Όσκαρ 2018: Σημειώσατε ‘Χ’: Οι έξι ισοπαλίες στην ιστορία των βραβείων
Mπορεί να σπανίζει, όμως η ισοπαλία είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα για τους διεκδικητές του χρυσού αγαλματίδιου
- 01 Μαρτίου 2018 07:54
Μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστό, αλλά η ισοπαλία είναι ένα πιθανό(αν και όχι σύνηθες) αποτέλεσμα στην διαδικασία των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, με μόλις έξι να έχουν σημειωθεί στην 90χρονη ιστορία του θεσμού των πιο λαμπερών κινηματογραφικών βραβείων του πλανήτη.
Πρώτου ανδρικού ρόλου (1932)
Ο Φρέντερικ Μαρτς
Στην πέμπτη τελετή των ετήσιων βραβείων, οι κανόνες ήταν, ακόμη, διαφορετικοί από σήμερα: Αν ένας υποψήφιος είχε λιγότερες από τρεις ψήφους διαφορά από τον πρώτο, τότε οι δυό τους μοιράζονταν το βραβείο. Ο Φρέντρικ Μαρτς είχε μία μόλις ψήφο περισσότερη από τον Γουάλας Μπήρι, με αποτέλεσμα να βραβευτούν και οι δύο. Ο Μαρτς για τον ρόλο του στην ταινία Δρ. Τζέκυλ και Κ. Χάιντ και ο Μπήρι για το The Champ. O Mαρτς ήταν επίσης ο πρώτος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ για ρόλο σε ταινία τρόμου.
Ο Γουάλας Μπήρυ(δεξία), με τον Έντγκαρ Χούβερ και την ηθοποιό Lana Turner
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους(1950)
Στην τελετή του 1950 ο άνωθεν κανονισμός είχε αλλάξει, όμως και πάλι, δύο ταινίες ήρθαν ισόπαλες συγκεντρώνοντας ίδιο αριθμό ψήφων στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Πρόκειται για το 18 λεπτών A Chance to Live, του James L. Shute και το κινουμένων σχεδίων 10λεπτο So Much for So Little από τον δημιουργό του Bugs Bynny, Chuck Jones. Το A Chance to Live παρουσιάζει τις προσπάθειες του ιερέα John Patrick Carroll-Abbing να στήσει ένα ορφανοτροφείο για αγόρια στην Ιταλία, ενώ το So Much for So Little, ήταν μία ταινία για τις παθογένειες του αμερικανικού συστήματος Υγείας.
Πρώτου γυναικείου ρόλου (1969)
Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία ισοπαλία σε κατηγορία πρώτου ρόλου και την πιο γνωστή από όλες, κυρίως, λόγω του μεγέθους των δύο ηθοποιών που μοιράστηκαν το βραβείο. Πρόκειται για την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Μπάρμπαρα Στράιζαντ και την Κάθριν Χέπμπορν. Η παρουσιάστρια των βραβείων, Όντρεϊ Χέπμπορν, ανοίγοντας τον φάκελο ανακάλυψε την ισοψηφία των δύο με 3030 ψήφους. Η 26 ετών Μπάρμπαρα Στράιζαντ που με το Ένα αστείο κορίτσι έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο μοιραζόταν το βραβείο με την 61 ετών Χέπμπορν για την ταινία Το λιοντάρι του χειμώνα. Η Χέπμπορν είχε ήδη στο ενεργητικό της 10 υποψηφιότητες και την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει το βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου με την ταινία Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ.
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (1987)
Χρειάστηκε να περάσουν 28 χρόνια από την τελευταία ισοπαλία για σημειωθεί μία ακόμα στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας. Το ντοκιμαντέρ της Μπριζίτ Μπέρμαν για τον κλαρινετίστα Artie Shaw, με τίτλο Artie Shaw: Time is All You’ve Got, και το Down and Out in America της Λι Γκραντ για την φτώχεια στην Αμερική της δεκαετίας του ’80, μοιράστηκαν το βραβείο για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.
Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους (1995)
Το 1995, στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ισοψήφισαν η βρετανική κωμωδία Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο βρετανός ηθοποιός Πήτερ Καπάλντι και η LGBTQ νεανική ταινία Trevor. Η πρώτη αφορά στις δυσκολίες του Φραντς Κάφκα κατά την συγγραφή της Μεταμόρφωσης, ενώ η δεύτερη αναφέρεται σε ένα 13χρονο γκέι αγόρι που επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Γραμμένο από τον Τζέημς Λεσέσν και σκηνοθετημένο από την Πέγκυ Ραΐσκι, η ταινία αποτέλεσε έμπνευση για το Trevor Project, πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει ομοφυλόφιλους νέους.
O Λεσέσν το 2015
Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ Ήχου(2013)
Η πιο πρόσφατη ισοπαλία του θεσμού, ήρθε πριν από 5 χρόνια με το Zero Dark Thirty και το Skyfall να κερδίζουν το βραβείο για το καλύτερο Μοντάζ Ήχου. Το βραβείο απένειμε ο Μαρκ Γουόλμπεργκ μαζί με τον Ted, το λούτρινο αρκουδάκι με το οποίο συμπρωταγωνιστούσαν στην ομώνυμη ταινία. Ανοίγοντας τον φάκελο και βλέπω το αποτέλεσμα, είπε απευθυνόμενος στο κοινό: “Δεν λέω βλακείες, έχουμε ισοπαλία”.
Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.