Ο Ρένος Χαραλαμπίδης στη Νέα Υόρκη με τον “Νυχτερινό Εκφωνητή”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης Πάνος Γιαννακόπουλος

Ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και είναι ένας ρομαντικός φόρος τιμής στο ραδιόφωνο και τις ομορφιές της Αθήνας.

Ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» του Ρένου Χαραλαμπίδη, άνοιξε τα φτερά του για τη Νέα Υόρκη και κάνει πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο Village East Cinema, στο πλαίσιο του New York Greek Film Expo 2024. 

Πρόκειται για την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, στην πρώτη από μια σειρά προβολών στις Η.Π.Α. 

Ο «Νυχτερινός Εκφωνητής» είναι ένας ρομαντικός φόρος τιμής στο ραδιόφωνο και τις ομορφιές της Αθήνας, και παράλληλα ένας γλυκόπικρος στοχασμός επάνω στους ματαιωμένους έρωτες και τις χαμένες ευκαιρίες της ζωής.

Ένας βετεράνος νυχτερινός ραδιοφωνικός εκφωνητής, τη βραδιά που γίνεται 50 και συνειδητοποιεί με αμηχανία ότι πια δεν συγκαταλέγεται στους νέους, ξετυλίγει στον αέρα τη ζωή του.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης στη Ν. Υόρκη

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης αναφέρει χαρακτηριστικά για το ταξίδι αυτό της ταινίας: 

“Για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη με εφερε το NO BUDGET STORY. Το τόσο κοντινό και τόσο μακρινό 1998. Ως νεος κινηματογραφιστής απο ένα εξωτικό μέρος, όπως  ήταν τότε η Ελλάδα, η ταινία βρήκε μια θέση στις μεγάλες οθόνες του Μανχάταν αλλά και στην καρδιά του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογραφου που τότε ήταν σε απόλυτη άνθιση. Όλες οι ταινίες μου έκαναν ένα πέρασμα απο την Μέκκα του αμερικανικού καλλιτεχνικού κινηματογράφου με τον ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΕΚΦΩΝΗΤΗ να με ξανά οδηγεί σε έναν άλλο πυρήνα που τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται σε μια μπερδεμένη Αμερική. 

Η προβολή που θα γίνει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 20:30 σε ένα ιστορικό σινεμα για τους σινεφίλ της Νέας Υόρκης, συγγενικό του θρυλικού ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ, το VILLAGE EAST CINEMA, με ρίχνει στην περιπέτεια της επικοινωνίας με ένα από τα πιο δύσκολα κινηματογραφικά ακροατήρια. 

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης στη Νέα Υόρκη

Για να είμαι ειλικρινής ταλαιπωρήθηκα πολύ για να βρω πως θα μεταφραστεί ο τίτλος του «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΕΚΦΩΝΗΤΗ» στα αγγλικά για την διανομή της ταινίας στο εξωτερικό. Η ακριβής μετάφραση είναι ατυχέστατη γιατί η έννοια του ραδιοφώνου σε κάθε χώρα είναι άλλη και εν κατακλείδι δεν έβγαινε νόημα μέσα στην Βαβέλ του μεθερμηνευόμενου. Και στο σημείο αυτό ήρθε η καθοριστική επέμβαση του παραγωγού, του Αγγέλου Βενέτη, που πιο τολμητίας τελικά από εμένα το πήγε ακόμα πιο μακριά φτάνοντας όμως ακόμα πιο κοντά στον πυρήνα της ταινίας. Το  “ATHENS MIDNIGHT RADIO”  είναι ένας τίτλος που τελικά σαν να περιγράφει πιο σφαιρικά την ταινία.  Έτσι για πρώτη φορά ο «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ» καλεί ένα άλλο κοινό έχοντας και αυτός ένα άλλο όνομα. 

Η υπόθεση της ταινίας

Ένας βετεράνος νυχτερινός ραδιοφωνικός εκφωνητής την βραδιά που γίνεται 50 και συνειδητοποιεί με αμηχανία ότι πια δεν συγκαταλέγεται στους νέους, ξετυλίγει στον αέρα τη ζωή του.

Άξονας της εκπομπής είναι η αναζήτησης ενός ξεχασμένου έρωτα σε εκκρεμότητα από την εποχή που υπηρετούσε ως εύζωνας, μέσα από τα ερωτικά και όχι μόνο μηνύματα που διέσωσε ένας παλιός τηλεφωνητής. Βγάζοντας στον αέρα τα παθιασμένα ηχογραφημένα μηνύματα από τις αρχές του ‘90, θα προσπαθήσει να εντοπίσει αυτήν την γυναίκα και να την πείσει από το μικρόφωνο να του τηλεφωνήσει.

Ανάμεσα σε απαρχαιωμένα τεχνικά μέσα (κασετόφωνο, μπομπινόφωνο, πικάπ, τηλεφωνητή) και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, στέλνει τα ραδιοκύματα για να διαχυθούν στην αθηναϊκή́ νύχτα και να ανασύρουν ξεχασμένα πρόσωπα, αστικά́ τοπία, τα ερείπια της αρχαίας Αθήνας ονειρικά́ ιδωμένα με νοσταλγία και ραδιοφωνικό ρεμβασμό́, τις αναμνήσεις ενός μακρινού έρωτα και της θητείας του στην προεδρική φρουρά, καθώς εξελίσσεται ένας μεταμεσονύχτιος μαραθώνιος που μια συνομήλικη δρομαίας τον ακούει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να του τηλεφωνήσει.

Σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο που φτιάχνει η μαγεία του νυχτερινού ραδιοφώνου, η εκπομπή των δύσκολων γενεθλίων θα γίνει ένα ταξίδι λυτρωτικής αυτογνωσίας.

“ATHENS MIDNIGHT RADIO“ . Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Μανχάτταν. 

Στις 20:30 ώρα Νέας Υόρκης. VILLAGE EAST CINEMA. Και βέβαια θα είμαι εκεί για να ψυχογραφήσω την πρώτη επαφή του φιλμ με τους Newyorkers.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα