StoryDoc: Ένα εργαστήρι για νέους κινηματογραφιστές

StoryDoc: Ένα εργαστήρι για νέους κινηματογραφιστές

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς & σκηνοθέτες "Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ": 13 και 14 Σεπτεμβρίου - Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 16, Αθήνα

Ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με σκοπό την επιμόρφωση σπουδαστών σκηνοθεσίας, κινηματογραφιστών, αλλά και εκπαιδευτικών οργανώνει  στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου τo ινστιτούτο StoryDoc στο Γκαίτε στην Αθήνα (Ομήρου 14-16).

Για τους στόχους του συγκεκριμένου εργαστηρίου μας μίλησε ο διευθυντής σπουδών του StoryDoc κ. Κώστας Σπυρόπουλος:

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήρι του Storydoc;

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους θέλουν να παρακινήσουν νέους να εκφραστούν με την κινηματογραφική γλώσσα του ντοκιμαντέρ. Οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες και πολιτιστικοί ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη.

Ποιες είναι οι δυνατότητες που παρέχει το εργαστήρι στους συμμετέχοντες;

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση παραγωγής ντοκιμαντέρ από ομάδες νέων σε δύο προγράμματα τα οποία “τρέχει” το Storydoc.

Στο πρώτο πρόγραμμα “Οι Zωές των Άλλων-The Life of the Others” σε συνεργασία με το Διεθνές  Ίδρυμα Anna Lindh έχει στόχο τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης από νέους στις οποίες θα παρουσιάζεται η Ζωή των Άλλων εθνοτήτων, μειονοτήτων, θρησκευτικών ομάδων που ζουν σε κάθε χώρα της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Το δεύτερο πρόγραμμα φέρει την ονομασία “ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά”.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων νέοι θα ανακαλύψουν γειτονιές, μνημεία, στέκια, ιστορίες, πρόσωπα και καλλιτεχνικά ρεύματα της Αθήνας από τη δεκαετία του 1960 ή θα διερευνήσουν και θα φανταστούν ποιοι, τι και ποια από όσα βιώνουμε σήμερα πρόκειται να ζήσουν τη δεκαετία του 2060 και με ποιόν τρόπο.

Ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα παραλάβουν οι συμμετέχοντες;

Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται: τα 6 ντοκιμαντέρ από τη σειρά “οι Ζωές των Άλλων” παραγωγής Ινστιτούτου Γκαίτε και Υπουργείου Πολιτισμού Βεστφαλίας-Ρηνανίας, δύο ντοκιμαντέρ παραγωγής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσβαση σε βιντεοσκοπημένο υλικό με ολόκληρες τις εισηγήσεις του σεμιναρίου, εγχειρίδιο για τον εντοπισμό θεμάτων, την επιλογή πρωταγωνιστών και την τεχνική της συνέντευξης και εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση κάμερας.

Απαραίτητες πληροφορίες:

Οι διδάσκοντες είναι  πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες  και πολιτιστικοί ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη. Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η αγγλική. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οκτώ ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και θα αναλυθούν από τους διδάσκοντες-εμπνευστές κάθε ταινίας η εμπειρία και τα συμπεράσματα από την δημιουργική περιπέτεια “Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ”.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση παραγωγής  ντοκιμαντέρ από ομάδες νέων σε δύο προγράμματα του StoryDoc:

1) στο διεθνές πρόγραμμα  “The Life of the Οthers – Η Ζωή των Άλλων”. Το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα  AnnaLindhFoundation  έχει στόχο τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης από νέους, στις οποίες θα παρουσιάζεται η Ζωή των Άλλων εθνοτήτων, μειονοτήτων, θρησκευτικών ομάδων που ζουν σε κάθε χώρα στη Νότιο Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική  (αναλυτικά http://www.storydoc.gr/Storydoc-activities/item/424-The-life-of-the-others-Call-for-participants). Οι ταινίες θα προβληθούν σε 47 Ευρωπαϊκές και Αφρο-Μεσογειακές χώρες.

2) στο αθηναϊκό πρόγραμμα: “Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά”. Σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ νέοι θα ανακαλύψουν γειτονιές, μνημεία, στέκια, ιστορίες, πρόσωπα και καλλιτεχνικά ρεύματα της Αθήνας από τη δεκαετία του 1960 ή θα διερευνήσουν και θα φανταστούν ποια από όσα βιώνουμε σήμερα πρόκειται να ζήσουν τη δεκαετία του 2060 και με ποιο τρόπο.

Τις αιτήσεις συμμετοχής με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας  μπορείτε να τις στέλνετε στο email: [email protected]

Λόγω της εκκρεμότητας με την απεργία των εκπαιδευτικών, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το διήμερο σεμινάριο Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ, παρατείνεται έως 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00.

Ήδη συμπληρώθηκαν οι 15 θέσεις ανέργων, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν το σεμινάριο.

Δες www.storydoc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα