Ρεκόρ για το box office στις ΗΠΑ το 2018: Γιατί οι Αμερικανοί στρέφονται στο σινεμά

Ρεκόρ για το box office στις ΗΠΑ το 2018: Γιατί οι Αμερικανοί στρέφονται στο σινεμά
pixabay.com

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως αποζητούν ολοένα και περισσότερο τις "ελίτ" υπηρεσίες στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη ότι το 2018 θα σημειώσει ρεκόρ στις εισπράξεις εισιτηρίων έχει η αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου: Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, στο αμερικανικό box office οι εισπράξεις φτάνουν τα 9,3 δισ. δολάρια, μια αύξηση της τάξεως του 9% σε σύγκριση με το 2017. Οι εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογράφων (ΝΑΤΟ) αναφέρουν δε ότι ακόμα και εάν οι κυκλοφορίες των επόμενων δύο μηνών δεν αποδώσουν καλά, ο τζίρος της χρονιάς θα “χτυπήσει” το ρεκόρ των 12 δισ. δολαρίων!

Στο boost αυτό του σινεμά στις ΗΠΑ έχει συμβάλει αναμφίβολα η οικονομική ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί από το 2017 και μετά. Σύμφωνα όμως με τον αντιπρόεδρο της ΝΑΤΟ, Πάτρικ Ντόνοβαν, στην αύξηση των εισπράξεων συντελούν και άλλοι λόγοι: Οι συνδρομητικές υπηρεσίες και ο σωστός προγραμματισμός στις κυκλοφορίες ταινιών είναι σημαντικοί, ενώ ίσως πιο καθοριστικοί παράγοντες είναι η αναβάθμιση της κινηματογραφικής εμπειρίας, οι προσφορές στα εισιτήρια και η δυνατότητα προπώλησης πολλές φορές και μήνες πριν από μια πρεμιέρα.

Οι εισπράξεις από το 2014 μέχρι σήμερα

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως αποζητούν ολοένα και περισσότερο τις “ελίτ” υπηρεσίες στις κινηματογραφικές αίθουσες: Προπληρωμένες συνδρομές, MoviePass και δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού και αλκοόλ έχουν συνεισφέρει στην αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων. Μεγάλη μερίδα του κινηματογραφικού κοινού επωφελείται και των προσφορών που υπάρχουν για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες προβολής καθώς και των προσφορών που συμπεριλαμβάνονται μέσα από τις προπωλήσεις.

Μια ενδιαφέρουσα τάση που παρατηρήθηκε το 2018 μέσα από την αύξηση προσέλευσης του κοινού είναι οι ταινίες είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμα και εάν προβάλλονταν σε μη “εμπορικές” περιόδους (φθινόπωρο και άνοιξη). Τα στούντιο συνεπώς δεν έτριψαν φέτος τα χέρια τους μόνο με τα blockbusters του καλοκαιριού, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές…

Σινεφίλ στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Φεστιβάλ Sundance 2018 Danny Moloshok/Invision/AP

Οι “χρυσές” ταινίες

Ως προς τις ταινίες με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, στην κορυφή συναντούμε τον “Black Panther“. Η ιστορία του βασιλιά της Γουακάντα, T’ Challa, έχει μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 700 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, καθιστώντας την την τρίτη πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών και την καλύτερη εισπρακτικά ταινία του 2018.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο “Venom” με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy, το οποίο άνοιξε με εισπράξεις 80 εκατ. δολάρια το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Μια ακόμη ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία του 2018 είναι το “A star is born” με τη Lady Gaga και τον Bradley Cooper, η οποία έφτασε στα 126 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις (έχοντας προϋπολογισμό ύψους 36 εκατ.).

Ιδιαίτερα αισιόδοξος και για την πορεία των ταινιών που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εμφανίζεται ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Λιίο Καλπ: «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ. Ο Νοέμβριος φαίνεται πολλά υποσχόμενος, ενώ υπάρχουν και κάποια φαβορί τον Δεκέμβρη» δήλωσε στο Hollywood Reporter.

Ειδικότερα, στις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του Νοεμβρίου είναι οι ταινίες “Ο Καρυοθραύστης και τα τέσσερα βασίλεια“, “The Grinch“, “Ralph Breaks the Internet” και “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald“. Τον Δεκέμβριο αναμένονται μεταξύ άλλων το “Spider-Man: Into the Spider-Verse“, η επιστροφή της “Mary Poppins“, καθώς και οι περιπέτειες “Aquaman” και “Bumblebee“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα