Ο κορονοϊός έβαλε το Χόλιγουντ σε καραντίνα με λουκέτο

Ο κορονοϊός έβαλε το Χόλιγουντ σε καραντίνα με λουκέτο
Οι ηθοποιοί του Stranger Things AP

Η πανδημία του κορονοϊού μετράει χιλιάδες θύματα ανά τον κόσμο. Η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος μετρά αναβολές και ακυρώσεις, οδηγούμενη σε μια εξωπραγματική "χειμερία νάρκη".

Η Κίνα λατρεύει το σινεμά: Την περασμένη χρονιά, από τις 24 Ιανουαρίου ως τις 23 Φεβρουαρίου, μεσούσης της εορταστικής περιόδου της κινεζικής πρωτοχρονιάς, καταγράφηκε ρεκόρ εισπράξεων στους κινηματογράφους της χώρας, που άγγιξε τα 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φέτος, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αντίστοιχη είσπραξη εκτιμήθηκε πως δεν ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Το ξέσπασμα του κορονοϊού έφερε το κλείσιμο 70.000 αιθουσών, προκαλώντας σεισμικές αναταράξεις στον μεγάλο ανταγωνιστή της κινεζικής βιομηχανίας θεάματος, στο Χόλιγουντ.

‘Ναυτία’ στο Box Office

‘The Hunt’, ‘Onward’, ‘Bloodshot’ είναι μερικοί από τους τίτλους που έκαναν πρεμιέρα στους αμερικάνικο κινηματογράφους το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο, ενώ η real life εκδοχή της ‘Mulan’ αποσύρθηκε προσωρινά από τη διανομή, υπό το φόβο μιας τρομακτικής εμπορικής πανωλεθρίας.

Σε ένα παράξενο τριήμερο, με τους κινηματογράφους σε Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Μέριλαντ, Ουάσινγκτον, Σιατλ, να κλείνουν, κατόπιν σχετικής υπόδειξης των ανώτατων αρχών, το αμερικανικό Box Office μέτρησε εισπράξεις που ανέρχονται περίπου στα 55 εκατομμύρια δολάρια (από χθές, οι κινηματογράφοι σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ έκλεισαν οριστικά).

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας, με την μοναδική χειρότερη επίδοση να έχει σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2000. Ακόμα και τα τριήμερα μετά την τρομοκρατική επίδοση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, είχαν κυμανθεί αρκετά ψηλότερα σε εισπράξεις (66,7 εκατ.δολάρια).

Σε κάθε περίπτωση, τίτλοι όπως οι παραπάνω,θα μπορούσαν να ανοίξουν το ίδιο άσχημα και σε μια οποιαδήποτε άλλη στιγμή: Το ‘Bloodshot’ είναι μια περιπέτεια δράσης με τον Βιν Ντίζελ που δεν θύμιζε σε τίποτα ‘Fast & Furious’, το ‘Onward’ μια από τις όχι και τόσο ξεχωριστές στιγμές της Pixar, ενώ το ‘The Hunt’ είναι ένα θρίλερ του οποίου η πλοκή μοιάζει με κακή αντιγραφή του ‘Casa de Papel’. Η ‘ναυτία’ του Box Office είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε όσα έχει προκαλέσει στο Χόλιγουντ η πανδημία του κορονοϊού.

O Τζέιμς Μποντ στην κατάψυξη

Η νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ λέγεται ‘No Time To Die’ και ο τίτλος της μοιάζει υπερβολικά συνεπής με όσα συμβαίνουν εκεί έξω ελέω COVID-19. Η ταινία προοριζόταν να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 9 Απριλίου, αλλά οι έκτακτες συνθήκες έφεραν την επιστροφή της στο ‘ψυγείο’, με πιθανή νέα ημερομηνία πρεμιέρας μέσα στο Νοέμβριο. Το σίκουελ του ‘Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά’ με την επιστροφή του Ρικ Μοράνις στο σινεμά, μπαίνει επίσης στον πάγο, το ‘Nightmare Alley’ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο το ίδιο, ενώ η πρεμιέρα του νέου franchise ‘Fast & Furious’ με τίτλο ‘F9’ μετατίθεται 11 μήνες αργότερα, από τις 22 Μαΐου του 2020, στα μέσα Απριλίου του 2021.

Στο ερώτημα για το αν η πανδημία αφήσει πίσω της φόβο στους θεατές για τις μαζικές συναθροίσεις και κατά συνέπεια αυτό γίνει αιτία νέων κινδύνων για το σύνολο της κινηματογραφικής βιομηχανίας παγκοσμίως, ο Πολ Ντεργκάραμπεντιάν, αναλυτής της εταιρείας στατιστικών αναλύσεων θεαμάτων Comscore, δήλωσε: “Η συνήθεια του να πηγαίνει ο κόσμος σινεμά, θα επιστρέψει.” Ίσως αυτή η επιστροφή να μην είναι τόσο κοντά μας.

Το ‘τσουνάμι’ των αναβολών δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την τηλεόραση. Το Netflix έβαλε προσωρινό ‘λουκέτο’ στην παραγωγή του Stranger Things και στην τελευταία σεζόν του Grace and Frankie, ενώ το The Morning Show της Apple TV, με πρωταγωνιστές τους Στιβ Καρέλ-Τζένιφερ Άνιστον, είναι επίσης σε καθεστώς αναβολής επ`αόριστον. Κάποια τηλεοπτικά στούντιο όπως αυτά του NBCUniversal, του CBS και της Warner Bros συνεχίζουν κανονικά τις παραγωγές που έχουν στο πρόγραμμα τους, αν και οι ακυρώσεις σε παραγωγές νέων σεζόν και επεισοδίων-πιλότων για τη νέα σεζόν πέφτουν ‘βροχή’: Ήδη η Warner Bros έχει ακυρώσει 70 και το NBC 35.

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα

Η Τζένιφερ Άνιστον, ακόμα και αν το Morning Show ακυρωθεί, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς δουλειά. Η αναβολή των γυρισμάτων του νέου ‘Mission Impossible’ (τα οποία γίνονται στην Ιταλία) δεν θα χαλάσει ιδιαίτερα την καθημερινότητα του Τομ Κρουζ, που θα συνεχίσει να γυμνάζεται, αναμένοντας μια καλύτερη μέρα για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας. Σήμερα, ο Στιβ Μνάτσιν, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, παρουσίασε στην ομάδα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, του οποίου η συνολική αξία θα ανέλθει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αν η Γερουσία του ομοσπονδιακού κράτους πατήσει ‘φρένο’, τότε είναι αρκετά πιθανό η ανεργία να εκτοξευθεί στο 20%, θυμίζοντας το οικονομικό ‘κραχ’ της δεκαετίας του 1930. Σε ένα Χόλιγουντ σε καθεστώς χειμερίας νάρκης, με αμέτρητες παραγωγές είτε σε προγραμματισμένη αναβολή, είτε σε επ`αόριστον πάγωμα και με τους κινηματογράφους είτε άδειους, είτε ανοικτούς αλλά με φοβισμένο κοινό, χιλιάδες θέσεις εργασίας ψαλιδίζονται ήδη καθώς γράφεται αυτό το κείμενο. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και κάθε είδους αγκυλώσεις για ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται μόνο σε μια μαύρη οθόνη, αλλά αφορά μια ολόκληρη βιομηχανία θεάματος.

Μια πιθανή λύση

Διαβάζουμε πως εξετάζονται ήδη νέα μοντέλα διανομής ταινιών, όπου κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για streaming εντός μικρού χρονικού διαστήματος (48 ώρες) παράλληλα με την κινηματογραφική της προβολή, σε όποιο σημείο του πλανήτη υπάρχουν ανοιχτές αίθουσες. Οι ταινίες Emma, Trolls World Tour, The Invisible Man, αναμένεται να εισαχθούν σε αυτό το δοκιμαστικό πλαίσιο άμεσα, ενώ η Disney ανακοίνωσε πως το Frozen 2 θα γίνει διαθέσιμο στην πλατφόρμα streaming, τρεις μήνες νωρίτερα.

Το σινεμά και η ποιοτική τηλεόραση θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να νικηθει οριστικά ο κορονοϊός.Οι συνήθειες μας να καταναλώνουμε σειρές, ντοκιμαντέρ, ταινίες, είτε στο σινεμά, ειτε σε υπηρεσίες streaming, είτε ανοίγοντας την τηλεόραση στο σαλόνι μας, θα δεχτούν κι αυτές ένα πλήγμα και ίσως η νέα καθημερινότητα να ορίζεται από πολλές επαναλήψεις. Το βέβαιο είναι πως κανέναν δεν ‘χάλασε’ ένα ακόμα rewatch στο ‘Lost’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα