Χρυσές Σφαίρες 2017: Η αυτοκρατορία του Hollywood αντεπιτίθεται (στον Τραμπ)

Χρυσές Σφαίρες 2017: Η αυτοκρατορία του Hollywood αντεπιτίθεται (στον Τραμπ)

Η Meryl Streep δεν ήταν η μόνη που μίλησε με ανησυχία για το μέλλον στην Αμερική του Τραμπ. Μια σειρά από καλλιτέχνες της πιο λαμπερής βιομηχανίας των ΗΠΑ καυτηρίασαν τα πεπραγμένα του νεοεκλεγέντα προέδρου, με χιούμορ και ένταση (vids)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανία του θεάματος στέκει απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, για τα όσα πρεσβεύει και κυρίως για εκείνα που έχει κατά καιρούς δηλώσει. Η βραδιά όμως των Χρυσών Σφαιρών ήταν η πιο κατάλληλη για να στείλουν όλα τα μεγάλα ονόματα του Hollywood τα δικά τους μηνύματα προς τον δισεκατομμυριούχο που σε λίγες μέρες αναλαμβάνει καθήκοντα πίσω από το Οβάλ Γραφείο.

Ο θεσμός των Χρυσών Σφαιρών είναι μια τελετή βραβείων που απονέμονται από τον Συνεταιρισμό Ξένου Τύπου στο Hollywood και αυτό από μόνο του δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα μηνύματα που μπορεί να σταλούν. Άλλωστε το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από όλους, με φόντο τις παρατεταμένες επιθέσεις του Τραμπ σε αλλοδαπούς, στον Τύπο και φυσικά στη βιομηχανία θεάματος. Αν και το περιοδικό Time βρίσκει τις αναφορές στο “φαινόμενο Τραμπ” λίγες, το αποδίδει στο γεγονός πως μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το “La La Land”, ένα Musical που δεν προσφέρεται για πολιτικά σχόλια.

Το πρωί της Δευτέρας, όλοι μιλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον εμπνευσμένο λόγο της Meryl Streep, η οποία ανέβηκε στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει το τιμητικό βραβείο και φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση τι σημαίνει Hollywood και πόσο σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι οι αλλοδαποί και οι δημοσιογράφοι.

Αυτές είναι οι Χρυσές Σφαίρες, είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου η Αμερική σέβεται τη λαϊκή ψήφο

Ο Τζίμι Φάλον υποδύεται ότι η οθόνη που μεταδίδει τα λόγια του παρουσιαστή έχει χαλάσει (αλλά μάς έπεισε) πριν ξεκινήσει τον μονόλογό του τον οποίο αρχίζει τονίζοντας: “Αυτές είναι οι Χρυσές Σφαίρες, είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου η Αμερική σέβεται τη λαϊκή ψήφο” κάνοντας σαφή αναφορά στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και βρέθηκε πίσω στην ψήφο των πολιτών, κέρδισε την προεδρία.

Οι ταινίες και τα σήριαλ της χρονιάς περνάνε από τον λόγο του, με πολιτικές αναφορές – παρομοιάζοντας τον Τραμπ με τον βασιλιά Τζόφρι – και λέγοντας ότι ακόμη και η Φράνσις Φόστερ Τζένκινς αρνήθηκε να τραγουδήσει στην τελετή αναγόρευσης του Τραμπ ως Πρόεδρου της Αμερικής!

O ηθοποιός Hugh Laurie, ιδιαίτερα διάσημος σε εμάς ως Dr. House, παρέλαβε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου για τη μίνι τηλεοπτική σειρά The Night Manager και δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να σχολιάσει δηκτικά τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. “Ευχαριστώ τον συνεταιρισμό για το βραβείο. Ειδικά μιας και  κέρδισα μια Χρυσή Σφαίρα στην τελευταία απονομή όλων των εποχών” είπε αστειευόμενος ο Laurie και συνέχισε: “Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, όμως έχει (ο συνεταιρισμός) τις λέξεις Χόλιγουντ, ξένος και Τύπος. Νομίζω πως για ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, ακόμη και η λέξη ‘συνεταιρισμός’ ακούγεται περίεργη” ανέφερε, προκαλώντας το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα.

Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των ψυχοπαθών δισεκατομμυριούχων

Κλείνοντας, ο ηθοποιός είπε, για όσους δηλαδή δεν κατάλαβαν από τα προηγούμενα σχόλιά του: “Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των ψυχοπαθών δισεκατομμυριούχων”.

Τη σκυτάλη της κριτικής πήρε η δημιουργική ομάδα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Zootopia, που επίσης έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα και την… εξαπέλυσε ενάντια στο μίσος και το διχασμό. Ο Byron Howard λοιπόν τόνισε: “Θέλαμε η Zootopia να είναι μια ταινία που θα εμπνέει και τους ενήλικες, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, ακόμη και σε έναν κόσμο που χρησιμοποιεί το φόβο για να μας χωρίσει”.

Θέλαμε η Zootopia να είναι μια ταινία που θα εμπνέει και τους ενήλικες, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα, ακόμη και σε έναν κόσμο που χρησιμοποιεί το φόβο για να μας χωρίσει

Η τελευταία αναφορά στον Donald Trump δεν ήρθε από τη σκηνή των βραβείων, αλλά μετά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τους πρωταγωνιστές τους, εκείνους δηλαδή που έφυγαν με ένα χρυσό αγαλματάκι.

Δεν είναι δυνατό να έχουμε κάποιον σε μια επίσημη θέση, που να μην αποτελεί προέκταση των δικών μας πεποιθήσεων. Τότε, τι λέει αυτό για εμάς;

Η Viola Davis  έφυγε με τη Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου και μίλησε στη συνέντευξή της για τη μεταΤραμπ εποχή. “Θα βγάλω τον Τραμπ από την εξίσωση, γιατί νομίζω πως είναι μεγαλύτερο από εκείνον. Πιστεύω πως είναι μεγάλη μας ευθύνη να στηρίξουμε αυτό που σημαίνει να είναι κανείς Αμερικάνος. Του πραγματικού νοήματος του Αμερικάνικου Ονείρου” είπε, αλλά έκανε και μια πικρή διαπίστωση που ισχύει για κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Δείτε από το 04.26 και μετά:

“Δεν είναι δυνατό να έχουμε κάποιον σε μια επίσημη θέση, που να μην αποτελεί προέκταση των δικών μας πεποιθήσεων” σχολίασε, φέροντας κάθε Αμερικανό πολίτη προ των ευθυνών του για το όποιο αποτέλεσμα και σχολίασε: “Τότε, τι λέει αυτό για εμάς; Αν απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, νομίζω πως αυτό τα λέει όλα και ξέρω πως αυτό είναι μεγάλο θέμα”.

ME ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ Flix.gr/ Time Magazine

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα