περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το Evia Film Project εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού έργου «Φωτοδότες» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά και το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του Evia Film Project

Εύβοια Evia Film Project

Σπουδαία ντοκιμαντέρ που εξερευνούν τη σχέση μας με τη φύση, sci-fi ταινίες για το μέλλον του πλανήτη μας, ταινίες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και αγαπημένοι δημιουργοί συναντιούνται στο κινηματογραφικό πρόγραμμα του Evia Film Project, της νέας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου στη Βόρεια Εύβοια. Δώδεκα συναρπαστικές ταινίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών:

Τετάρτη 15 Ιουνίου

Σινέ Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

  • Ο Πράσινος Πλανήτης / La Belle Verte, Κολίν Σερό, Γαλλία, 1996, 99΄

Όταν επισκέπτεται το Παρίσι, ένα ανώτερο ον από έναν ουτοπικό πλανήτη σοκάρεται με τον καταναλωτισμό των ανθρώπων και ξεκινά μια προσπάθεια οικολογικής αφύπνισης. Μια τρυφερή, ευφάνταστη και δυναμική ταινία, που μας παρακινεί να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας σε αυτόν τον κόσμο και επαναπροσδιορίζει τη σημασία της επαφής με τη φύση.

Γη των ονείρων / Dream Land / Λάιλα Πακάλνινα / Λετονία, Γερμανία, 2004, 36΄ Evia Film Project

Πέμπτη 16 Ιουνίου

Σινέ Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

  • Στροφή στην κυκλικότητα / Going Circular / Ρίτσαρντ Ντέιλ, Νάιτζελ Γουοκ / Γερμανία, 2021, 89΄

Μια συναρπαστική ταινία που τολμά να φανταστεί ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ακμάζει. Τέσσερις οραματιστές από όλο τον κόσμο –ένας εφευρέτης 102 ετών, ένας βιολόγος που ασχολείται με τη βιομιμητική, ένας σχεδιαστής και ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος -ξεκλειδώνουν τα μυστικά μιας πρωτοποριακής ιδέας που ονομάζεται κυκλικότητα: ένα οικονομικό σύστημα που ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα. Μια εκ βάθρων επαναξιολόγηση του πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας αν λειτουργούσαμε εντός των φυσικών ορίων της Γης, με σεβασμό στους διαθέσιμους πόρους του πλανήτη.

«Ελύμνιον», Λίμνη, 21:30

  • Μέγαρα / Megara / Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ελλάδα, 1974, 72΄

Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και η τελική έκβαση του αγώνα τους. H πρώτη ελληνική ταινία που θίγει το ζήτημα της οικολογίας αφουγκράζεται με ευαισθησία τις αγωνίες των αγροτών, των οποίων ο λόγος σπανίως βρίσκει διέξοδο στο σινεμά με τέτοια καθαρότητα, και αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα μιας Ελλάδας σε κρίσιμη καμπή.

Ο δασοποιός / The Forest Maker / Φόλκερ Σλέντορφ, Γερμανία, 2022, 87΄ Evia Film Project

Παρασκευή 17 Ιουνίου

Τοπική κοινότητα Αγίας Άννας (κεντρική πλατεία), 21:30

  • Συμβιώνοντας πέρα από το ανθρώπινο: Τρεις μικρού μήκους ταινίες.

– Ενοχλητική αρκούδα / Nuisance Bear / Τζακ Γουάισμαν, Γκαμπριέλα Όσιο Βάντεν / Καναδάς, 2021, 15΄

Ένα αντισυμβατικό και οπτικά εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ που αντιστρέφει την οπτική και προσφέρει μια διεισδυτική ματιά σε μια τυπική μέρα στη ζωή μιας πολικής αρκούδας, καθώς αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τουρίστες και υπεύθυνους προστασίας. Μια ταινία που αναδεικνύει την ολοένα και πιο λεπτή ή σχεδόν απατηλή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του βασιλείου των ζώων, καλώντας το κοινό να διερωτηθεί για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την άγρια φύση, και για το αν αυτή η αλληλεπίδραση είναι βιώσιμη.

– Γη των ονείρων / Dream Land / Λάιλα Πακάλνινα / Λετονία, Γερμανία, 2004, 36΄

Υπάρχουν μέρη που δεν θέλουμε να ξέρουμε, μέρη που κάνουμε σαν να μην υπάρχουν. Η χωματερή είναι ένα τέτοιο μέρος. Για τους ανθρώπους είναι ένα φρικτό μέρος, μια βρομερή έρημος σκουπιδιών. Όμως είναι μια έρημος γεμάτη ζωή. Αποκτά μια παράξενα σαγηνευτική ονειρική διάσταση χάρη στην εντυπωσιακή αφθονία εντόμων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών, πλάσματα που αλληλεπιδρούν σε μια σχέση ζωής και θανάτου.

– Καιροί και ρεύματα / Time and Tide / Μαρλέεν φαν ντερ Βερφ / Ολλανδία, 2018, 29΄

Ένα φαινομενικά ήρεμο και γραφικό τοπίο στις ακτές της Ολλανδίας αναδεικνύεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης και στις δυνάμεις που οδηγούν το σύμπαν σε εντροπία, σ’ έναν αέναο κύκλο καταστροφής και αναγέννησης. Ένα ποιητικό, στοχαστικό και εκθαμβωτικό κινηματογραφικό δοκίμιο, το οποίο γεννήθηκε μέσα από δύο χρόνια παρατήρησης με κομμένη την ανάσα και ανατρέπει όλα τα ανώδυνα στερεότυπα για την «ουδέτερη» αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σινέ Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

  • Τα μυθικά πλάσματα του Νότου / Beasts of the Southern Wild / Μπεν Ζάιτλιν, ΗΠΑ, 2013, 97΄

Κάπου στη βυθισμένη Λουιζιάνα ζει ένα μικρό κορίτσι με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της. Με όχημα την παιδική της αισιοδοξία, βρίσκει στη φύση την ισορροπία που λείπει από τον κόσμο της–ώσπου μια τρομερή καταιγίδα μεταμορφώνει τα πάντα. Ένα λυρικό ποίημα για τη δύναμη της φαντασίας στον αγώνα για επιβίωση, το μήκους ντεμπούτο του Μπεν Ζάιτλιν είναι ένας κινηματογραφικός άθλος που τον οδήγησε στην κούρσα των βραβείων Όσκαρ –μεταξύ άλλων, και για την ερμηνεία της Κουβενζανέ Γουόλις, που σε ηλικία έξι ετών έγινε η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού.

Γη των ονείρων / Dream Land / Λάιλα Πακάλνινα / Λετονία, Γερμανία, 2004, 36΄ Evia Film Project

«Ελύμνιον», Λίμνη, 21:30

  • Νέα Υόρκη, έτος 2022 μ.Χ. / Soylent Green / Ρίτσαρντ Φλάισερ, ΗΠA, 1973, 97΄

Το 2022, η ανεξέλεγκτη μόλυνση, ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αποσταθεροποίηση έχουν επιφέρει δραματικές ελλείψεις τροφής, πυροδοτώντας βίαιες ταραχές. Την ίδια στιγμή, η σκιώδης πολυεθνική Soylent Industries, που μονοπωλεί την αγορά φαγητού, έχει μόλις κυκλοφορήσει ένα νέο υπερ-θρεπτικό τεχνητό προϊόν, με την ονομασία Soylent Green. Σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο, ένας επίμονος ντετέκτιβ θα αποκαλύψει μια εφιαλτική αλήθεια που υπερβαίνει και την πιο νοσηρή φαντασία. Μια οικολογική παραβολή επιστημονικής φαντασίας που εξερευνά τους πιο σκοτεινούς διαδρόμους της ανθρώπινης απληστίας.

Σάββατο 18 Ιουνίου

Σινέ Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

  • Ανθρωπόκαινος: Η εποχή του ανθρώπου / Anthropocene: The Human Epoch / Τζένιφερ Μπέιτσβαλ, Έντουαρντ Μπουρτίνσκι, Νικολά ντε Πενσιέ / Καναδάς, 2018, 87΄

Το 2016, μια ομάδα επιστημόνων με την επωνυμία Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου διατύπωσε την άποψη ότι ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μία νέα γεωλογική εποχή, η οποία θα έπρεπε να ονομαστεί Ανθρωπόκαινος, εξαιτίας των κολοσσιαίων αλλαγών που έχει

επιφέρει ο άνθρωπος στη μορφολογία της Γης. Ένα ντοκιμαντέρ, σαν δυστοπική προφητεία, που ταξιδεύει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, απεικονίζοντας την ανθρώπινη λαίλαπα σε όλο της το ανατριχιαστικό μεγαλείο. Ένα διεισδυτικό οδοιπορικό στην αυτοκαταστροφική μας φύση, ταυτόχρονα, και ένα ύστατο σήμα κινδύνου.

«Ελύμνιον», Λίμνη, 21:30

  • Η κόκκινη χελώνα / The Red Turtle / Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ / Ιαπωνία, Γαλλία, 2016, 97΄

Με όχημα την ιστορία ναυαγού που έβγαλε το κύμα σ’ ένα τροπικό νησί γεμάτο χελώνες, καβούρια και πουλιά, αυτό το αριστοτεχνικό, εκθαμβωτικό animation μιλά για τα ορόσημα της ανθρώπινης ζωής. Ένα αφαιρετικό πλην συναρπαστικό παραμύθι επιβίωσης, μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, μια ωδή στα θαύματα της καθημερινότητας.

Κυριακή 19 Ιουνίου

Σινέ Απόλλων, Αιδηψός, 21:30

Ο δασοποιός / The Forest Maker / Φόλκερ Σλέντορφ, Γερμανία, 2022, 87΄

Το πορτρέτο ενός αξιοσημείωτου ανθρώπου που βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές της Αφρικής και διακρίθηκε με το λεγόμενο «εναλλακτικό Νόμπελ», το βραβείο Right Livelihood το 2018. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration

(FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και την ελπίδα. Ο Αρχηγός όλων των Αγροτών, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά, είδε την απόγνωση και την πείνα, την αποφασιστικότητα και την αλλαγή, αλλά χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτο-ενδυνάμωσης και, πάνω από όλα, ελπίδας.

«Ελύμνιον», Λίμνη, 21:30

  • Περιπέτεια στο διάστημα / Silent Running / Ντάγκλας Tράμπολ, ΗΠΑ, 1972, 89΄

Η χλωρίδα της Γης αποτελεί παρελθόν, ενώ ό,τι έχει απομείνει φυλάσσεται σε έξι γιγάντιους θόλους, συνδεδεμένους με ένα διαστημόπλοιο με τετραμελές πλήρωμα. Όταν έρχεται εντολή να καταστραφούν οι θόλοι, ο αστροναύτης Φρίμαν Λόουλ, παρότι ρισκάρει τη ζωή του, αρνείται να υπακούσει. Ο Μπρους Ντερν, σαν ένας Νώε από το μέλλον, αναλαμβάνει να διασώσει την τιμή και την ομορφιά ενός κόσμου που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πετύχει ακριβώς το αντίθετο: τον αυτοαφανισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα