‘Οι υπηρέτριες’! Το φιλμ για τις ρίζες του φυλετικού ρατσισμού στις ΗΠΑ πίσω στη δεκαετία του ’60

‘Οι υπηρέτριες’! Το φιλμ για τις ρίζες του φυλετικού ρατσισμού στις ΗΠΑ πίσω στη δεκαετία του ’60
©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

Πόσο έχει αλλάξει η αμερικανική κοινωνία του μαύρου προέδρου, από την εποχή που κάθε καλή οικογένεια λευκών διέθετε και μια Αφροαμερικανή υπηρέτρια; Δείτε τη βραβευμένη με όσκαρ ταινία που περιγράφει γλαφυρά τις ρίζες του φυλετικού ρατσισμού (vid+pics)

Βιώνοντας ακόμη τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, δυσκολευόμαστε να μην κάνουμε ανασκόπηση σε όσα ζήσαμε το 2015. Πέραν του ελληνικού δράματος και της… ύβρεως της πολιτικής ζωής, ο κόσμος συνέχισε να είναι το ίδιο βίαιος, άδικος και παρανοϊκός. Τρανό παράδειγμα, οι δολοφονίες μαύρων πολιτών στην Αμερική από το χέρι του νόμου, οι οποίες πήραν διαστάσεις επιδημίας στη χώρα. Στις ΗΠΑ που “εξελίχθηκαν” ώστε να εκλέξουν Αφρο-αμερικανό πρόεδρο ο διαχωρισμός με βάση το χρώμα παραμένει ισχυρός. Ίσως όχι τόσο απαγορευτικός όπως στη δεκαετία του ’60, όταν και κάθε καθώς πρέπει, επιφανής οικογένεια λευκών διέθετε μια μαύρη υπηρέτρια.

Την Πέμπτη το βράδυ, στις 21.50, ο Alpha προβάλει για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μια ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και η οποία θα σας ταξιδέψει στην “παραμυθένια” εποχή των ’60s και το βαθιά ριζωμένο ρατσισμό των ανθρώπων που παρόλα αυτά θεωρούσαν εαυτούς προοδευτικούς και εκσυγχρονισμένους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που προβλήθηκε στο σινεμά το 2011 με ελληνικούς υπότιτλους:

Το στόρι της ταινίας

Στις αρχές του 1960, η 22χρονη Σκίττερ επιστρέφει μετά το τέλος των σπουδών της στο πατρικό της, στη μικρή πόλη Τζάκσον του Μισισιπή. Οι φιλοδοξίες της όμως είναι πολύ μεγαλύτερες από τα όρια της επαρχίας και την καταπιεστική επιθυμία των γονιών της να βρει έναν καλό γαμπρό. Αυτό που θέλει η Σκίττερ είναι να γίνει συγγραφέας. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι για να την προσέξουν, θα πρέπει να βρει ένα κάπως τολμηρό θέμα, σύντομα αρχίζει να συγκεντρώνει υλικό με θέμα τις γυναίκες-υπηρέτριες που μεγάλωσαν τις κόρες των πλουσίων της περιοχής. Οι έρευνές της όμως θα την οδηγήσουν σε κάποια σκοτεινά μονοπάτια που, για το καλό της πόλης, θα ήταν καλό να μείνουν απάτητα και ανεξερεύνητα. Ωστόσο, η Έιμπελιν, υπηρέτρια της καλύτερης φίλης της Σκίττερ, έχει ήδη αρχίσει να μιλά, και αυτά που λέει δεν μπορούν πια να αποσιωπηθούν…

©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

 

Η Σκίττερ, την οποία υποδύεται η Emma Stone, που μεγάλωσε και η ίδια στα χέρια μιας Αφροαμερικανής, θέλησε να πει την ιστορία των “υπηρετριών”, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε ολόκληρη την Αμερική. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο πολυσυζητημένο μυθιστόρημα της Kathryn Stockett, που βρέθηκε για πολύ καιρό στη πρώτη θέση της λίστας των τίτλων-φαινομένων της New York Times. Το βιβλίο αφηγείται πραγματικές ιστορίες απάνθρωπης εκμετάλλευσης αφρο-αμερικανίδων γυναικών σε σπίτια πλούσιων λευκών στις αρχές του 1960.

Μια βραβευμένη ταινία

Η ταινία σε σκηνοθεσία Tate Taylor, φίλου της συγγραφέα, πλαισιωμένη από ένα εξαιρετικό cast, χάρισε στην Octabia Spencer το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της, ενώ ήταν υποψήφια και για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Εξάλλου, διακρίθηκε σε μια σειρά από οργανώσεις πέραν της Ακαδημίας Αμερικανικού κινηματογράφου (Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, και πλήθος άλλων κινηματογραφικών ενώσεων).

©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ (THE HELP)

Δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 2011

Σκηνοθεσία: Τέιτ Τέιλορ

Σενάριο: Τέιτ Τέιλορ (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Κάθριν Στόκετ)

Ηθοποιοί: Βαϊόλα Ντέιβις, Τζέσικα Τσάστεϊν, Οκτάβια Σπένσερ, Έμμα Στόουν

Διάρκεια: 133 λεπτά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα