Robin Williams: Ο ηθοποιός, που κέρδισε το Όσκαρ της παιδικής μας ηλικίας

Robin Williams: Ο ηθοποιός, που κέρδισε το Όσκαρ της παιδικής μας ηλικίας

Οι 30αρηδες νιώθουν ότι με τον θάνατο του Robin Williams, έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο. Υπάρχει λόγος σοβαρός και μερικές πολύ σπουδαίες ταινίες, που εξηγούν το γιατί αισθάνονται έτσι

“Make your life spectacular. I know I did. I made it, Mom. I’m a grown up”

Τη μέρα που θα σταματήσω να συγκινούμαι, βλέποντας τον Robin Williams, ως jack να λέει την παραπάνω ατάκα, θα έχει κλείσει οριστικά η πόρτα της παιδικής μου ηλικίας, την οποία παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόμαστε από παντού, οι περισσότεροι από μας φροντίζουμε να την κρατάμε ανοιχτή.

Πότε με αναμνήσεις, πότε με Video Games, πότε με συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με την ηλικία μας και πάντα με τη βοήθεια ηρώων, που μας κράτησαν συντροφιά, σε μια περίοδο της ζωής μας, που ίσως δεν καταλαβαίναμε πόσο όμορφη ήταν.

Για τον Robin Williams, που επέλεξε να φύγει πρόωρα από τη ζωή, έχουν ήδη γραφτεί πολλά και δικαίως. Για τις μοναδικές ερμηνείες του, για το Όσκαρ, που πήρε με το σπαθί του, για την πιο δυνατή καλημέρα της 7ης Τέχνης, για το πόσο σπουδαίος Stand Up κωμικός ήταν.

Έκανε όμως και κάτι πολύ σπουδαίο, κάτι που εξηγεί το γιατί όσοι βρίσκονται σε ηλικία από 25 έως 35 ετών, ένιωσαν βαθιά θλίψη, ακούγοντας ότι έβαλε τέλος στη ζωή του.

Μας έκανε παρέα, μας έκανε να γελάσουμε, μας συγκίνησε και μας πλησίασε, όταν ήμασταν παιδιά.  Και αυτό ένα παιδί δεν το ξεχνά, ακόμα και αν τα χρόνια περάσουν.

Όλοι έχουμε αναμνήσεις από βιντεοκασέτες, που βάζαμε ξανά και ξανά και από ταινίες, που βλέπαμε όποτε και να τις πετυχαίναμε στην τηλεόραση. Από τον “Alladin”, το animation, που όπως πολύ σωστά έγραψε ο Θοδωρής Δημητρόπουλος, υπήρξε η κορύφωση της χρυσής περιόδου των κινουμένων σχεδίων της Disney, μέχρι τη Mrs. Doubtfire, τον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών και το τρελό “Jumanji”, o Robin Williams υπήρξε σύντροφος των ονείρων μας, στην καλύτερη περίοδο της ζωής μας.

Και δεν ήταν τυχαίο. Οικογενειακές ταινίες και ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά ή σε παιδιά που αρνούνται να μεγαλώσουν, υπήρξαν και υπάρχουν πολλές και καλές, ωστόσο σε ελάχιστες ο πρωταγωνιστής έδειχνε να απολαμβάνει τόσο πολύ αυτό που έκανε, όσο ο Robin Williams. Έπαιζε σαν παιδί, σε σώμα ενηλίκου και έδειχνε να το καταδιασκεδάζει. 

Θυμηθείτε το Hook, όταν ο ήρωας, μεταμορφώνεται σε Πίτερ Παν, αφήνοντας απλώς το παιδί που είχε φυλακίσει μέσα του, να πάρει το πάνω χέρι. Ο Robin Williams, κάνει την αλλαγή χωρίς εφέ, με μόνο όπλο το ταλέντο του και πείθει.

Τις μέρες που θα έρθουν, θα ξαναδούμε σίγουρα πολλές από τις ταινίες του Robin Williams και νομίζω ότι πέρα από τις αναμενόμενες επιλογές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε και αυτές που θα μας επιτρέψουν για λίγη ώρα να επιστρέψουμε σε κάποια μεσημέρια και απογεύματα, χωρίς έγνοιες και σοβαροφάνεια.

Ο καθένας έχει σίγουρα τη δικιά του λίστα, αλλά εγώ θα επέτρεπα στο παιδί, που πάντα θα έχει χώρο στην καρδιά του για τον Robin Williams, να ξαναδεί τις παρακάτω 5 ταινίες, με πρώτο φυσικά τον Jack.

1. Jack

Μπορεί να μην είναι η αγαπημένη των κριτικών, ωστόσο ο R. Wiliams δίνει μια μοναδική ερμηνεία, υποδυόμενος τον Jack. Ένα παιδί με μια σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας μεγαλώνει 4 φορές γρηγορότερα. Οι σκηνές παιχνιδιού με τους συμμαθητές του, καθώς και η ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης και ενώ έχει γεράσει πολύ, θα σας μείνουν αξέχαστες.

2. O Κύκλος των Χαμένων ποιητών

 

“Δεν διαβάζουμε ποίηση, επειδή είναι χαριτωμένη. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στην ανθρώπινη φυλή. Και οι ανθρώπινη φυλή είναι γεμάτη πάθος”. Μια μοναδική ερμηνεία από τον Robin Williams, ως καθηγητής Αγγλικών, που μέσω της ποίησης προσπαθεί να δώσει μαθήματα ζωής στους μαθητές του. Όλοι το έχουμε δει και όλοι θα το ξαναδούμε, ψιθυρίζοντας “O Captain! My Captain”.

3. Hook

 

Ο Robin Williams, σε έναν ύμνο στην παιδική ηλικία. Παρατάει τη σοβαρή του δουλειά και με την καθοδήγηση μιας νεράιδας (Julia Roberts), επιστρέφει στη Χώρα του Ποτέ για να κατατροπώσει τον Κάπτεν Hook (Dustin Hofman). O μύθος του Πίτερ Παν δεν ήταν ποτέ πιο διασκεδαστικός!

4. Jumanji

 

Μια τρελή τρελή περιπέτεια για παιδιά, με τον Robin Williams, να παίζει τον Alan, έναν άνδρα παγιδευμένο σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι επί 26 χρόνια! Όποιος δεν είχε ονειρευτεί ότι τα επιτραπέζιά του θα μπορούσαν να ζωντανέψουν, να σηκώσει το χέρι του. Οι υπόλοιποι, ας ξαναδούμε την ταινία.

5. Aladdin

 

Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες, σε ταινία της Disney. O Robin Williams, δίνει μια μοναδική ερμηνεία σε animation, ως φωνή του Τζίνι στο Aladdin του 1992. Αξίζει να το ξαναδούμε, ακόμα και όσοι έχουμε μεγαλώσει και δεν βλέπουμε Μίκι Μάου (χωρίς -ς)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα