Ο Steven Woloshen στο 6ο ‘Be there! Corfu Animation Festival’

Ο Steven Woloshen στο 6ο ‘Be there! Corfu Animation Festival’

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Καναδός πρωτοπόρος του ανεξάρτητου animation

Έχοντας ήδη το βραβείο René Jodoin για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς στον κινηματογράφο (φεστιβάλ Sommets du cinéma d’ animation), ο βραβευμένος Καναδός δημιουργός από το Μόντρεαλ Steven Woloshen αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τέχνη του animation μπορεί να δώσει αριστουργήματα μέσα μόνο από τη χρήση του σελυλόιντ, ζωγραφίζοντας πάνω στο ίδιο το φιλμ, καρέ-καρέ.

Ο Woloshen έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το “Be there! Corfu Animation Festival” για ένα συνολικό αφιέρωμα στο έργο του, αλλά και για ένα ειδικό εργαστήριο πάνω στην μοναδική τέχνη του animation χωρίς κάμερα. H παρουσία του υποστηρίζεται από το “Canada Council for the Arts”.

Ο Woloshen απεχθάνεται τους τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε πειραματικές ταινίες και ταινίες animation. Ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του ’80 να αναζητεί υλικά για τις ταινίες του –  παρατημένο φιλμ σε χώρους προβολής, σε αποθήκες, σκονισμένα πατάρια.

Λάτρης της τζαζ μουσικής, ξαναδούλεψε το “Take Five” του Dave Brubeck στο Cameras Take Five! (2003), και οι περισσότερες ταινίες του παίζουν με χρώματα, γραμμές και αισθήματα με τον τρόπο που οι τζαζίστες παίζουν με τους ήχους.

Πνευματικό παιδί των πρωτοπόρων του σινεμά Norman Mc Laren και Len Lye, o Steven Woloshen αφήνει την κάμερα κατά μέρος, και πειραματίζεται πάνω στο ίδιο το φιλμ, γρατζουνώντας το με αιχμηρά εργαλεία, αλλοιώνοντάς το, παραποιώντας το και δουλεύoντας εκ νέου ήδη προϋπάρχουσες ξεχασμένες ταινίες. Αποτελέσματα, τα βραβευμένα “Playtime” (2009), “Two Eastern Hairlines” (2004), “Curse of the Voodoo Child” (2005), “Crossing Victoria” (2013) που αποτυπώνουν την μνήμη γεγονότων με  τρόπο  που κατορθώνει να συνδυάσει την καινοτομία με την ενσυναίσθηση.

 

Το φεστιβάλ

To 6o διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών animation “Be there! Corfu Animation Festival” πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, 29-3/2-4, με πάνω από 170 ταινίες animation, αφιερώματα, masterclasses και φόρουμ στο πρόγραμμά του.

Πρόκειται για ένα διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation το οποίο διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2011 στην πόλη της Κέρκυρας από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ANIMATE CORFU, έχοντας ολοκληρώσει 5 εκδόσεις. Αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα που εγκαινίασε διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους στο πρόγραμμά του, σε συνδυασμό με τα 3 υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα (μικρού μήκους – -μικρού μήκους για παιδιά – φοιτητικές ταινίες animation). Έχει σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Κέρκυρας και θεσμικούς φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την Πρεσβεία της Τσεχίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας, την Πρεσβεία του Ισραήλ, την Πρεσβεία της Αργεντινής, και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες βραβευμένους με Oscar και Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, τον χώρο εκδηλώσεων Ιανός στην Αθήνα, και το Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Είναι υπό την αιγίδα της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, ενώ για την περίοδο 2015-16 έχει λάβει την πανευρωπαϊκή διάκριση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ πολιτισμού της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα