Όσκαρ 2018: Αυτές οι ταινίες τα σάρωσαν όλα

Όσκαρ 2018: Αυτές οι ταινίες τα σάρωσαν όλα

Όσκαρ έχουν κερδίσει πολλές ταινίες, ωστόσο λίγες έχουν καταφέρει να σαρώσουν τις πιο σημαντικές κατηγορίες και να κερδίσουν μια ξεχωριστή θέση στον πάνθεον της ιστορίας της Έβδομης Τέχνης

Ενενήντα χρόνια μετά την πρώτη απονομή τους, η οποία έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ του Hollywood, τα χρυσά βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα απονεμηθούν για ακόμη μια χρόνια στις 4 Μαρτίου, στην 90η τελετή απονομής τους με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ.

Όλα αυτά τα χρόνια πολλές ταινίες κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Μόλις 32 από αυτές κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από πέντε βραβεία. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ ταινίες που κατάφεραν να σαρώσουν στις πιο σημαντικές κατηγορίες και να κερδίσουν μια εξέχουσα θέση στην ιστορία του θεσμού.

Το News 24/7 συγκέντρωσε όσες κατάφεραν να μπουν σ’ αυτό το κλειστό κλαμπ, στο πάνθεον των Όσκαρ!

Ben-Hur (1959)

11 Oscars  / 12 Oscar υποψηφιότητες

Η ταινία Μπεν Χουρ είναι μία από τις μεγαλύτερες επικές ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η οδύσσεια του Εβραίου άρχοντα, που σ’ ένα γύρισμα της μοίρας γίνεται σκλάβος, ανακαλύπτει το χριστιανισμό, χάνει όλους τους δικούς του και μόνος πια κερδίζει τη μάχη με το πεπρωμένο σε μία ιστορική αρματοδρομία, παραμένει στη λίστα των πιο επιτυχημένων εμπορικά παραγωγών όλων των εποχών. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες θρησκευτικές ταινίες με τον ιδιαίτερο πομπώδη χαρακτήρα που έχουν γυριστεί και που η προβολή της επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, συνηθέστερα την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Το επικό δράμα βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ ταινία.

Τιτανικός (1997)

11 Όσκαρ / 14 υποψηφιότητες

Ο Τιτανικός είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου 1997, όμως λόγω καθυστέρησης στο post-production κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1997. Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον, Avatar.

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά (2003)

11 Όσκαρ/ 11 υποψηφιότητες

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά  Βασίζεται στο τρίτο βιβλίο της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2003, κέρδισε εξαιρετικές κριτικές από την πλειοψηφία των κριτικών, και μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Είναι η δεύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που καταφέρνει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως. Σάρωσε και τα 11 βραβεία Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια, συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των ταινιών Ben-Hur και Τιτανικός. Είναι η πρώτη ταινία φαντασίας που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας καθώς και η πρώτη που το κερδίζει με το τρίτο μέρος.

West Side Story (1961)

10 Oscar  / 11 υποψηφιότητες

Η ταινία West Side Story είναι μιούζικαλ παραγωγής 1961, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Νάταλι Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρης και Ρας Τάμπλιν. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μιούζικαλ που ανέβηκε το 1957 στο Μπρόντγουεϊ, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ Super Panavision 70 με διευθυντή φωτογραφίας τον Ντάνιελ Φαπ Μετά την προβολή της η ταινία έλαβε την εύνοια τόσο των κριτικών όσο και του κοινού και έγινε η δεύτερη εμπορικότερη της χρονιάς στις Η.Π.Α., έλαβε 11 υποψηφιότητες και απέσπασε 10 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Gigi (1958)

9 Oscar  / 9 υποψηφιότητες

Η ταινία Gigi είναι μιούζικαλ παραγωγής 1958, σε σκηνοθεσία Βινσέντε Μινέλι. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι η Λέσλι Καρόν, ο Μορίς Σεβαλιέ, ο Λουί Ζουρντάν και η Εύα Γκαμπόρ. Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Κολέτ που κυκλοφόρησε το 1944 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ σε μορφή μιούζικαλ, με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέπμπορν. Η ταινία βραβεύτηκε με 9 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το 1991 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1987)

9 Όσκαρ/ 9 υποψηφιότητες

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας είναι βιογραφική επική κινηματογραφική ταινία παραγωγής 1987 σχετικά με τη ζωή του Πουγί, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας. Η αυτοβιογραφία του ήταν η βάση για το σενάριο του Μαρκ Πέπλοου και του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Η ταινία ξεκινάει από την άνοδο του Πουγί στον θρόνο, όταν ήταν μικρό αγόρι, και καταλήγει στη φυλάκισή του από τους Κινέζους κουμμουνιστές. Είναι η πρώτη για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας. Η ταινία κέρδισε 9 Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Σκηνοθεσίας.

 

Ο Άγγλος ασθενής (1996)

9 Όσκαρ/ 12 υποψηφιότητες

Ο Άγγλος ασθενής είναι ταινία του 1996, διασκευασμένη από το ομώνυμο διήγημα του Μάικλ Ονταάτζε. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Άντονι Μιγκέλα, κέρδισε εννιά βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β΄ Γυναικείου Ρόλου – Ζιλιέτ Μπινός, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνικών, Κοστουμιών, Ήχου και Μουσικής) και δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Καλύτερης Μουσικής). Ο Ονταάτζε βρισκόταν σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας, για να διαφυλάξει το καλλιτεχνικό του όραμα και δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος με τη διασκευή της ταινίας.

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

8 Όσκαρ/ 13 υποψηφιότητες

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος είναι επική ιστορική ρομαντική ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Η ιστορία λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στον Αμερικανικό Νότο. Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.[1] Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες;  Δες NOVA!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα