Ο γιος του Κρίστοφερ Ριβ θυμάται – Η τραγική πτώση από το άλογο και η αποθέωση στα Όσκαρ

Διαβάζεται σε 6'
Christopher Reeve
2003 / Christopher Reeve AP Photos/Lawrence Jackson, file

Όταν ένα τραγικό ατύχημα με άλογο το 1995 άφησε παράλυτο τον “Σούπερμαν” από το λαιμό και κάτω και η ζωή του άλλαξε ριζικά και αμετάκλητα.

Ίσως πρέπει να με αφήσουμε να φύγω. Δάκρυα στα μάτια των θεατών στο Sundance έφερε η φράση αυτή στο ντοκιμαντέρ «Super/Man: The Christopher Reeve Story» αφιερωμένο στη μυθιστορηματική -αλλά τραγική- ζωή του ηθοποιού Κρίστοφερ Ριβ (Christopher Reeve), τον οποίο ο κόσμος γνώρισε μέσα από την ερμηνεία του στον ρόλο του “Σούπερμαν“.

Ένα τραγικό ατύχημα με άλογο το 1995 τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω και η ζωή του άλλαξε ριζικά και αμετάκλητα. Όπως διαβάζουμε στον Guardian η προβολή του ντοκιμαντέρ, που έρχεται είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του ηθοποιού και ακτιβιστή, ολοκληρώθηκε με φρενήρη χειροκροτήματα και πολλή συγκίνηση.

Η ταινία σε σκηνοθεσία των Ian Bonhôte και Peter Ettedgui, βασίζεται σε οικογενειακά βίντεο και νέες συνεντεύξεις με τα τρία παιδιά του Reeve και τους ηθοποιούς που τον γνώριζαν. Ο Reeve, ο οποίος πέθανε το 2004 σε ηλικία 52 ετών, αφηγείται μεγάλο μέρος της ταινίας, με τα λόγια του μονταρισμένα από τις δύο ηχητικές εκδόσεις των απομνημονευμάτων του.

O Kurt Warner μιλά με τον παράλυτο Christopher Reeve /2000 / Trans World Dome / St. Louis. AP Photo/Tom Gannam

Κρίστοφερ Ριβ: Παράλυτος στα 42 – Η ζωή του ξαφνικά κρεμόταν από μια κλωστή

Το φιλμ ξεκινά δείχνοντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, μια εποχή που ο Reeve θυμάται ότι τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική του ζωή ήταν “απόλυτα ισορροπημένες”. Τότε “σε μια στιγμή όλα άλλαξαν”.

Ο ηθοποιός ήταν τόσο αλλεργικός στα άλογα που χρειάστηκε να παίρνει αντιισταμινικά για να γυρίσει τις σκηνές ιππασίας της ταινίας Άννα Καρένινα του 1984. Αργότερα έγινε πολύ καλός στην ιππασία, ξοδεύοντας ώρες σε προπόνηση. Τραγική ειρωνεία, τον Μάιο του 1995 κατά τη διάρκεια ενός ιππικού διαγωνισμού, έπεσε από ένα άλογο και σε ηλικία 42 ετών, η ζωή του ξαφνικά κρεμόταν από μια κλωστή.

1977 / Christopher Reeve και Margot Kidder στα γυρίσματα του "Superman" στη Νέα Υόρκη. AP Photo

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο, ο Reeve που πλέον δεν μπορούσε να κουνηθεί από τον λαιμό και κάτω “δεν μπορούσε να αποφύγει να κάνει τις πιο σκοτεινές σκέψεις” με παραισθήσεις να θολώνουν την ψυχική του κατάσταση. Τα πρώτα διαυγή λόγια του ήταν προς τη σύζυγό του Dana: “Ίσως θα έπρεπε να με αφήσουμε να φύγω“. Εκείνη απάντησε: “Είσαι ακόμα εσύ και σε αγαπώ“.

Η ταινία μιλά και για τη ζωή του Reeve πριν συμβεί το… αδιανόητο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τον τράβηξε το θέατρο, το οποίο ένιωθε σαν το σπίτι του. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα καθώς έζησε το “πικρό” διαζύγιο των γονιών του στην ηλικία των τριών ετών. Η ταινία περιγράφει τις οντισιόν για τον Σούπερμαν αλλά και πόσο δύσκολη ήταν η ζωή του Reeve μετά το ατύχημα, επηρεάζοντας τα πάντα, από το έντερο και την ουροδόχο κύστη του μέχρι το δέρμα και την ομιλία του. “Ήταν τόσο τρομοκρατημένος ότι θα μπορούσε να πεθάνει ανά πάσα στιγμή“, θυμάται η φίλη του Glenn Close.

Αλλά η “θεραπεία” έγινε ένα μαγικό μέρος για εκείνον, σπρώχνοντάς τον έξω από την απομόνωση μαζί με την υποστήριξη από διάφορες διασημότητες, όπως ο Robert De Niro, η Katharine Hepburn και ο Paul McCartney. Η φροντίδα του στο σπίτι, πάντως, θα κατέληγε να κοστίζει περίπου 400 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Η νέα του ζωή του έδειξε πόσο ακατάλληλος ήταν ο κόσμος εκεί έξω για τα άτομα με αναπηρία. “Η Αμερική δεν αφήνει τους άπορους πολίτες της να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους“, είπε σε μια ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1996.

Αφού εμφάνισε μια μόλυνση το 2004, ο Reeve πέθανε λίγο αργότερα, ενώ η σύζυγός του πέθανε επίσης μέσα σε ένα χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων. “Αυτή ήταν η στιγμή, από τότε είμαι μόνος” ακούγεται να λέει ο γιος τους, Will.

Christopher Reeve - 1993 AP Photo

Η ομιλία του Reeve στα Όσκαρ το 1996

Τα τρία παιδιά του (Μάθιου, Αλεξάνδρα και Γουίλ Ριβ) παίζουν σημαντικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ. Η εμφάνιση του Κρίστοφερ Ριβ (Christopher Reeve) στα Όσκαρ το 1996 είναι ένα από τα γεγονότα που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει ο μεγαλύτερος γιος του ηθοποιού, Μάθιου (Matthew Reeve).

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance ο Μάθιου Ριβ αναφέρθηκε στη συγκινητική στιγμή που ο πατέρας του δέχτηκε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στην τελετή απονομής των Όσκαρ καθώς επέστρεφε για πρώτη φορά μετά το ατύχημα που είχε πέφτοντας από άλογο.

«Θυμάμαι ότι ήμουν στο Λονδίνο, ξενυχτούσαμε μέχρι τις τρεις ή τέσσερις το πρωί για να το παρακολουθήσουμε. Και ήταν απολύτως απίστευτο», είπε ο Μάθιου στο αμερικανικό περιοδικό People, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Super/Man: The Christopher Reeve Story» στο Sundance.

«Και αυτό που μου έμεινε περισσότερο, μετά από το απίστευτο θερμό καλωσόρισμα και το παρατεταμένο χειροκρότημα που έλαβε κατά την άνοδό του στη σκηνή, ήταν η ομιλία του στην οποία αναφέρθηκε στο πώς ο κινηματογράφος και οι ταινίες είναι στα καλύτερά τους όταν όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά και ενημερώνουν, εκπαιδεύουν και αγγίζουν διάφορα ζητήματα της ζωής», είπε ο Μάθιου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα