Όσκαρ 2018: 15 πράγματα που ίσως δεν ήξερες
Μερικές όχι και τόσο γνωστές λεπτομέρειες απ' την αρχή του μεγαλύτερου κινηματογραφικού θεσμού μέχρι σήμερα που αξίζει να διαβάσεις προτού παρακολουθήσεις τα φετινά βραβεία Όσκαρ
- 27 Φεβρουαρίου 2018 07:13
Μετρώντας αντίστροφα για τη φετινή, 90η απονομή των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 4 Μαρτίου, με οικοδεσπότη τον Jimmy Kimmel, κάνουμε μια ανασκόπηση σε μερικές λεπτομέρειες που σε πολλούς είναι άγνωστες. Απ’ το ποιος μετράει τις περισσότερες υποψηφιότητες με καμιά βράβευση μέχρι το ποιος κατέχει το ρεκόρ του πιο σύντομου λόγου στη σκηνή και πώς άλλαξε στην πορεία των χρόνων ο μεγαλύτερος θεσμός του κινηματογράφου.
15. “And the winner is …”
Η φράση – σήμα κατατεθέν που για χρόνια ακούγαμε την ώρα που άνοιγε ο φάκελος αντικαταστάθηκε το 1989 με το «And the Oscar goes to …», πιθανώς για να περάσει το μήνυμα πως δεν υπάρχουν χαμένοι στα Όσκαρ. Υπάρχουν όμως, πώς να το κάνουμε…
14. Τα Παιδικά Όσκαρ είναι ένα άλλο κεφάλαιο του θεσμού, που ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Η απονομή τους ξεκίνησε το 1935 με την Shirley Temple να γίνεται η πρώτη που αποσπά παιδικό Όσκαρ στην ηλικία των έξι ετών. Η συγκεκριμένη κατηγορία όμως απαλείφθηκε απ’ τον θεσμό το 1961.
13. Ο Sidney Poitier ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε βραβείο της Ακαδημίας.
Συγκεκριμένα ήταν το 1964 για τον ρόλο του στην ταινία «Lilies Of The Field». Αν και η νίκη του σηματοδότησε ένα άνοιγμα στη διαφορετικότητα, πέρασαν άλλα 38 χρόνια μέχρι να κρατήσει και πάλι αγαλματίδιο κάποιος μαύρος. Και ήταν ο Denzel Washington αυτός για την ερμηνεία του στο «Ημέρα Εκπαίδευσης».
12. Αν νομίζεις ότι όλοι έχουν την ίδια αγωνία να προλάβουν να ευχαριστήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα οικογένεια, συνεργάτες και ένα – ένα τα μέλη της παραγωγής τη στιγμή που τους απονέμεται το πολυπόθητο αγαλματίδιο κάνεις λάθος. Κάποιοι έδειξαν ότι δεν το είχαν και πολύ με το όλο θέμα της τελετής και αρκέστηκαν κυριολεκτικά σε δύο λέξεις: «Σας ευχαριστώ».
Το ρεκόρ λοιπόν του πιο σύντομου λόγου σε τελετή απονομής Όσκαρ το μοιράζονται ο William Holden, ο οποίος κέρδισε βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία «Ο καταδότης του θαλάμου 17» (1953) και ο Alfred Hitchcock. Ο θρυλικός σκηνοθέτης που ποτέ όμως δεν κέρδισε κάποιο βραβείο Όσκαρ Σκηνοθεσίας τιμήθηκε απ’ την Ακαδημία το 1968 με το βραβείο Irving G. Thalberg, το οποίο απονέμεται κατά καιρούς σε σκηνοθέτες και θεωρείται «τιμητικό Όσκαρ».
11. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία σε τελετή απονομής ήταν αυτή της Greer Garson, που μίλησε επί πεντέμισι λεπτά όταν βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ηθοποιός για την ταινία Mrs Miniver, το 1942.
10. Το 1974 ένας άντρας εν ονόματι Robert Opel, φωτογράφος και γκαλερίστας, κλέβει την παράσταση στην 46η απονομή καθώς εισβάλει γυμνός στη σκηνή και κάνει το σήμα της ειρήνης.
Τη στιγμή εκείνη παρουσιάζει ο βρετανός ηθοποιός David Niven, ο οποίος βάζει τα γέλια και με χαρακτηριστικό βρετανικό φλεγματικό σχολιάζει ότι «το μόνο γέλιο αυτού του άντρα στη ζωή του είναι το ξεγύμνωμα και η επίδειξη των ‘φυσικών αδυναμιών’ του». Φυσικά όλοι κατάλαβαν το υπονοούμενο.
9. Οι νικητές των Όσκαρ όταν παραλαμβάνουν το αγαλματίδιο πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία στην οποία δηλώνουν ότι αν στο μέλλον θελήσουν να το πουλήσουν πρέπει πρώτα να το προσφέρουν στην Ακαδημία έναντι ενός δολαρίου.
Ο κανόνας αυτός ισχύει απ ‘το 1950, πράγμα που σημαίνει ότι παλιότερα αγαλματίδια κυκλοφορούν στην αγορά. Ένα απ’ αυτά και συγκεκριμένα εκείνο που είχε απονεμηθεί στη Bette Davis αγόρασε το 2001 ο σκηνοθέτης Steven Spielberg έναντι 578.000 δολαρίων για να το επιστρέψει τελικά στην Ακαδημία. Πιο πολλά όμως, και συγκεκριμένα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, πλήρωσε το 1999 ο Michael Jackson προκειμένου να αποκτήσει το αγαλματίδιο του David Selznick, τον δημιουργό του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Άνθρωποι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι έχουν πουληθεί περίπου 150 αγαλματίδια. Σύμφωνα με το Forbes βραβεία προ του ’50 πωλούνται έναντι περίπου 1,5 εκατ. δολαρίων και τα μεταγενέστερα σπανίως τα βρίσκει κανείς κάτω από 60.000 δολάρια στη μαύρη αγορά.
8. Ο Peter O’Toole κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες χωρίς βράβευση. Ο Λόρενς της Αραβίας λοιπόν είχε προταθεί οκτώ φορές για Όσκαρ όμως ποτέ δεν βραβεύτηκε. Τιμήθηκε ωστόσο το 2002 απ’ την Ακαδημία για τη συνολική πορεία και προσφορά του.
7. Η Walt Disney κατέχει το ρεκόρ τόσο σε υποψηφιότητες όσο και σε νίκες. Συνολικά 59 υποψηφιότητες και 26 βραβεύσεις.
6. Με διάρκεια σχεδόν τέσσερις ώρες, για την ακρίβεια 234 λεπτά, το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει κερδίσει βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
5. Πάνω από 1000 λιμουζίνες επιστρατεύονται κάθε χρόνο για την τελετή των Όσκαρ. Σε αντίθεση πάντως με τις άλλες ημέρες που γίνεται χάος στους δρόμους του Λος Άντζελες η κίνηση είναι σαφώς μειωμένη και κυρίως κυκλοφορούν τα πολυτελή οχήματα που μεταφέρουν τους προσκεκλημένους στο Dolby Theatre.
4. Τα αγαλματίδια κατασκευάζονται από χαλκό που αφού καθαρίζεται καλύπτεται με νικέλιο και χρυσό 24 καρατίων. Για την δημιουργία 50 τέτοιων αναμνηστικών βραβείων χρειάζονται περίπου 3 μήνες. Κάθε αγαλματίδιο ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά.
3. Την πρώτη τελετή των Όσκαρ που έγινε το 1929 την παρακολούθησαν 270 άνθρωποι που ήταν προσκεκλημένοι, ενώ σήμερα την παρακολουθούν απ’ την τηλεόραση πάνω από 40 εκατ. άνθρωποι.
2. Η Cate Blanchett έγινε η πρώτη ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της ως άλλης βραβευθείσας ηθοποιού. Ο ρόλος της ως Katharine Hepburn στο The Aviator της χάρισε το βραβείο του Β’ Γυναικείου Ρόλου το 2005.
1. Νεότερος νικητής Όσκαρ στην ιστορία, αν εξαιρέσουμε όσους βραβεύτηκαν στα παιδικά, ήταν η Tatum O’Neal, η οποία απέσπασε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Paper Moon, το 1973, στην ηλικία των 10 ετών.
Φωτογραφίες: AP
Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.