Όσκαρ 2018: Ευτράπελα στις απονομές – Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες
Από γυμνούς που σουλατσάρουν στην σκηνή μέχρι κωφούς που ακούν και αγνώστους που παραλαμβάνουν βραβεία και γίνονται καπνός, οι τελετές απονομής έχουν πάντα το δικό τους "αλατοπίπερο"
- 28 Φεβρουαρίου 2018 07:04
Λαμπεροί πρωταγωνιστές, κόκκινο χαλί, φώτα, χειροκροτήματα, αίγλη, νικητές και χαμένοι, χλιδή, γέλια, δάκρυα εκατομμύρια τηλεθεατές είναι μερικά απ΄τα στοιχεία που συνθέτουν τις τελετές απονομής των βραβείων Όσκαρ.
Σε αυτά προσθέστε και τα ευτράπελα και περίεργα περιστατικά, άλλοτε μικρής έκτασης και σημασίας και άλλοτε μεγαλύτερης, και θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τον σημαντικότερο θεσμό του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά ευτράπελα, που έμειναν μαζί με τους νικητές, στην ιστορία:
Ο λάθος Φρανκ
1934: Ο παρουσιαστής της τελετής Γουίλ Ρότζερς ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νικητή στην κατηγορία Καλύτερος Σκηνοθέτης. Ανοίγει τον φάκελο και λέει “Έλα να το πάρεις, Φρανκ!”. Ο Φρανκ Κάπρα, σίγουρος ότι αυτός είναι ο νικητής για το Lady for a day, κατευθύνεται προς την σκηνή, για να διαπιστώσει ότι ο Φρανκ στον οποίο αναφερόταν ο Ρότζερς δεν ήταν αυτός αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το Cavalcade.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διώξει την αμηχανία, ο Ρότζερς καλεί αμέσως στην σκηνή και τον τρίτο υποψήφιο Τζορτζ Κιούκορ.
Άγνωστος παραλαμβάνει το βραβείο και γίνεται καπνός
1938: Η Άλις Μπράντι είναι η νικήτρια στην κατηγορία του Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο In Old Chicago. Είναι απούσα όμως από την βραδιά λόγω σπασμένου αστραγάλου. Αντί αυτής, στη σκηνή ανεβαίνει ένας άνδρας, ο οποίος παραλαμβάνει κανονικότατα το βραβείο και αμέσως μετά γίνεται…καπνός.
Μετά από λίγες μέρες η Μπράντι επικοινωνεί με την Ακαδημία για να ρωτήσει πότε θα παραλάβει το βραβείο της και τότε γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη. Ότι δηλαδή δεν είχε στείλει κάποιον για να πάρει το βραβείο και δεν γνώριζε τον συγκεκριμένο άντρα. Η Ακαδημία πάντως φρόντισε να της ετοιμάσει ένα άλλο, το οποίο ωστόσο ποτέ δεν είδε, καθώς πέθανε από καρκίνο λίγους μήνες αργότερα.
Όσον αφορά την τύχη της αρχικής πλακέτας (σ.σ. μέχρι το 1943 δεν δίνονταν αγαλματίδια στους νικητές των δεύτερων ρόλων) είναι άγνωστη μέχρι σήμερα…
Πώς γεμίζεις 20 λεπτά; Ο Τζέρι Λιούις ξέρει
1959: Ο Τζέρι Λιούις παρουσιάζει (μαζί με άλλους πέντε ηθοποιούς) για τρίτη φορά την τελετή απονομής. Αυτή όμως αποδεικνύεται και η πιο δύσκολη, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που κανείς άλλος πριν από αυτόν αλλά και μετά, δεν βρήκε μπροστά του. Το τελευταίο βραβείο που επρόκειτο να δοθεί, απονεμήθηκε 20 λεπτά πριν το τέλος του show, οπότε ο Λιούις έπρεπε να γεμίσει τον χρόνο.
Με όλους τους νικητές και τους συμπαρουσιαστές του στην σκηνή, ο Λιούις αρχίζει να “παίζει”. Ζητάει από την ορχήστρα να παίξει διάφορες εκτελέσεις του τραγουδιού There’s No Business Like Show Business, διευθύνει τους μουσικούς, δοκιμάζει να παίξει τρομπέτα, χορεύει και τραγουδάει. Το NBC, που μετέδιδε την τελετή, τον βγάζει εν τέλει από την δύσκολη στιγμή 5 λεπτά αργότερα, κόβοντας τη σύνδεση και δείχνοντας μια ταινία μικρού μήκους.
Γυμνός στη σκηνή των Όσκαρ
1974: Ένας εκ των παρουσιαστών, ο Ντέιβιντ Νίβεν ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ όταν ένας μακρυμάλλης, μυστακοφόρος, γυμνός άνδρας εμφανίζεται, τρέχοντας κατά μήκος της σκηνής και κάνοντας με τα δάχτυλά του το σήμα της ειρήνης. Οι παρευρισκόμενοι, αφού ξεπερνούν το αρχικό σοκ, ξεσπούν σε γέλια και χειροκροτήματα, ο διευθυντής της ορχήστρας δίνει σύνθημα στους μουσικούς να αρχίζουν να παίζουν και ο Νίβεν λέει: “Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, αυτό ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι συναρπαστικό να πιστεύουμε ότι ίσως το μόνο γέλιο που ο άνθρωπος αυτός θα πάρει ποτέ στη ζωή του είναι με το να μείνει γυμνός, δείχνοντας τις αδυναμίες του;”
Για την ιστορία, ο άνδρας ονόματι Ρόμπερτ Όπελ, αντί να συλληφθεί, έδωσε στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στην οποία ερωτηθείς γιατί προέβη στην κίνηση αυτή, απάντησε: “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ντρέπονται να είναι γυμνοί δημοσίως. Εκτός αυτού, είναι ένας τρόπος για να κάνεις καριέρα”.
Οι κωφοί άκουγαν
1978: Η Ντέμπι Μπουν ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής το τραγούδι You Light Up My Life, το οποίο πήρε λίγη ώρα αργότερα το σχετικό Όσκαρ, συνοδευόμενη από 11 νεαρά κορίτσια από κλινική για κωφάλαλους, που έκαναν τα φωνητικά και χρησιμοποιούσαν τη νοηματική γλώσσα. Αετομάτηδες θεατές, ωστόσο, παρατήρησαν ότι το κάθε κορίτσι έμοιαζε να λέει άλλο τραγούδι.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι την τελευταία στιγμή τα πραγματικά κωφάλαλα κορίτσια είχαν αντικατασταθεί από μη κωφά από κοντινό σχολείο και τραγουδούσαν ό,τι τους ερχόταν.
Κατευθείαν στο…ψητό
1985: Ο 78χρονος Σερ Λόρενς Ολίβιε ανεβαίνει στη σκηνή για να δώσει το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερη Εικόνα, με τον κοινό να σηκώνεται και να τον χειροκροτάει.
Η θερμή υποδοχή όμως φαίνεται ότι συνεπήρε τον Ολίβιε, ο οποίος ξέχασε να αναφέρει τις υποψηφιότητες και απλώς άνοιξε τον φάκελο και ανακοίνωσε κατευθείαν την νικήτρια ταινία, το Amadeus.
Τα push ups επί σκηνής του 73χρονου Τζακ Πάλανς
1992: Ο 73χρονος Τζακ Πάλανς κερδίζει το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο City Slickers. Αποφασισμένος να αποδείξει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ηθοποιοί δεν έχουν “σβήσει” και ότι μπορούν να πάρουν στους ώμους τους ταινίες, ο Πάλανς πέφτει κάτω και αρχίζει να κάνει push ups με το ένα χέρι, αφήνοντας τους πάντες άναυδους.
Ο Μπενίνι πηδάει στα καθίσματα
1999: Η Σοφία Λόρεν ανακοινώνει το Life is Beautiful του Ρομπέρτο Μπενίνι ως την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός το πανηγυρίζει δεόντως πριν ανέβει στην σκηνή για να παραλάβει το αγαλματίδιο. Σε ντελίριο ενθουσιασμού, πηδάει από την χαρά του, όχι μόνο για να σηκωθεί από την θέση του αλλά και για να ανέβει στα μπροστινά καθίσματα ενώ πηδώντας ανέβηκε και τα σκαλιά της σκηνής.
Καυτό φιλί επί σκηνής
2003: Ο Έιντριεν Μπρόντι παίρνει το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία The Pianist. Ανεβαίνει στη σκηνή και κατευθύνεται προς την Χάλι Μπέρι, που τον περιμένει να του δώσει το αγαλματίδιο. Μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά του, αρπάζει την Μπέρι και της δίνει ένα καυτό φιλί αρκετών δευτερολέπτων.
Ένα με τα σκαλιά
2013: Η Τζένιφερ Λόρενς κερδίζει το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Silver Linings Playbook και ανεβαίνει στη σκηνή για να το παραλάβει. Στα σκαλιά όμως και ενώ όλα τα βλέμματα των παρευρισκομένων είναι πάνω της, όπως και των εκατομμυρίων τηλεθεατών, μπερδεύεται στην μακριά τουαλέτα που φοράει και πέφτει.
Σερβίρεται και πίτσα
2014: Η βραδιά κυλάει ομαλά, όταν κάποια στιγμή εμφανίζεται στη σκηνή ένας διανομέας με μερικά κουτιά πίτσας ανά χείρας. “Μαντέψτε, έφτασαν οι πίτσες”, λέει η παρουσιάστρια Έλεν ντε Τζενέρις, η οποία κατεβαίνει από τη σκηνή με τον διανομέα και αρχίζει να κερνάει την ελίτ του Χόλιγουντ, που κάθεται στις πρώτες σειρές.
Άλλη ταινία κέρδισε, άλλη πήρε το βραβείο
2017: Η Φέι Νταναγουέι και ο Γουόρεν Μπίτι ανακοινώνουν το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Η πρώτη λέει La La Land, με τους παραγωγούς της ταινίας να ανεβαίνουν περιχαρείς στη σκηνή. Εν μέσω των ομιλιών τους ενημερώνονται ότι ο πραγματικός νικητής της κατηγορίας είναι το Moonlight. Αποδείχτηκε ότι ο Μπίτι είχε βγει από τα παρασκήνια κρατώντας τον φάκελο που ανέγραφε την νικήτρια του Α΄ Γυναικείου Ρόλου, που ήταν η Έμα Στόουν στο La La Land και όχι αυτόν της Καλύτερης Ταινίας.
Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες NOVA!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Οι τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman
(Κεντρική φωτό: AP Photo, File)