Tώρα ποιος θα φωτογραφίζει πιο όμορφα απ’ όλους το τέλος του αμερικανικού ονείρου;

Tώρα ποιος θα φωτογραφίζει πιο όμορφα απ’ όλους το τέλος του αμερικανικού ονείρου;

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών ο διευθυντής φωτογραφίας Χάρι Σαββίδης. Από τους σπουδαιότερους διευθυντές φωτογραφίας του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Στα 55 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Χάρι Σαββίδης, ένας από τους σπουδαιότερους διευθυντές φωτογραφίας του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου, ο άνθρωπος που ευθύνεται ανάμεσα σε άλλα για το απαστράπτον «σκοτάδι» του «Elephant» του Γκας Βαν Σαντ, του «Zodiac» του Ντείβιντ Φίντσερ και του «Somewhere» της Σοφία Κόπολα.

«Κινηματογράφησε όσο πιο πολύ μπορείς, μην φοβάσαι και μην κολακεύεις τον εαυτό σου. Απλά κινηματογράφησε, μάθε και εμφάνισε φιλμ. Κινηματογράφησε με φιλμ. Ετσι έμαθα ως βοηθός. Μόνο αν μάθεις να εμφανίζεις φιλμ γνωρίζεις πως να φωτίσεις μια ταινία. Μην ασχοληθείς με την τεχνική πλευρά της διεύθυνσης φωτογραφίας. Μάθε την και μετά πέτα την στα σκουπίδια».

Αν αναλογιστεί κανείς τις ταινίες που έκαναν τον Χάρι Σαββίδη, αμερικάνο ελληνοκυπριακής καταγωγής, έναν από τους σπουδαιότερους διευθυντές φωτογραφίες στο σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά, τότε είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει το κενό που αφήνει πίσω του με τον αιφνίδιο θάνατό του, σήμερα Πέμπτη 11 Οκτωβρίου του 2012 σε ηλικία μόλις 55 ετών, από αδιευκρίνιστα ακόμη αίτια.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα