Βραβεία Όσκαρ 2016: Οι αξέχαστοι ευχαριστήριοι λόγοι στην ιστορία του θεσμού

Βραβεία Όσκαρ 2016: Οι αξέχαστοι ευχαριστήριοι λόγοι στην ιστορία του θεσμού

Πλησιάζοντας προς την 88η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ θυμόμαστε τους ευχαριστήριους λόγους που έγραψαν τη δική τους οσκαρική ιστορία

Του Μανώλη Κρανάκη

Άλλοι ξεχάστηκαν όσο διαρκούσαν. Οι περισσότεροι είναι βαρετοί και από αυτούς οι περισσότεροι εξαντλούνται στο «ευχαριστώ τη μαμά, τον μπαμπά μου και τον Θεό», αν δεν διακοπούν από τη μουσική που πλέον υποχρεώνει το νικητή να αποχωρήσει από τη σκηνή αν το παρακάνει…

Υπήρξαν όμως ευχαριστήριοι λόγοι που μέσα στα 88 χρόνια των βραβείων Όσκαρ συγκίνησαν, προκάλεσαν, εντυπωσίασαν και διασκέδασαν μένοντας στη μνήμη ακόμη περισσότερο και από το βραβείο για το οποίο εκφωνήθηκαν.

1973 / Ο Μάρλον Μπράντο δεν παρευρίσκεται στην τελετή. Κερδίζει – φυσικά – το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και στέλνει στη σκηνή μια Ινδιάνα Απάτσι, την Σατσίν Λιτλφέδερ μαζί με μια επιστολή 15 σελίδων που είχε γράψει ο ίδιος για να διαμαρτυρηθεί για την απεικόνιση των Ινδιάνων στις αμερικανικές ταινίες. Ο ακτιβισμός συναντά το glam που συναντά το μύθο ενός θρύλου.

 

1999 / H Γκουίνεθ Πάλτροου κερδίζει το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ». Ο ευχαριστήριος λόγος της διαρκεί περίπου 4 λεπτά. Μέσα σε αυτά η νεαρή τότε ηθοποιός ευχαριστεί όποιον μπορείτε και δεν μπορείτε να φανταστείτε σε μια αλληλουχία κλάματος, ευχαριστιών, κλάματος, ευχαριστιών και ξανά κλάματος.

2003 / Ο Είντριεν Μπρόντι κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον «Πιανίστα» του Ρομάν Πολάνσκι. Κανείς δεν θυμάται τι είχε πει στον συγκινητικό λόγο του αφού το φιλί στο στόμα που έδωσε στη Χάλι Μπέρι έμεινε στην ιστορία.

1991 / Ο Τζακ Πάλανς κερδίζει το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «City Slickers». Ανεβαίνοντας στη σκηνή θέλει να χαρίσει μια στιγμή που όλοι θα θυμούνται για πάντα. Με ενέργεια 15χρονου, θα είναι για πάντα αυτός που έκανε push ups (με το ένα χέρι) σε τελετή των Όσκαρ.

1985 / Η Σάλι Φιλντ κερδίζει το δεύτερο Όσκαρ της για Β’ Γυναικείο Ρόλο για το «Places in the Heart». Ο ευχαριστήριος λόγος της μνημονεύεται ακόμη και σήμερα για τον στα όρια του γκροτέσκου ενθουσιασμό και εκείνο το μυθικό «Now, you like me». 

 

1972 / Η Τζέιν Φόντα κερδίζει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Klute». Είδωλο της εποχής και μια από τις πιο δυναμικές και – δεν κρύβουν τα λόγια τους – γυναίκες του Χόλιγουντ, η Φόντα δηλώνει πως έχει πολλά να πει αλλά δεν θα πεί τελικά τίποτα.

1998 / Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς κερδίζει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Good Will Hunting». Αιφνιδιάζει με χιούμορ και συγκίνηση: «Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν έχω κάτι να πω».

2002 / Η Χάλι Μπέρι γράφει ιστορία κερδίζοντας το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Monster’s Ball» – η πρώτη αφροαμερικάνα που το καταφέρνει. Ο λόγος της είναι ένα μνημείο ακτιβισμού και μια θάλασσα συγκίνησης.

1965 / H Τζούλι Αντριους κερδίζει με το ντεμπούτο της, τη «Mary Poppins» το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Είναι αστεία, αξιολάτρευτη, παραδοσιακά αντισυμβατική: «Είστε διάσημοι εδώ στην Αμερική για τη φιλοξενία σας, αλλά αυτό εδώ καταντάει γελοίο».

Οι μεγάλες οσκαρικές πρεμιέρες είναι στα κανάλια Novacinema. Οι ταινίες που θα προβληθούν στα κανάλια Novacinema, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, ένα χρόνο πριν προβληθούν σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι, συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πολυσυζητημένα ‘The Revenant’, ‘Room’, ‘Spotlight’, ‘Mad Max: Fury Road’, ‘Carol’, ‘Joy’, ‘Brooklyn’, ‘Bridge of spies’, ‘Creed’, ‘The Martian’ κ.ά. Μάλιστα, θα μπορεί κανείς να τις δει live ή On Demand και στο tablet, laptop ή smartphoneμέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση.

2009 / Ο Ντάστιν Λανς Μπλακ παραλαμβάνει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Milk» του Γκας Βαν Σαντ, την ιστορία του σπουδαίου γκέι ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ. Ο λόγος του υπήρξε τόσο εμπνευστικός για όλη την LGBT κοινότητα με τρόπους που ούτε ο ίδιος θα μπορούσε ποτέ να το φανταστεί: «Είστε υπέροχα  πλάσματα αξίας και ό,τι και να σας λένε, ο Θεός σας αγαπάει και πολύ γρήγορα σας υπόσχομαι ότι θα έχετε ίσα δικαιώματα σε όλη την έκταση του υπέροχου έθνους μας».

1991 / O Τζο Πέσι κερδίζει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε και ενώ όλοι τον περιμένουν να ανέβουν στη σκηνή για να ξεδιπλώσει τον «κινηματογραφικό» χαρακτήρα του, αυτός λέει μόνο πέντε λέξεις, μετρημένες στα δάχτυλα.

2000/ Η Αντζελίνα Τζολί κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Girl, Interrupted». Και φροντίζει να μας θυμίσει πόσο πολύ αγαπάει τον αδερφό της.  Κορίτσι – σκάνδαλο στα πρώτα άγρια χρόνια της καριέρας της.

1972 / Ο Τσάρλς Τσάπλιν κερδίζει το τιμητικό του Όσκαρ. Η αίθουσα χειροκροτεί όρθια για 12 ολόκληρα λεπτά σε ένα από τα μεγαλύτερα standing ovations που έγιναν ποτέ σε τελετή απονομής.

1994 / Ο Τομ Χανκς κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «Philadelphia» και ευχαριστεί τον δάσκαλο υποκριτικής του και έναν συμμαθητή του στη σχολή πουήταν γκέι. Η δήλωσή του κερδίζει χειροκρότημα, μόνο που ο δασκαλός του δεν είχε αποκαλύψει σε κάνεναν ότι είναι γκέι. Το περιστατικό ενέπνευσε μια ολόκληρη ταινία – το «In & Out» του Φρανκ Οζ.

2000 / Ο Μάικλ Κέιν κερδίζει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Cider House Rules». Η εμφανισή του είναι αυτή ενός πραγματικού Σερ. Τιμά έναν έναν όλους τους συνυποψήφιούς του με βρετανικό φλέγμα και εκείνη τη σοφία που αποκτάς μόνο με το χρόνο.

1999 / O Ρομπέρτο Μπενίνι ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το «Η Ζωή είναι Ωραία». Σε ένα one-man-show που αν στην Αμερική ήξεραν τη λέξη «καραγκιόζης» θα τη χρησιμοποιούσαν με κάθε αρνητικό πρόσημο, ο Ιταλός κλόουν συμπαρασύρει όλη την αίθουσα σε ένα πανηγύρι που συνεχίστηκε και λίγο αργότερα όταν ανέβηκε ξανά για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

1997 / Ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζιούνορ κερδίζει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Jerry Maguire». Ο ενθουσιασμός του είναι μεγαλύτερος από την ενέργεια ολόκληρης της τελετής, σε έναν από τους πιο εκρηκτικούς ευχαριστήριους λόγους στην ιστορία των Όσκαρ.

2015 / H Πατρίσια Αρκέτ κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Boyhood». Ο λόγος της – πύρινος για την ανισότητα στην αμοιβή ανδρών και γυναικών στη βιομηχανία, αποτελεί την αφετηρία μιας συζήτησης που κρατάει ακόμη σε ολόκληρο το Χόλιγουντ, ενώ η ίδια γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Η 88η τελετή απονομής των βραβείων Oscar μόνο στα κανάλια Novacinema. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03:30 μετά τα μεσάνυχτα τα κανάλια Novacinema προβάλλουν για 19η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες!Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinemaείναι εντελώς δωρεάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα