Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Τι να δείτε σήμερα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του 20oύ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά / [Works in Progress / Ταινιοθήκη / 21.00]

Ο Κώστας είναι οδηγός στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Η Αννα μία επιβάτης που παίρνει το ίδιο τρένο κάθε μέρα για τη δουλειά της. Εκείνος είναι σιωπηλά ερωτευμένος μαζί της, μόνο που εκείνη δεν το ξέρει. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ένα τυχαίο γεγονός δίνει στον Κώστα το έναυσμα να την προσεγγίσει. Κάπως έτσι, δύο μοναχικοί άνθρωποι θα συναντηθούν στην έρημη Αθήνα, στην αυγή μιας καινούργιας, φωτεινής μέρας. Πριν τρία χρόνια, η Μαργαρίτα Μαντά είχε καταγράψει ιστορίες αγάπης στην Αθήνα, στη «Χρυσόσκονη», μέσα σε μια πόλη που άθελά της κατέληγε να συντρίβει το ρομαντισμό. Σήμερα, που τα πράγματα μοιάζουν ακόμα πιο ζοφερά, η Μαντά επιλέγει την Αθήνα ως ντεκόρ για το όνειρο, την ουτοπία. Η νέα της ταινία, «Για Πάντα», με πρωταγωνιστές την Αννα Μάσχα και τον Κώστα Φιλίππογλου, είναι μια ιστορία αγάπης, ένα τρυφερό παραμύθι που ξετυλίγεται στην Αθήνα, στις διαδρομές της που για χρόνια κατέγραψαν ρομάντζα και πάθη και προσπαθούν και σήμερα να εντοπίσουν πού κρύβεται η αισιοδοξία και η ελπίδα. Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη παγκόσμια προβολή σε στάδιο work in progress. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.

Συ ότι Πράος και Αγαπητός Ει («Thou Wast Mild & Lovely») της Τζοζεφίν Ντέκερ / [Διεθνές Διαγωνιστικό / Οπερα 1 / 17.30]

To «Thou Wast Mild & Lovely» της Τζόζεφιν Ντέκερ με πρωταγωνιστή τον Τζο Σουάνμπεργκ – ηγέτη του αμερικανικού ανεξάρτητου DIY σινεμά – αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια την (δική τους;) ανθρώπινη φύση. Σε μία απομονωμένη φάρμα, ο Τζερεμάια ζει ανέμελα με τη νεαρή κόρη του, σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει γι’ αυτούς στην παιδική της ηλικία. Όμως ο ερχομός ενός βοηθού πυροδοτεί μία σειρά καταστάσεων που οδηγούν προοδευτικά τα πράγματα στα άκρα. Σεξουαλικά σκιρτήματα, μυστικά, βλέμματα και αφιλτράριστα συναισθήματα ξεχύνονται από ένα καζάνι που βράζει στη μέση του πουθενά, στο ίδιο σκηνικό, δηλαδή, όπου το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά έχει τοποθετήσει μερικούς από τους πλέον χαρακτηριστικούς εφιάλτες του.

Whiplash του Ντέμιεν Σαζέλ / [Πρεμιέρες / Δαναός 1 / 19.45]

Ετοιμαστείτε για την ταινία που θα σας τινάξει σαν ηλεκτρικό ρεύμα, σαν μπιτ που χτυπάει οθόνη-ηχείο-στομάχι, σαν σταγόνα ιδρώτα που τρέχει από το μέτωπο στα ντραμς και σε πιτσιλάει ως κινηματογραφικός αγιασμός στην καρέκλα σου. Το ταινιάκι του Σαζέλ που κέρδισε το βραβείο μικρού μήκους στο Sundance το 2013 για να επιστρέψει ως μεγάλου μήκους και να σαρώσει τα βραβεία του φεστιβάλ και το 2014 (συνεχίζει και συλλέγει διακρίσεις, όπου κι αν παίζεται 8 μήνες μετά) είναι σεναριακά, σκηνοθετικά και ερμηνευτικά δουλεμένο στη λεπτομέρεια, αλλά τολμά αναρχικές ανατροπές και τζαζ αυτοσχεδιασμούς στο συναίσθημά μας. Που αρχίζει η αγάπη για την τέχνη σου, που τελειώνει η θυσία για αυτή, ποιο όνειρο αξίζει να κυνηγάς, ποια πραγματικότητα δεν αξίζει να χάνεις στο κυνήγι, πόσο η οικογένειά σου σε στηρίζει, πόσο οι προσδοκίες της σε μαστιγώνουν, ποιος είναι ο μαθητής, ποιος ο δάσκαλος, ποιος ο καλός, ποιος ο κακός, ποιο το άσχημο πρόσωπο της αλήθειας;..

Δείτε την συνέχεια του κειμένου στο flix.gr

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα