Πέθανε ο σκηνοθέτης του ‘Φιλαδέλφεια’ και της ‘Σιωπής των Αμνών’

Πέθανε ο σκηνοθέτης του ‘Φιλαδέλφεια’ και της ‘Σιωπής των Αμνών’

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε Jonathan Demme έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που υπέγραψε δύο από τις εμβληματικότερες ταινίες του αμερικανικού σινεμά τη δεκαετία του '90

Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Jonathan Demme, βραβευμένος με Όσκαρ για τις ταινίες “Σιωπή των Αμνών” και “Φιλαδέλφεια. Ο κινηματογραφιστής άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από επιπλοκές στην καρδιά. Η σύζυγος και τα τρία του παιδιά επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα το θάνατό του.

FILE - In this Sept. 13, 2016, file photo, Jonathan Demme, director of the concert film "Justin Timberlake + The Tennessee Kids," appears at the premiere at the Toronto International Film Festival in Toronto. Demme died, Wednesday, April 26, 2017, from complications from esophageal cancer in New York. He was 73. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File) Chris Pizzello/Invision/AP

 

Έκανε την εμφάνισή του στη βιομηχανία του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’70, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, με τη δραματική ταινία Melvin και Howard να αποτελεί για αυτόν το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση. Ακολούθησαν μια σειρά από ταινίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και κινούμενες μεταξύ της κομεντί και του δράματος μέχρι τις αρχές του ’90. Η ταινία όμως που εκτόξευσε την καριέρα του δεν ήταν άλλη από το ατμοσφαιρικό, αστυνομικό θρίλερ “Η Σιωπή των αμνών”, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Harris. Το φιλμ που κυκλοφόρησε το 1991 προκάλεσε αίσθηση και χάρισε στον σκηνοθέτη το βραβείο όσκαρ σκηνοθεσίας.

Μια ταινία που εισήγαγε στην λαϊκή κουλτούρα τη φιγούρα του Χάνιμπαλ Λέκτερ και έδωσε τροφή για τη δημιουργία δεκάδων άλλων ταινιών τρόμου που ξέφευγαν πλέον από την ωμή βία και εισήγαγαν για τα καλά τον όρο ψυχολογικό θρίλερ (παρά το γεγονός πως δεν έλλειπαν οι βίαιες σκηνές) στο αμερικανικό σινεμά.

Το 1993 έρχεται ένα άλλο φιλμ να σημαδέψει την Ακαδημία κινηματογράφου και να αποτελέσει ορόσημο για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Το “Φιλαδέλφεια” κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, α’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου και σεναρίου. Τότε ο Demme είχε δηλώσει πως εμπνεύστηκε για το θέμα της ταινίας όταν ένας φίλος του προσβλήθηκε από την ασθένεια του AIDS.

Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα