Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένα φεστιβάλ που θα μνημονεύουμε στο μέλλον
Η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου στην Αθήνα ανοίγει την αυλαία της στις 23 Σεπτεμβρίου και προτείνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με φιλμ που θα δελεάσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ.
- 17 Σεπτεμβρίου 2020 13:33
Έμφαση στη γυναικεία κινηματογραφική δημιουργία, πολυναμενόμενες πρεμιέρες, μοναδικά αφιερώματα, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ και μουσικών φιλμ, παράλληλες εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – 26ες Νύχτες Πρεμιέρας που επιστρέφει από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και συστήνοντας μια υβριδική εκδοχή της διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.
Εφέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν σε τρεις μεγάλες χειμερινές αίθουσες (Όπερα 1, Δαναός 1, Ιντεάλ) με τη χωρητικότητα που επιτρέπεται βάσει των μέτρων και ταυτόχρονα προστέθηκαν στο πρόγραμμα τέσσερις θερινές αίθουσες (Λαΐς, Ριβιέρα, Τριανόν, Στέλλα και Τεχνόπολη). Πέραν αυτών, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό από όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσει μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης ψηφιακής πλατφόρμας (online.aiff.gr) κάποιες από τις ταινίες του προγράμματος online, έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Η τρίτη αυτή επιλογή δόθηκε κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και για τους ανθρώπους της επαρχίας, που για πρώτη φορά θα μπορούν να λάβουν μέρος με αυτόν τον τρόπο στις Νύχτες Πρεμιέρας.
«Σε μια ξεκάθαρα δυστοπική χρονιά, όπου ο κινηματογράφος και η ίδια η αίθουσα παρ’ ολίγον να αποτελέσουν απειλούμενο είδος, οι ‘Νύχτες Πρεμιέρας’ θέλησαν να υπερασπιστούν όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία του σινεμά ως φυσικού χώρου και ως συμμετοχικής διαδικασίας, να συσπειρώσουν ξανά το κοινό γύρω από τη θεσπέσια εμπειρία του να βλέπουμε μαζί ταινίες και να δημιουργήσουν τις πιο ασφαλείς συνθήκες θέασης” είπε το βράδυ της Πέμπτης 17/9 από τον κινηματογράφο Αίγλη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κάτσικας, κατά τη επίσημη παρουσιάση του φετινού προγράμματος. Τόνισε ότι προτεραιότητα της διοργάνωσης είναι η ασφάλεια των θεατών της και η επιβίωση του σινεμά που τον καιρό της καραντίνας έτεινε να γίνει απειλούμενο είδος ψυχαγωγίας και εστίασε στη διάσταση του πολιτισμού και του κινηματογράφου ως “αντίδοτου” στην εσωστρέφεια των ημερών. «Θα θυμόμαστε τις φετινές Νύχτες πρεμιέρας σαν ένα από τα λίγα φεστιβάλ στον κόσμο που κατάφεραν να διεξαχθεί. Θα το μνημονεύουμε ως πρώτη υβριδική διοργάνωση στη χώρα που συνδυάζει τις χειμερινές και τις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες με την ψηφιακή πλατφόρμα» ανέφερε.
Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός πρέπει αυτή τη δύσκολη περίοδο να παραμείνει ενεργός και με ασφάλεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Να είμαστε αφενός πολύ προσκετικοί και ασφαλείς αλλά να είμαστε ταυτόχρονα ενεργοί: Nα πηγαίνουμε στους κινηματογράφους της γειτονιάς μας. Να μην ξεχάσουμε τις συνήθειές μας και να στηρίζουμε τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του πολιτισμού.» παρότρυνε.
Τελετή έναρξης και λήξης
Με τον Χρυσό Λέοντα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας θα ανοίξουν την αυλαία τους οι “Νύχτες Πρεμιέρας” προβάλλοντας την ταινία “Νοmadland” της Κλόι Ζάο, λίγες ημέρες μετά τη βράβευσή της την Τετάρτη 23 του μηνός στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ στην τελετή λήξης, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στο “Ιντεάλ” θα προβληθεί η βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνο ταινία “Η νύμφη του νερού” του Κριστιάν Πέτζολντ.
Παράλληλα σε πανελλήνια πρώτη θα προβληθεί η βραβευμένη με τη φετινή Χρυσή Άρκτο ταινία “Δεν υπάρχει κακό” του διωκόμενου από το καθεστώς της χώρας του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που τη γύρισε κρυφά αντιμετωπίζοντας την ποινή φυλάκισης.
Συνολικά θα προβληθούν 98 ταινίες μεγάλου μήκους και 47 μικρού. Στις αλλαγές της φετινής διοργάνωσης αξίζει να επισημανθεί και η αύξηση των χρηματικών επάθλων κατά 2.000 ευρώ: Έτσι φέτος ο νικητής της Χρυσής Αθηνάς θα λάβει το έπαθλο των 2.000 ευρώ, ο νικητής της Αργυρής Αθηνάς το έπαθλο των 1.000 ευρώ. Οι νικητές στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και σεναρίου θα λάβουν έκαστος από 1.000 ευρώ. Επίσης θα βραβευτούν η καλύτερη γυναικεία και η καλύτερη αντρική ερμηνεία.
Το πρόγραμμα
Οι φετινές “Νύχτες” μας καλούν σε ένα ταξίδι στο όνειρο μέσα από το μεγάλο τους αφιέρωμα “Α dream with a dream” που εμπνέεται από το περίφημο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε και φέρει τον υπότιτλο “Το σινεμά ονειρεύεται”.
Θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες “Η Πανδώρα και ο Ιπτάμενος Ολλανδός” του Άλμπερτ Λιούιν”, “Πέρσι στο Μαρίεμπαντ” του Αλέν Ρενέ, “Το χειρόγραφο της Σαραγόσα” του Βόιτσεκ Χας, “Η ώρα του Λύκου” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, “Το ιερό βουνό” του Αλεχάνδρο Χοδροκόφσκι, “Καρδιά από γυαλί” του Νέρνερ Χέρτσογκ, “Μπάρτον Φινκ” των Τζόελ και Ίθαν Κοέν κ.ά. και σε ειδική προβολή στην Τεχνόπολη το πολύκροτο “Crash” του Κρόνενμπεργκ ψηφιακά αποκατεστημένο.
Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φελίνι, εκτός από το “Σατιρικόν” (27.9) στην αποκατεστημένη κόπια του, θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ “Ο Φελίνι των Πνευμάτων”. Παράλληλα σε παγκόσμια πρώτη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν προσευχή” με συζητήσεις του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και το “Χόπερ – Γουέλς”, που καταγράφει μια απρόσμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντένις Χόπερ και τον Όρσον Γουέλς, σκηνοθετημένο από τον δεύτερο.
Διεθνές δαγωνιστικό
Δεκατρείς ταινίες συνθέτουν το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους τα βραβευμένα με Χρυσή Άρκτο καλύτερου Σεναρίου στο Βερολίνο “Παραμύθια με άσχημο τέλος” των Φάμπιο και Νταμιάνο Ντ’ Ινοτσέντο, αλλά και οι “Make up” της Κλερ Όουκλι, “Φρονιμίτης” του Μινγκ Λιάνγκ, “Αύγουστος” του Αρμάντο Κάπο, “Μεταξύ ανδρών” του Έρικ Στιλ, “Γιόσεπ” του Ορέλ, “Φτερά στον Άνεμο” του Σούτζουν Γουέι, “Ήχος από μέταλλο” του Ντάριους Μάρντνερ, “Γκαγκάριν” των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί, “Η μικρή μου αδελφή” των Στέφανι Σουά και Βερονίκ Ρεϊμόν, “Αυτό δεν είναι ταφή, είναι ανάσταση” του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέτε και “16 φορές άνοιξη” της Σουζάν Λιντόν.
Δυναμικό «παρών» δίνουν και τα ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στα οποία θα διαγωνιστούν τα “Τραγούδια της Καταπίεσης” των Μάριαν Χόουγκεν – Μοράγκα και Έστεφαν Βάγκνερ, η “Μεταφορά” του Ηλία Γιαννακάκη, που θα παρευρεθεί στην προβολή – παγκόσμια πρεμιέρα της, “Στο χαντάκι” του Αντέι Γκριάζεφ, “Οι σκύλοι του διαστήματος” των Έλσα Κρέμσερ και Λέβιν Πίτερ, το βραβευμένο “Αν ήταν έρωτας» του Πατρίκ Σίχα και “Γιατί χοροπηδώ” του Τζέρι Ρόθγουελ, που από τις ΗΠΑ θα βρεθεί στις «Νύχτες Πρεμιέρας».
Ανάμεσά τους και τα “Γιώργος του Κέδρου” των Γιάννη και Γιώργου Καλόζη, “Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το ΕΑΡ” του Γιάννη Καρπούζη, “Τέταρτος Χαρακτήρας” της Κατερίνας Πατρώνη, “Μάρκος” του Νίκου Σκαρέντζου για τον Βαμβακάρη.
Άνοιγμα στη “Βαβέλ” των κόμικς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στη “Βαβέλ” των κόμικς. Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ “Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη” του Μελέτη Μοίρα, η συνεκδότρια Νίκη Τζούδα και οι συνεργάτες του περιοδικού Αλέξης Καλοφωλιάς, Σταύρος Κούλας, Γιάννης Νένες, Χρήστος Ξανθάκης, Νίκος Ξυδάκης και Άγγελος Φρατζής επιλέγουν τις ταινίες “Οι αδελφές Μπροντέ” του Αντρέ Τεσινέ, “Χάρολντ και Μοντ” του Χαλ Άσμπι, “Σατυρικόν” του Φεντερίκο Φελίνι, “Ολική Επαναφορά” του Πολ Βερχόφεν, “Ποια είστε, Πόλι Μάγκου” του Γουίλιαμ Κλάιν, “Συνταγματάρχης Σάμπερ” του Ιβ Ανζελό και “Mano Negra: Αυθεντική ζωή” των Ζοζέφ Νταάν, Τομά Νταρνάλ και Φιλίπ Τεμπούλ.
Στις “Ελληνικές Μικρές Ιστορίες”, που συναρτούν το τμήμα των ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, διαγωνίζονται 47 ταινίες (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις περυσινές. Στο Φεστιβάλ κατατέθηκαν 342 ταινίες μικρού μήκους ενώ το 2019 ήταν 311), ενώ σε πανελλήνια πρώτη προβάλλονται “Τραγουδώ αν τραγουδάς” του Νίκου Κορνήλιου, “Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ” του Δημήτρη Μπαβέλλα, “Μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ” της Εύας Στεφανή, “Νο Ηeroes” του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, “Επτά λεπτά ψυχής” του Πάνου Βλάχου.