Ο Βασίλης Κεκάτος ζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της οσκαρικής επιλογής

Διαβάζεται σε 4'
O σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος
O σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος παραλαμβάνει τον Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το «The Distance Between Us and the Sky» στις Κάννες/ 2019. Vianney Le Caer/Invision/AP

Τι έγραψε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στο facebook σχετικά με την υπόθεση της γνωμοδοτικής επιτροπής για τα Όσκαρ. «Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας».

Μετά το ζήτημα που ξέσπασε χθες ύστερα από την αποκάλυψη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχετικά με τις ύποπτες διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιλογή της ταινίας που θα μας εκπροσωπήσει στα Όσκαρ, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος έρχεται να δώσει τη δική του πλευρά στα γεγονότα, επιβεβαιώνοντας τα όσα καταγγέλλει η Ακαδημία.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Ακαδημίας, το Υπουργείο κάλεσε ανθρώπους του χώρου να στελεχώσουν την γνωμοδοτική επιτροπή που προτείνει την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ, κι αφού επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους, αποστέλλοντάς μάλιστα σχετικό υλικό και links για θέαση των ταινιών, εντελώς απότομα τους επικοινώνησε πως η όλη επικοινωνία συνέβη «εκ παραδρομής».

Μέσα σε λίγες ώρες, είχε πλέον ανακοινωθεί μια τελείως διαφορετική επιτροπή, εγείροντας όπως είναι φυσικό ερωτήματα σχετικά με την όλη διαδικασία και το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις έξαφνες αλλαγές.

Από την ώρα που έγινε γνωστή η σειρά των γεγονότων, η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου (“Πίσω από τις Θημωνιές”) παραιτήθηκε από τη –νέα– επιτροπή. Αναφέροντας πως «μετά την ενημέρωσή μου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για με τις παλινωδίες και ανεπίτρεπτες διαδικασίες συγκρότησής της από πλευράς του Υπουργείου –διαδικασίες τις οποίες αρνούμαι να νομιμοποιήσω– δεν επιθυμώ να παραμείνω μέλος της».

Σήμερα λοιπόν ο Βασίλης Κεκάτος, βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για τη μικρού μήκους ταινία του “Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς”, και σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου φετινού “Milky Way”, έρχεται να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα από τη δική του πλευρά.

Ο Κεκάτος επρόκειτο να είναι ο Πρόεδρος της επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής πριν το Υπουργείο αλλάξει γνώμη εν μια νυκτί.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης αναφέρει πως:

«Ύστερα από μια ενθουσιώδη τηλεφωνική κλήση που δεχθήκαμε από το υπουργείο πολιτισμού, η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη κι εγώ αποδεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στην επταμελή επιτροπή που θα παρακολουθήσει τις υποψήφιες ταινίες και θα αποφασίσει ποια θα είναι η ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία για το σχετικό όσκαρ. Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες προσωπικά έλαβα ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.

Την επόμενη μέρα εγώ και οι τρεις κύριες λάβαμε ένα ακόμη mail στο οποίο απαλλασσόμασταν από τα καθήκοντα μας καθώς όπως ανεκδιήγητα ανέφερε η επιστολή: το κάλεσμά μας συνέβη “εκ παραδρομής”. Σαν να μην είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα τηλέφωνα κι όλη αυτή η ηλεκτρονική επικοινωνία που διήρκησαν σχεδόν δύο εβδομάδες. Σαν κάποιος υπάλληλος αυθαίρετα και μυστικά να αποφάσισε να μας καλέσει και να μας προσφέρει πρόσβαση στο υλικό καλλιτεχνικών έργων, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται με κάθε πιθανό τρόπο από ανθρώπους που δεν αποτελούν κομμάτι γνωμοδοτικού οργάνου κρατικής προέλευσης».

Ο σκηνοθέτης τονίζει πως «πασιφανώς, η επιλογή μας και η πολυήμερη επικοινωνία μας είναι αδύνατον να έχει συμβεί “εκ παραδρομής” και για αυτόν τον λόγο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας και της αντικατατάστασής μας με συνοπτικές διαδικασίες».

Εδώ ολόκληρη η ανάρτηση του Βασίλη Κεκάτου στο facebook:

Η δημοσίευση καταλήγει στην διατύπωση του πάγιου εδώ και χρόνια αιτήματος της Ακαδημίας, η ταινία που θα εκπροσωπεί τη χώρα στα Όσκαρ να επιλέγεται από το σώμα των ψηφοφόρων της κι όχι από επιτροπές που –όπως βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση– μπορεί να επιλέγονται και να καθαιρούνται με ανεξήγητες διαδικασίες.

Ακόμα χθες, τέσσερα σωματεία του χώρου με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως «παρακολουθούμε έκπληκτοι το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού να υποσκάπτει τις διαδικασίες που το ίδιο επέλεξε και να δημιουργεί υπόνοιες για μεθοδεύσεις που δεν το τιμούν, όπως δεν τιμούν και τους επαγγελματίες του χώρου — και της αρχικής, όπως και της παρούσας επιτροπής – αλλά ούτε και την ταινία που τελικά θα επιλεγεί».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από την Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), τον Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και την Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας (PACT) και ζητά από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει «το χρονικό αυτής της “εκ παραδρομής” απόφασης και το σκεπτικό με το οποίο έγινε αυτή η ριζική μεταστροφή εν μέσω θέρους».

Θυμίζουμε πως η νέα επιτροπή (εξαμελής πλέον, μετά την παραίτηση της Ασημίνας Προέδρου), με νέο Πρόεδρο τον σεναριογράφο Έβαν Σπηλιωτόπουλο (“The Pope’s Exorcist”, “Charlie’s Angels”), έχει ως καταληκτική ημερομηνία πρότασης την 13η Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα