Ο κατάσκοπος που ηχογραφούσε υπέροχα

Ο κατάσκοπος που ηχογραφούσε υπέροχα
"The spy gone north"

Ο Park Chae-seo, γνωστός ως Black Venus στο χώρο της κατασκοπείας, ήταν ο μόνος που το '90 κατάφερε να συναντηθεί με τον πατέρα του Kim Jong-un. Έπρεπε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Τοποθέτησε μικροσκοπική συσκευή ηχογράφησης στην ουρήθρα του. Η ζωή του έγινε ταινία που προβλήθηκε τις Κάνες.

Μην κοιτάτε τώρα που υπάρχει μια διαρκής βελτίωση στη σχέση της Νοτίου με τη Βόρεια Κορέα, μετά τη δέσμευση για “μια νέα εποχή ειρήνης” που έγινε από τους ηγέτες των δυο πλευρών, στις 27 Απριλίου.

Ο κορεατικός πόλεμος που κατέστρεψε τη χερσόνησο, σταμάτησε μεν, πριν 65 χρόνια, αλλά με μια ανακωχή, χωρίς ποτέ να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Αυτό έγινε φέτος. Ας πάμε όμως, σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τι συνέβαινε παλαιότερα, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Park Chae-seo, ο οποίος ισχυρίζεται πως ήταν κατάσκοπος των Νοτίων, ο μόνος που κατάφερε να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον πατέρα του Kim Jong-un, Kim Jong-il.

Ο Kim Jong Il, σε φωτογραφία που μοίρασε η κυβέρνηση της χώρας του, το 1980 (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Images). ASSOCIATED PRESS

Του είχαν πει να μην κοιμηθεί νωρίς, να κάνει ένα ντους και να ντυθεί ωραία. Αυτό που δεν του είπαν, αλλά όφειλε να κάνει ήταν να βρει τρόπο να ηχογραφήσει όσα ειπωθούν στο τετ α τετ. Ήταν ελάχιστοι οι κατάσκοποι που είχαν καταφέρει, ποτέ, να βρεθούν απέναντι από τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, επί των εδαφών του -όπου γενικά δεν είχαν πρόσβαση πολλοί.

Ο Park Chae-seo τα ‘χε καταφέρει, υποδυόμενος έναν πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο της Νοτίου Κορέας που είχε γίνει πια επιχειρηματίας και υπεύθυνος διαφημιστών σποτ επιχειρήσεων της χώρας του, σε γραφικές τοποθεσίες του Βορρά. Πριν το ραντεβού, είχε βοηθήσει συγγενείς του ηγέτη να πουλήσουν αντίκες, σε πλούσιους της Νοτίου Κορέας. Είχε επισκεφτεί και το βουνό Myohyang, όπου είχαν εντοπιστεί σπάνια κεραμικά, τα οποία είχαν αποτιμηθεί για ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Είχε δει και αξιωματούχους του στρατού να δέχονται δωροδοκίες των Νοτίων, για πολιτικές συνωμοσίες.

 

Ο Chae-seo, γνωστός στο χώρο του ως “Black Venus” έπρεπε λοιπόν, να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία του. Πήρε τη μικροσκοπική συσκευή ηχογράφησης που του είχαν δώσει και την έκρυψε στο πέος του. Για παν ενδεχόμενο, τα αφεντικά του του είχαν μάθει πώς να αυτοκτονήσει -με το δάχτυλο του-, αν τον έκαναν τσακωτό.

Δεν αισθάνθηκα φόβο, αλλά ανακούφιση που είχα κερδίσει την εμπιστοσύνη του

Το 1997, έπειτα από πολλά ταξίδια στο Βορρά, δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφτεί τον ηγέτη. Έκρυψε τη συσκευή ηχογράφησης στην ουρήθρα του και πήγε να βρει τον Kim Jong-il, με τον οποίον συζήτησαν για 30 λεπτά. Όταν τον είδε ο πατέρας του Kim Jong-un δεν ασχολήθηκε με χειραψίες και άλλα τυπικά. Επικεντρώθηκε στις κεραμικές αντίκες. “Η φωνή του ήταν βραχνή. Δεν αισθάνθηκα φόβο, αλλά ανακούφιση που είχα κερδίσει την εμπιστοσύνη του”.

Όταν η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας της Νοτίου Κορέας "έπιανε" μέλος της να έχει παράνομη επικοινωνία με τη Βόρειο Κορέα, έβγαζε σε εκθέσεις τα αποδεικτικά στοιχεία (AP Photo/Yun Jai-hyoung) Associated Press

Όλα αυτά τα αποκάλυψε ο κατάσκοπος, γνωστός ως Black Venus, σε συνέντευξη του στο AFP, το περιεχόμενο της οποίας δεν επιβεβαίωσε -μηδέ αρνήθηκε- ποτέ η ANSP (Agency for National Security Planning, δηλαδή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας, με έτος ίδρυσης το 1961). Παρεμπιπτόντως, οι αφηγήσεις του έγιναν (best seller) βιβλίο και ταινία, με τίτλο “The Spy Gone North”, η οποία προβλήθηκε στις Κάνες, εκτός διαγωνισμού. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες της προβολής της στη Νότιο Κορέα, την παρακολούθησαν 5.000.000 άνθρωποι. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Ασχολήθηκε με τις μυστικές υπηρεσίες, κατ’ αρχάς στο στρατό, το 1990. Έμαθε να συγκεντρώνει πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των Βορείων, όταν ακόμα ήταν στα πρώτα στάδια του. Έγινε φίλος με έναν Κινέζο πυρηνικό φυσικό, ο οποίος είχε καταγωγή από την Κορέα και έναντι του σωστού αντιτίμου (1.000.000 δολάρια) έμαθε πως ο Βορράς είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δυο επιπέδων. Στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας είχε μπει το 1995. Η βάση του ήταν το Πεκίνο, όπου δούλευε σε εταιρία εισαγωγής κινεζικών αγροτικών προϊόντων. Ήταν υπεύθυνος να τα βάζει στη χώρα, χωρίς να φορολογούνται. Έτσι, δημιούργησε σύστημα επαφών με Βορειοκορεάτες και άλλους πληροφοριοδότες. Η όλη διαδικασία αφορούσε και πολλές δωροδοκίες. Σε υψηλά στελέχη της Βορείου Κορέας είχε δώσει εξαιρετικής ποιότητας απομιμήσεις Rolex.

Η ευκαιρία του να συναντήσει τον Kim Jong-il παρουσιάστηκε, όταν βοήθησε στην απελευθέρωση ενός ανιψιού του Jang Song Thaek, θείου του Kim Jong-un, ο οποίος εκτελέστηκε -για εσχάτη προδοσία- το 2013.

O Kim Jong Un, με το θείο του Jang Song Thaek -δεύτερο από αριστερά-, τον οποίον απομάκρυνε για "διαφθορά, χρήση ναρκωτικών ουσιών, εθισμό στο τζόγο και στις γυναίκες", πριν διατάξει την εκτέλεση του (AP Photo/Wong Maye-E, File) AP

Όπως λέει, βοήθησε στην αποφυλάκιση του από κινεζική φυλακή, πληρώνοντας το ποσό που χρωστούσε ο ανιψιός (160.000 δολάρια) σε Κινέζους εμπόρους. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, η οικογένεια Jang τον κάλεσε στην Pyongyang. Εκείνος έκρινε πως ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να “κλείσει” συμφωνία, αξίας 4 εκατ. δολαρίων της διαφημιστικής εταιρείας στην οποία δούλευε με πρακτορείο τουρισμού της Βορείου Κορέας, για την βιντεοσκόπηση σειράς τηλεοπτικών σποτ, σε μέρη σπάνιας αισθητικής και σημασίας, για τη χώρα. Όπως το Mount Kumgang, που είχε προσδιοριστεί ως ο τόπος συνάντησης των οικογενειών που είχαν χωριστεί.

Κάπου εδώ είναι χρήσιμο να θυμίσουμε πως εκείνη την εποχή η Βόρειος Κορέας αναζητούσε χρήματα απεγνωσμένα. Είχε καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση, ο κύριος χορηγός της και υπήρχαν τεράστια προβλήματα.

Είδα με τα μάτια μου Βορειοκορεάτες να μετρούν δέσμες με χρήματα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους

Στη συνάντηση, ο Kim Jong-il είχε ρωτήσει και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Νότο, με τον κατάσκοπο να αποκαλύπτει πως Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι του ‘χαν εμπιστευτεί ότι 3 υποστηρικτές του συντηρητικού Lee Hoi-chang τους είχαν ζητήσει να εξαπολύσουν ένοπλη επίθεση, λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες.

“Είδα με τα μάτια μου Βορειοκορέατες να μετρούν δέσμες με χρήματα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους”. Τα είπε όλα στην υπηρεσία του και τελικά δεν έγινε τίποτα, με τους τρεις ανθρώπους του Lee να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται για παραβίαση του νόμου εθνικής ασφαλείας -αυτόν που απαγόρευε την όποια σχέση με Βόρειους. Αθωώθηκαν στο εφετείο, όπου αρνήθηκε να καταθέσει ο Park.

Η σύλληψη και η απομόνωση

Είχε όμως, αποκαλυφτεί η δράση του και ως εκ τούτου αποτέλεσε παρελθόν από την ANSP. Μετακόμισε στην Κίνα και απασχολήθηκε κυρίως με το γκολφ, ώσπου ανέβηκαν στην εξουσία οι συντηρητικοί, το 2010 και τον εκείνος συνελήφθη στη Σεούλ, καταδικάστηκε για αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών στους Βόρειους και μπήκε φυλακή -στην απομόνωση- για έξι χρόνια.

Είχε ως άσο στο μανίκι του την ηχογραφημένη συνομιλία με τον Kim Jong-il που δεν παρουσίασε, όταν τον συνέλαβαν “αλλά διατηρώ ακόμα κρυμμένη κάπου, σε ξένη χώρα”.

Στα 64 του, ο Park ομολογεί πως “ήταν εξόχως αγχωτική η ζωή μου, ως κατάσκοπος. Μια μικρή λεπτομέρεια μπορούσε να με εκθέσει”. Διευκρίνισε ότι είχε προετοιμαστεί και για αυτό “όχι όπως οι κατάσκοποι του Βορρά. Εννοώ δεν είχα μαζί μου κάποιο χάπι αυτοκτονίας. Είχαμε εκπαιδευτεί να αυτοκτονήσουμε, με το δάχτυλο μας και κάποια σημαντικά σημεία του σώματος”.  Δεν έδειξε τι εννοεί. Γενικά, ο λόγος του ήταν το μόνο που είχε για το bestseller βιβλίο και την ταινία που τον αφορούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα