Οριστικό: Το υπουργείο Πολιτισμού απορρίπτει τον Γιώργο Λάνθιμο
Διαβάζεται σε 4'
Τα βραβεία του Λάνθιμου στις Κάννες και τα Όσκαρ των ταινιών του δεν ήταν αρκετά για να κάνουν το Υπουργείο Πολιτισμού να θέλει να συνδεθεί η Ακρόπολη με το έργο του σκηνοθέτη.
- 03 Απριλίου 2025 19:44
Με ανακοίνωση στη Διαύγεια, το Υπουργείο Πολιτισμού επισημοποίησε την άρνηση στον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, προκειμένου να γυριστεί μια σημαντική σκηνή της νέας του ταινίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ακρόπολη.
Και επισήμως πια, όπως γράφαμε και χτες σχετικά με την γνωμάτευση του ΚΑΣ, γίνεται σαφές πως δεν υπάρχει κανένα πρακτικό ζήτημα. Η απόφαση είναι καθαρά αισθητική, καθώς το Υπουργείο δεν εγκρίνει το περιεχόμενο του έργου του Λάνθιμου.
Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα:
«Δεν εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας παραγωγής Either Or Productions για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου 2025, διότι οι σκηνές που προτείνεται να κινηματογραφηθούν στον μνημειακό χώρο είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.»
«Ως εκ τούτου προτείνεται να εξεταστεί εναλλακτικός χώρος πραγματοποίησης της κινηματογράφησης, όπως ο λόφος της Πνύκας ή του Φιλοπάππου, σύμφωνα με τις ενδεικτικές υποδείξεις μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατά τις τοποθετήσεις τους, σε συνεργασία με την αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών».
Η ταινία “Bugonia” αποτελεί ριμέικ της κορεάτικης καλτ επιτυχίας “Save the Green Planet”, και ακολουθεί δύο συνωμοσιολόγους που απαγάγουν μια ισχυρή CEO επειδή είναι πεπεισμένοι πως είναι εξωγήινη με στόχο να καταστρέψει τον κόσμο. Πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με 2 Όσκαρ, Έμμα Στόουν, καθώς κι ο βραβευμένος με Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στις Κάννες, Τζέσι Πλέμονς. Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην Βενετία, όπου έχουν βραβευτεί τρεις ταινίες του Λάνθιμου.
Όλα αυτά προφανώς δεν αποτελούν τον «επιθυμητό» πολιτισμό για το Υπουργείο Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο δείχνει ξεκάθαρα με ποια έννοια αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό. Είναι ακόμα πολύ πρόσφατο το σκάνδαλο με την επιτροπή της μιας μέρας που σχηματίστηκε για να στείλει στα Όσκαρ την “Φόνισσα”, τη στιγμή που η λογική έδειχνε προς την επιλογή του “Animal” – μιας ταινίας με σαφώς μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό, η οποία όμως σχημάτιζε μια σαφέστατα αντιτουριστική οπτική της χώρας.
Η επίθεση στην τέχνη γενικώς είναι σε πλήρη εξέλιξη τελευταία, αν συνυπολογίσουμε και τα γεγονότα στην Πινακοθήκη και την –επί της ουσίας– λογοκρισία που συμβαίνει εκεί με τα «παράτυπα» έργα που δεν έχουν την έγκριση της ακροδεξιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, η επεξήγηση της απόφασης («σκηνές… ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη») δείχνει και το ποιος είναι στα αλήθεια ο τρόπος που βλέπουμε πλέον το ρόλο του πολιτισμού: Ως διαφημιστικό banner, πρώτα απ’όλα.
Ο παλιός, ο κλασικός, ο ελληνικός πολιτισμός, που θα έρθει να αναζητήσει ο τουρίστας – και όχι αυτά τα περίεργα, τα κυνικά, τα σατιρικά, τα καυστικά, αυτά που αμφισβητούν κι αυτά που ανατρέπουν. Γιατί να μη μπορεί ο Γιώργος Λάνθιμος να σκηνοθετεί ταινίες για κέφι και για τουρίστες που ερωτεύονται με φόντο τα αρχαιοελληνικά μνημεία, για να λάμβανε το ΟΚ των γυρισμάτων όπως παλιότερα η Νία Βαρντάλος;
Ως έχουν τα πράγματα, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης πιθανότατα δε θα έχει κάποιο πρόβλημα. Η παραγωγή θα συνεχίσει κανονικά, απλώς κάπου αλλού. Ξέρετε πώς πολλές φορές σε μεγάλες ταινίες βλέπουμε κάποιο εντυπωσιακό «διεθνές» στιγμιότυπο με φόντο πχ τον Πύργο του Άιφελ ή το Κολοσσαίο ή την Όπερα του Σίδνεϊ; Ε, πάλι κάποιο από αυτά θα δούμε. Σίγουρα πάντως όχι την Ακρόπολη!
«Στο πρόσωπο και στο έργο του Γιώργου καθρεφτίζεται η Ελλάδα της διαρκούς αναζήτησης, της δημιουργίας και της προόδου», ανέφερε με δημοσίευσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα 4 Όσκαρ του “Poor Things”. Όπως συμβαίνει και με παράγοντες που φωτογραφίζονται με αθλητές μετά από ολυμπιακά μετάλλια, έτσι κι εδώ πρόκειται για μια δήλωση που δεν στηρίζεται από πράξεις. Καθώς έμπρακτα το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει πως κατά την άποψή του, τίποτα τέτοιο δεν καθρεφτίζεται στο πρόσωπο και στο έργο του “Γιώργου”.
«Εύχομαι αυτά τα σπουδαία βραβεία να είναι μόνο ένας από τους πολλούς ακόμη σταθμούς του προς την κορυφή της 7ης Τέχνης», συνέχιζε το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό που -για μια ακόμη φορά- δεν θα είναι σταθμός του Λάνθιμου προς την κορυφή, είναι η ίδια η Ελλάδα.