Όσκαρ 2018: Επτά μεταμορφώσεις ηθοποιών που τους έφεραν τη νίκη
Αυτοί είναι οι αστέρες του Χόλιγουντ που κατάφεραν να κερδίσουν τη θέση τους στο πάνθεον των Όσκαρ μέσα από την ερμηνεία αλλά και τη μεταμόρφωσή τους για τις ανάγκες του ρόλου - Υπέμειναν εξαντλητικές δίαιτες, ειδικές διατροφές και πολύωρες διαδικασίες προσθετικού μακιγιάζ
- 28 Φεβρουαρίου 2018 07:06
Η υποψηφιότητα του Γκάρι Όλντμαν στην κατηγορία α’ αντρικής ερμηνείας των φετινών βραβείων Όσκαρ για τη συγκλονιστική ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στην ταινία του Τζο Ράιτ «Η Σκοτεινή Ώρα» έρχεται να υπενθυμίσει τις παλαιότερες χρυσές νίκες ηθοποιών που εκτός από τη δυνατή ερμηνεία τους κατάφεραν να μπουν στο πετσί του ρόλου και να μεταμορφωθούν εμφανισιακά σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη θυμίζουν σε τίποτα τον λαμπερό εαυτό τους.
Τα στάδια της μεταμόρφωσης του Γκάρι Όλντμαν:
Κάποιοι από τους αστέρες αυτούς χρησιμοποίησαν την εκπαίδευση και τις τεχνικές τους και ζούσαν για μήνες σαν τους χαρακτήρες που πρόκειται να υποδυθούν, υιοθετώντας συνήθειές ή κινήσεις τους. Άλλοι υποβλήθηκαν σε αυστηρές διατροφές προκειμένου να φτάσουν τα “κυβικά” των ηρώων τους, ενώ αρκετοί άλλαξαν την εξωτερική τους εμφάνιση μέσα από πολύωρες και ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες μακιγιάζ και προσθετικών.
Το News24/7 συγκέντρωσε τους επτά ηθοποιούς που κατάφεραν να αποκτήσουν το χρυσό αγαλματίδιο μέσα από τη “μετουσίωσή” τους στον εκάστοτε ρόλο:
Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου το 1981 για την ταινία «Οργισμένο είδωλο»
Ένας από τους πρώτους ηθοποιούς που μπήκαν στη διαδικασία μεταμόρφωσης είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος κλήθηκε το 1980 να υποδυθεί τον αυτοκαταστροφικό πυγμάχο Τζέικ Λα Μότα στην ταινία «Οργισμένο είδωλο» (Raging Bull), σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε.
Ο Ντε Νίρο πήρε 27 κιλά για να παρουσιαστεί παχύσαρκος στα τελευταία 10 λεπτά της ταινίας.. Λέγεται ότι αρνήθηκε να του τοποθετήσουν μαξιλάρια για να φαίνεται παχύς. Επέλεξε να αυξήσει το βάρος του, για να δείχνει φυσικό το αποτέλεσμα. Για τη μεταμόρφωση και τη συγκλονιστική ερμηνεία του απέσπασε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.
Νικόλ Κίντμαν
Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2003 για την ταινία «Οι Ώρες»
Την πολύπλοκη προσωπικότητα της βρετανίδας μυθιστοριογράφου Βιρτζίνια Γουλφ κλήθηκε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη η αυστραλιανής καταγωγής Νικόλ Κίντμαν, μέσα από την ταινία «Οι Ώρες», (μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Μίκαελ Κάνινχαμ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Στίβεν Ντάλντρι). Η Κίντμαν μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά για να ενσαρκώσει την αυτόχειρα συγγραφέα. Έβαλε προσθετική μύτη, πέρασε πολλές ώρες στο μακιγιάζ, διάβασε όλα τα χειρόγραφα της Γουλφ και έμαθε να γράφει με το δεξί, καθώς η ίδια είναι αριστερόχειρας. Η ηθοποιός αργότερα δήλωσε πως συνήθιζε να φορά την προσθετική μύτη κάθε μέρα, ώστε να συνηθίσει τον ρόλο της. Αυτό παράλληλα τη βοήθησε να ξεφεύγει και από τους παπαράτσι που την κυνηγούσαν, καθώς εκείνη την εποχή έβγαινε το διαζύγιο της με τον Τομ Κρουζ.
Σαρλίζ Θερόν
Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2004 για την ταινία «Monster»
Η Σαρλίζ Θερόν αποτελεί αναμφίβολα μία από τις ωραιότερες γυναίκες του αμερικανικού σινεμά. Για τις ανάγκες της ταινίας «Monster», όπου υποδύεται την κατά συρροή δολοφόνο Αϊλίν Γούορνος, η Θερόν δεν δίστασε να τσαλακώσει τη λαμπερή εικόνα της για να μεταμορφωθεί στο ομότιτλο ‘τέρας’: Πήρε 15 κιλά, ξύρισε τα φρύδια της και υπέμεινε αρκετές ώρες απαιτητικού μακιγιάζ. με αλλοιωμένο πρόσωπο, παραπανίσια κιλά ερμηνεύοντας τον ρόλο μίας ομοφυλόφιλης γυναίκας, η οποία εργάζεται ως πόρνη και δολοφονεί τους πελάτες της. Η πανέμορφη Charlize Theron μεταμορφώνεται ανατριχιαστικά στην Aileen Wuornos της οποίας η ιστορία συγκλόνισε τις ΗΠΑ μερικά χρόνια πριν και η ίδια καταδικάστηκε σε θάνατο για τα εγκλήματά της. Ο τρόπος που η Θερόν ενσάρκωσε τη διαβόητη Γούορνος, της οποίας η ιστορία και δράση συγκλόνισε τις ΗΠΑ στις αρχές του 210υ αιώνα, της απέφερε δικαίως το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Δείτε τη μεταμόρφωση της Θερόν (από το 3.11′ και μετά):
Κρίστιαν Μπέιλ
Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 2011 για την ταινία «The Fighter»
Ο Κρίστιαν Μπέιλ έχει στην καριέρα του αποδείξει ότι θα κάνει τα πάντα προκείμενου να αποδώσει στο 1005 των δυνατοτήτων του τον ρόλο που θα επιλέξει. Για τις ταινίες «Backseat» όπου υποδύεται τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ) και «American Hustle» πήρε 30 και 20 κιλά αντίστοιχα ενώ αντίθετα για τον ρόλο του στον «Άγρυπνο» (The Machinist) έχασε 27 κιλά (!) από το κανονικό του βάρος.
Ανάλογες διαιτητικές θυσίες έκανε και για τον ρόλο του ως πρώην ναρκομανής πυγμάχος Ντίκι Έκλουντ. Έλαβε εξαιρετικά θετικές κριτικές για την ερμηνεία του και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Β’ Ανδρικού Ρόλου.
Μάθιου ΜακΚόναχι
Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 2014 για την ταινία «Dallas Buyers Club»
Το 2013 ο Μάθιου ΜακΚόναχι αποφάσισε να αντιστρέψει την εικόνα του γοητευτικού Τεξανού που τον είχε καθιερώσει και να υποδυθεί τον σκληροτράχηλο καουμπόι Ρον Γούντραφ, ο οποίος διαγνώστηκε το 1985 διαγνώστηκε με AIDS κι αποφάσισε να ιδρύσει ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Ο Γούντραφ στην πορεία της ζωής του μαχόταν όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την κοινωνική αποδοχή των ομοφυλοφίλων.
Ο ΜακΚόναχι έχασε 21 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου και όπως δήλωσε, στη διάρκεια των γυρισμάτων μασούσε πάγο για να ξεγελάσει τον εαυτό του. Η ταινία «Dallas Buyers Club» τού χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού, το Βραβείο Επιλογής Κριτικών καθώς και το BAFTA.
Δείτε τον ΜακΚόναχι και τον Λέτο να ερμηνεύουν στο Dallas Buyers Club:
Τζάρεντ Λέτο
Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου το 2014 για την ταινία «Dallas Buyers Club»
Στο πλευρό του ΜακΚόναχι στην ταινία «Dallas Buyers Club» εμφανίστηκε ένας ακόμη ταλαντούχος ηθοποιός που μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες του ρόλου του: O Jared Leto αδυνάτισε δραματικά και ξύρισε τα φρύδια του για να υποδυθεί την Rayon, μία οροθετική τρανσέξουαλ που εξελίχθηκε στο δεξί χέρι του Γούντραφ. Η ερμηνεία του δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού απέσπασε το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου.
Μέριλ Στριπ
Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου το 2012 για την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία»
«Προσπαθώ να προσεγγίσω τον ρόλο με τόσο ζήλο, θέρμη και προσοχή στη λεπτομέρεια, όση διαθέτει και η ίδια η Λαίδη Θάτσερ – ελπίζω μόνο ότι οι αντοχές μου θα φτάσουν τις δικές της» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2011 η μετρ της υποκριτικής τέχνης Μέριλ Στριπ, η οποία κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει στη βιογραφική ταινία για τη ζωή της «Σιδηράς κυρίας»του 20ού αιώνα και πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ερμηνεία αυτή της έφερε το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της και η Στριπ ανέβηκε στη σκηνή με περηφάνια και ντυμένη με μια ολόχρυση τουαλέτα που προμήνυε τη νίκη της. Η ταινία «Iron Lady» κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερου Μακιγιάζ.
Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες NOVA!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman