Πέθανε ο Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

Πέθανε ο Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

Στο "Ο Ανθρωπος που Επεσε στη Γη" έπεισε τον Ντέιβιντ Μπόουι να υποδυθεί έναν εξωγήινο και παρέδωσε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες φαντασίας.

Πέθανε στα 90 του έτη ο Βρετανός σκηνοθέτης Νίκολας Ρεγκ, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Είναι ο άνθρωπος που έβαλε τον Μικ Τζάγκερ να δώσει την «Performance» της ζωής του και έκλεισε σε μια ταινία όλο το χανγκόβερ από το ψυχεδελικό τριπ των sixties.

Στο «Ο Ανθρωπος που Επεσε στη Γη» έπεισε τον Ντέιβιντ Μπόουι να υποδυθεί έναν εξωγήινο και παρέδωσε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες φαντασίας. Κινηματογράφησε τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την Τζούλι Κρίστι σε μια από τις πιο αξέχαστες ερωτικές σκηνές και συνάμα ταινίες τρόμου του σινεμά με το «Μετά τα Μεσάνυχτα». Στην «Περιπλάνηση» μεταμόρφωσε την αυστραλέζικη έρημο σε ένα τοπίο μαγικό που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από όνειρο.

Σύστησε την Τερέζα Ράσελ ως μια από τις πιο σέξι γυναίκες της μεγάλης οθόνης και της χάρισε την αξέχαστη «Δύναμη της Σάρκας». Δημιούργησε με το «Eureka» μια από τις πιο παράδοξες δημιουργίες που ξεπήδησαν ποτέ από το Χόλιγουντ. Απεικόνισε απολαυστικά στο «Insignificance» πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλμπερτ Αϊνστάιν, τον γερουσιαστή Μακάρθι, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Τζο Ντι Μάτζιο, στη διάρκεια μιας απρόοπτης βραδιάς. Και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπερασπιστής του ίδιου ρηξικέλευθου και εντελώς αντισυμβατικού σινεμά κόντρα στις εκάστοτε μόδες και τις απαιτήσεις των στούντιο.

Η διαδρομή του πίσω από την κάμερα υπήρξε μοναχική, με τις μεγάλες εταιρείες να εχθρεύονται τις πρωτοπορίες του και τους πιο συντηρητικούς κριτικούς να μην εκτιμούν εγκαίρως το έργο του. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ωστόσο, η φιλμογραφία του παραμένει διαχρονική και μοντέρνα, ένα γοητευτικό αίνιγμα που με τα χρόνια αποκαθίσταται πανηγυρικά στις στήλες της κριτικής, τρυπώνει στις περισσότερες best of λίστες αξιοσέβαστων κινηματογραφικών εντύπων (και, πλέον, ιστοσελίδων) και αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, ακριβώς επειδή υπήρξε αρκετά μπροστά από την εποχή της.

Ο Νίκολας Ρεγκ τιμήθηκε στις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας αποφάσισαν να τιμήσουν τον Βρετανό δημιουργό το 2015.

Ενδεικτική Φιλμογραφία / Selected Filmography
1970 Performance
1971 Walkabout
1973 Don’t Look Now
1976 The Man Who Fell to Earth
1980 Bad Timing
1983 Eureka

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα